Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Заплахи за сигурността


Реферат, 19 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

5. Терористичната дейност като заплаха за вътрешната и външната сигурност на страната

6. Видове терористични организации

А) според идеологията им

Б) според обхвата на тяхната дейност

В)според обекта на тяхната дейност

Г)според средствата за извършване на терористичния акт.

7. Цели

А) вътрешно политически план

Б) външно политически план

8. Обекти на терористичната дйеност

9. Видове терористични операции


Ислямът е една от световните религии, която е имала, има и ще продължава да оказва влияние в развитието на човечеството. Понятието “ислямски фундаментализъм” произхожда от латинската дума “фундаментун” – основа, и се свързва с идейното течени, призоваващо за “връщане назад” към източниците, към основите на исляма. Като такова то съпътства цялата история на мюсюлманската общност от края на 7 век до наши дни. Според ислямския фундаментализъм упадъкът на мюсюлманите се дължи нна отдалечаване и неспазване на нормите на истинския, първоначалния ислям. За исляма чужденецът не е чужд гражданин. Чужденецът за исляма е всеки които не изповядва ислямската религия, чужденец е равно на немюсюлманин. За радикалните ислямски фундаменталисти обаче единоверието не е достатъчно. За постигане а политически цели е необходимо и религиозен фанатизъм. Радикалните ислямски фундаменталисти са уверени, че само те са носители на истината и имат право да я налагат на отклонилите се от правия път мюсюлмани, мюсюлмански държави и на неверниците. Учението за движението към тази цел се учението ДЖИХАДА (усилия, извършвам поход) с която се характеризира всички целенасочени действия и стремежи на човека в частност или на обществото като цяло. По–късно придобива смисъла “борба за вярата” и придобива популярност като така наречената свещена война. Спекулирайки с религиозните чувства на мюсюлманите в преследване на своите политически цели, ислямските фундаменталисти залагат на борбата с враговете,причинители на всички неволи. Тези врагове са външни и вътрешни, реални, а когато няма такива, са и изкуствено създадени. Учението на джихада се развива в условията на борба на младата мюсюлманска общност в Арабия под ръководството на Пророка срещу превъзхождащите го врагове. “Небесната награда ще споходи тези, които участват в тази борба и тежко възмездие ще настигне онези, които стоят на страна” казва Ахмад Мирза Тахир. Придобиване на политически статус на мюсюлманските общности в Европа е и средство за разширяване подкрепата за радикалните ислямски организации по пътя им към властта в държавите от Близкия Изток и Северна Африка.

Уводната част на темата, която реших да разгледам, е поради причината че в днешно време думата тероризъм най–често я свързваме с думата мюсюлманин, поради факта, че многобройните и популярни организации, извършващи терористична дейност са именно тези от близкия изток страни, където основна религия е исляма. За съжаление фактите през последните години доказват това, хилядите самоубийствени атентати, взривяване на важни и стратегически центрове, хилядите невинни жертви, са дело именно на тези фанатични ислямски групировки и организации. Всичко това според мен е единствено и само за постигането на някакви политически цели, чрез използването на религиозните чувства на хората в една страна, контролирайки ги чрез техните вярвания, други постигат своите цели. За тях жертвите и средствата са без значение, няма значение от цената, а от резултата които постигат. Точно сега само една терористична заплаха,дори без да се извърши акта на заплахата, кара хората да изпадат в паника, дори да се дестабилизират устоите на една държава в даден момент, да настъпи хаос и безредици, както като при природен катаклизъм, но може би дори със много по големи материали и човешки загуби. Но това, че тероризмът е основното средство за общуване на дадена част от ислямското общество, не ни дава право да твърдим, че тероризмът произлиза и се развива и практикува единствено от мюсюлманите, тероризмът съществува под много различни форми, както в една държава така и извън нея. Тероризмът бива упражнявана дейност най – вече с политически цели и независимо от расата, религията, мисленето, духовните ценности на един човек, общество, нация. Терорист не е равно на мюсюлманин, но истината е, че точно с тях свързваме тероризмът.

ТЕРОРИСТИЧНАТА ДЕЙНОСТ като заплаха за вътрешната и външната сигурност на страната.

Терористичната дейност е най–опасната форма а престъпна дейност, използвана от терористични организации, специални служби и отделни държави, екстремистки групи или отделни лица. Тя е насочена към негативно засягане на политическите обществени отношения и се извършва чрез посегателства върху живота, здравето, свободата и имуществото на гражданите. Формата на престъпна дейност е закономерна взаимовръзка на всички основни елементи от нейното съдържание: цели, задачи, обекти, субекти, методи и средства; Целта насочва и регулира действията, пронизва практиката като вътрешен закон, на който човекът подчинява волята си. Тясно свързана с целта е и категорията “мотив” – вътрешна подбуда за действие, свързана с някакви потребности и проявяваща се в динамичната насоченост на поведението на индивида. Определянето на целите на терористичната дейност е свързано с тези резултати, които нейните субекти се стремят да постигнат при осъществяването й. Целите преследвани от терористите, винаги имат политически характер. Основна цел на тероризма е разрушаването на политическите и морални устои на обществата и държавите, обект на терористична атака.

 

-----------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ВИДОВЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ОПЕРАЦИИ

Терористичните операции могат да бъдат категоризирани на три групи, според основната им цел на провеждане.

1 – основни операции, чиято цел е постигане на политически резултати, чрез ликвидиране или отвличане на конкретни лица, чрез внасяне на страх в населението, чрез взривяване на сгради и пр.

2 – спомагателни операции. Целта в случая е снабдяване с оръжие и финансови средства и се осъществява основно чрез организиране на грабежи.

Средства за терористичните операции могат да се набавят и чрез незаконния бизнес от наркотици, проституция, внос – износ на незаконно или крадено оръжие, като печалбата е чиста. Естествено терористичните групировки се снабдяват с най–добрите оръжия на пазара, а останалите от кражбата или незаконния внос и износ се разпродават, така се снабдяват с средства с много средства за осъществяване на техните операции. Други организации от близкия изток основно се снабдяват с средства от незаконния трафик на наркотични средства, канабис, кока, опиум мак.

3 – за освобождаване на свои съмишленици. Реализира се чрез пряко нападение на затвори, където са задържани техни съмишленици или чрез отвличане и задържане на лица, след което се поставят искания за постигане на своите цели.

В тактиката на терористични организации се ограничават са няколко вида операции според техническия способ, който използват за постигане на своите цели:

1 – взривяване или заплаха за взривяване или използване на други общоопасни средства. В много случаи терористичните акции, осъществявани чрез взривявания имат зрелищен характер, а често извършителите дори предупреждават за предстоящия взрив. Щетите при този тактически подход обикновено са големи. Самовзривяването на терористи, което в резултат на съвършена психологическа обработка на извършителите и техния краен фанатизъм, се използва когато техния обект е силно охраняем и всякакви други способи за унищожението му са невъзможни за приложение.

Според черната статистика най–разпространени терористични операции по линия на международния и вътрешен тероризъм са взривовете. Те са предпочитани по ред причини, защото са най – лесни за осъществяване, най – безопасни и имат разрушаващ и звуков ефект които се преследва от терористите. Терористите имат цяла система от взривни вещества и взривове. Взривовете могат да са от пощенски картички до бомби, самоделни и стандартни – амонити, нитроглицеринови, лимонки, пластични взривове, камуфлиране взривове – коли бомби, куфарчета и др. И тяхното възпламеняване, избухване може да става по различен начин най – вече дистанционно, чрез детонатор, таймер, чрез радиовълни и др.

2 – засада. Целта на този вид терористични акции е убиване или отвличане на набелязани лица. Провежда се спрямо подвижни обекти. За целта е важно набелязаната персона да се следи, да се знаят нейните навици, къде се движи, местата които посещава най–често, хората с които се среща най – често, колко време се задържа на мястото на което, да се провежда обиколка на параметъра. След което извършителите избират най – безопасното място за осъществяване на операцията. Ако целта е убийство се използват предимно оръжия с нощно виждане и за стреляне от разстояния, най – вече успех с един изстрел. Този начин се прилага най–вече когато набелязаното лице е силно охранявано.

3 – временно овладяване на сгради или превозни средства, при което се задържат заложници, практикува се когато целите на терористите не могат да бъдат постигнати по друг начин. Обикновено се отвличат и задържат лица намиращи се в тези сгради. Вземането на заложници обаче не е само когато се ползва този способ, терористите отвличат или вземат за заложници и деца на имотни родители, като след това примерно за да се изпълни тяхното желание предлагат размяна, дали парична или на предмети или други лица.

4 – средства за масово унищожение. Няколко вида: използване на радиоактивни оръжия и вещества; химични вещества и индустриални отрови, нервно паралитични газове; биологични вещества и патологични зарази предвиждащи епидемия;

5 – предумишлено предизвикване на крупни катастрофи и аварии на потенциално опасни обекти, стратегически сгради, чиито изваждане от строя на нормалното функциониране съставляват гибел за много хора.

Тероризмът най–опасната дейност в нашето време, с най–много материални и човешки загуби. С най–много лошо похарчени пари. С най–много от всичко лошо, което може да съществува по света. С по-бързото развитието на технологиите, науките, индустрията, толкова по–бързо се развива и тероризмът. Изглежда че той е своя разцвет и може би скоро няма да стихне. В темата разгледах видовете терористични организации, операции, способите, но всички под каквото и име да се споменават и да се говори за тях те си прили1ат по толкова много неща а се различават по почти нищо. Взривовете са основното средство на терористите, с тях те могат да постигат желания ефект всяване на страх в обществото, дестабилизация на моралните устои на държавата. Почти всичко се прави с политически цели, политиката е целта на терористите, но под прицела им попадат невинните хора, а извършителите са тяхното основно оръжие. Доста често извършителите на терор е доста добре психическо обработени хора, религиозни , със своя идеология. Извършителите са често “куклите” в ръцете на истинските терористи. Често обикновени хора от народа биват вербувани като терористи възползвайки се от техните идеологични, религиозни чувства, от тяхната необразованост и бедност. Отвличания, взривове, убийства, пълен терор. През последните години се говори че обичаните от терористите различни видове взривове ще бъдат изместено от биологичните оръжия. Смята се че ако следва друг голям терористичен удар като този от 2001 САЩ 11 септември, той ще е чрез биологични оръжия. За съжаление има за какво всички да се плашат от това. Ако това биологично оръжие е болест, епидемия без установено противодействие наистина опасността е може би по–голяма от тази на взривния тероризъм. Чрез пускането на епидемия в една страна тогава жертвите биха били много повече от тези в един взривен атентат. Една епидемия сред населението особено смъртоносна е много по трудна за овладяване от колкото всичко останало. Още повече че каквито и мерки да се вземат от страните не се знае дали тази катастрофа може да се предотврати навреме. Биологичния тероризъм скъпо струващ, но и ефективен може да се окаже за терористичните организации, отново цената няма значение. Мисля че трудно би се овладял именно този вид тероризъм, една епидемия може да се вкара в една страна изключително незабелязано от туристи, пътници преминаващи само и може да причини такива невиждани беди, които човечеството не е виждало досега. Смята се че биологичния тероризъм може за момент да отмести досегашните рутинни техники на терористите. Тероризмът той е своя разцвет, борба за позиции, борба за популярност, политика, пари, борба за върховенство.

ЛИТЕРАТУРА

1. Рискове и заплахи за вътрешната сигурност на България – Г.Стоянов

2. Тероризмът – Т.Трифонов

3. Преходът – Т.Трифонов, Г.Ралчев

4. Записки по учебната дисциплина Противодействие на тероризма.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1391 посетителя и 67 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.