Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Престъпни групировки


Реферат, 18 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

1. Международни актове за противодействие на престъпността.

2. От къде започна всичко ?

3. Легализиране на незаконно придобитите средства.

4. Трафик на хора и оръжие- схеми, методи, анализи.

5. Държавата- създателка на контрабандата.

6. Страхът народа от групировките.

7. Реакцията на Европейския съюз.

8. Тенденции.

Организираната престъпност се превръща все повече в заплаха за обществото. Престъпното поведение вече не е само дело на отделни индивиди, но и на организации, които навлизат в различните структури на обществото. Корупцията често се свързва с организираната престъпност и днес те са обществено бедствие, чиито зловредни последици се появяват, както в отделните държави, така и на международната сцена.

Тези отрицателни явления застрашават демокрацията, правата на човека и върховенството на правото, подкопават икономическото и социалното развитие, разклащат нравствените устои на обществото.

Актуалността на темата „ организирана престъпност” се определя от нарастващата й опасност, нейната агресивност и обогатяване с нови и разнообразни форми. Същевременно все по-силно се откроява значимостта на сътрудничеството между държавите и международните организации за ефективно противодействие на престъпността.

Резултатното сътрудничество в борбата с международната престъпност в значителна степен зависи от сближаването на националните правни системи с цел ефикасно и оперативно взаимодействие между държавите. Това е основна задача на вътрешните законодателства, включително на страните от Европейския съюз. За реализирането на посочената цел основно значение имат актовете на международните организации – глобални и регионални. Безспорен е и приносът на изградените институции за международно сътрудничество в борбата с организираната престъпност.

МЕЖДУНАРОДНИ АКТОВЕ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

Нарастването на обществено опасните прояви в световен мащаб налага създаването на международни инструменти за противодействието им. Ангажираността на държавите и международните организации се проявява в приемането на актове, съдържащи мерки за борба с организирана престъпност. Сътрудничеството между тях се осъществява чрез конвенции, резолюции и препоръки, визиращи различни прояви на обществено опасно поведение – тероризъм, трафик на наркотици, корупция, компютърни престъпления. Актове в тези области имат ООН, Съветът на Европа, Европейският съюз, Г-8 и др.

Общи принципи във всички актове срещу международната престъпност са свързани с международното сътрудничество – обмен на информация между държавите; сключване на двустранни и многостранни споразумения; ратифициране и изпълнение на правните инструменти в тази област. Счита се, че ефикасното взаимодействие между държавите е в основата на успешната борба с международната престъпност

2.1.Актове на ООН

I. Конвенцията срещу международната организирана престъпност от 2002 г.

II. Международната конвенция за борба с бомбения тероризъм от 1997 г.,

III. Конвенцията срещу корупцията от 2000 г., Конвенцията за психотропните вещества от 1961 г. и др.

 

-----------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Ако се съди по прокурорската статистика, държавното обвинение постепенно набира скорост в борбата с перачите на пари. От началото на годината до средата на ноември са внесени 9 обвинителни акта от 46 наблюдавани дела. Тази година се стигна и до първите присъди за това престъпление.

Сега се работи момента по над 60 дела, казват от отдела във Върховна касационна прокуратура, където се водят на спецотчет. На окръжно ниво също има специализирани прокурори по тази тема. Рецептата на ЕС за показните убийства е следната. Добри закони срещу престъпността, използването на сътрудници на правосъдието, високопрофесионални оперативни структури и естествено, финансови ресурси, които да бъдат насочени за изпълнението на тази цел. С последните промени в НК, които са в сила от 13 октомври, текстът, по който може да те изправят на съд за пране на пари, бе усъвършенстван. Тепърва ще стане ясно дали ще има по-добри резултати. От държавното обвинение вече твърдят, че взаимодействието с финансовото разузнаване и законодателството са на ниво. Затова няма място за оправдания.Най-тежкото наказание за пране на пари е затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 до 30 хил. лв. Във всеки случай по закон изпраните пари или имуществото, в което са трансформирани, се отнемат в полза на държавата.

Отваряйки си очите малко по-широко обаче ще забележим следното. Общата сума от печалбите от наркобизнеса в света е 400 милиарда годишно. За сравнение - толкова е и военният бюджет на САЩ за 2004 г., който се смята за космически и недостижим за други страни, но битките между босовете на подземния свят през последните години са заради контрабандата на горива, а не заради контрол над наркоканалите. Това са разкрили разследващите, които работят по делата за поръчковите убийства. Парите от наркотици са прашинка в сравнение с милиардите, които носи контрабандата на петрол, твърдят следователи. Видимата част от подземния бизнес винаги са наркотиците, но същинската далавера е в черното злато, което може да се прекара без проблем през всяка граница, стига да си платил на когото трябва, категорични са те. Петролната мафия е тази, която върти света, а не наркобароните, казват антимафиоти, които разследват каналите на горивото у нас и техните притежатели.

А за това, че безхаберието на управляващите ни е равносилно на инквизиция към собствения им народ аз лично ще си кажа на ум: Без коментар!

Аз, като автор на гореизложеното мисля, че трябва да се замислим върху това! Последствията не са малки! Защита, никаква и от никого! Всеки от нас рано или късно ще си има работа с хора стоящи над закона! Те не прощават на никого! И не забравят никога! Просто след това всеки от нос си чака реда. Или както обичат да казват те - когато му дойде времето

Използвана литература

1 http://women-bg.org/docs/Trafikat_horabg.pdf

2http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/features/2006/04/25/feature-01

3 http://www.segabg.com/online/article.asp?sid=2003010600010050001

4 http://www.csd.bg/bg/fileSrc.php?id=10409

5 http://www.vestnikataka.com

6 http://www.bulgaria-italia.com/bg/bg_news/news/00537.asp


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1160 посетителя и 40 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.