Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция ДЕЙСТВИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ


Реферат (малка дипломна работа), 21 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод

1. Форми и методи за действие при провеждане на кризисни операции.

1.1. Форми и методи за действие при външнополитически кризи.

1.2. Форми и методи за действие при кризи от вътрешнополитически характер.

1.2.1. Видове операции

1.2.2. Организиране и провеждане на специални и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР).

2. Организация на видовете осигурявания при бедствия.

Заключение


УВОД

Управлението на кризи става все по-наукоемко и сложно, тъй като се увеличават обемът на информация и изискванията към по-универсална изследователска подготовка на лидера и екипа по управлението на кризи. В тази подготовка се включват изобретателството, използването на различни открития, нови начини, подходи и методи. Определящо е и умението да се прилагат такива качества на мисълта и познанието като широкообхватност, логическа последователност, системност, пълнота, самокритичност, бързина при проверката на решенията и ефективност на знанията и опита, точно и своевременно взаимодействие с други организации, специалисти, съвършена адаптивност към повишените изисквания за издръжливост и работа в екстремални условия.

Целта на управлението на криза е да се постави еволюцията на кризисния процес под контрол. Системата на информация, необходима за познавателното управление, осигурява данни за обстановката, възможни решения и варианти на избор за действия, които трябва да се предприемат. Извършва се координация на разузнавателната дейност и се координира подготовката за взаимодействие при разрешаването и задълбочаването на кризата.

  1. ФОРМИ И МЕТОДИ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА КРИЗИСНИ ОПЕРАЦИИ

Провеждането на кризисните операции се извършва на основата на прилагането на определени принципи, от които се ръководят силите и средствата. Основните от тях са:

· съответствие между целите и задачите;

· подържане на силите и средствата в готовност за действия;

· единство на усилията;

· единоначалие;

· решително съсредоточаване на усилията;

· сигурност;

· оптимално използване на силите и средствата;

· въздържане от употреба на сила;

· логистичност;

· постоянство, активност и решителност в действията;

· маневреност;

· непрекъснато взаимодействие и управление;

· всестранно осигуряване;

· прозрачност на операциите.

Характерно за кризисните операции е, че те трябва да са съобразени с вътрешното и международното право.

Методите за действие при кризи зависят от условията на обстановката и включват редът за използване на силите и средствата при решаването на задачата.

Управлението на кризите трябва да отчита не само условията, при които те са възникнали, но и тяхното естество, обхват, цели и последствия. Необходимо е да се оцени поведението на страните и да се съобразят следващите действия с елементите на тази оценка. В зависимост от фазите на кризата, нейното управление може да има превантивен, перспективен или силов характер, като главната цел остава ограничаването на последствията и разрешаването й.

Процесът на управление на кризата започва още преди нейното възникване с появата на разногласието, което би могло да ескалира и да продължава до момента, когато страните решат да започнат преговори.

 

-----------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Опитът показва, че бедствията предизвикват сериозни нарушения на психическото състояние на населението, включително и сред ръководния състав, което често води до неадекватни действия и поведения и се отразява на организирането и провеждането на спасителните работи. Това налага да се усъвършенстват формите за повишаване на морално-психическата устойчивост на населението за управление на неговото поведение в критични ситуации. Цялостната дейност в това отношение по места се ръководи от местната и държавна администрация и от всички средства за масова информация. Във войсковите поделения тази дейност е под ръководството на съответните командири. Важно условие за овладяването на психическата обстановка в критична ситуация е получаването на своевременна и достоверна информация и провеждането на широка разяснителна кампания.

За организиране на осигуряването от съществено значение е познаването на характера на бедствието.


Литература

1. Закон за управление при кризи – Обн. ДВ. бр.19 от 1 Март 2005г., изм. ДВ. бр.17 от 24 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г.

2.Гочев, А. и колектив, “Ранно сигнализиране и предотвратяване на конфликти”, изд. Албатрос, С.1997 г.

3. Маринов, Р. “Кризисен мениджмънт”, изд.НБУ, 1999 г.

4. Христов,Ч. “Как да победим кризата”, ИК “Сиела” 2002 г.

5. Кризи и конфликти – изд. ВА “Г. С. Раковски” 2004 г.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 656 посетителя и 46 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.