Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Проект за оценка и избор на стрелково оръжие АК-47 и М-16


Реферат (малка дипломна работа), 36 стандартни страници, съдържа таблици и снимки, има съдържание
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

УВОД

Към всяко РДВР и национална служба са създадени отряди за бързо реагиране. Състоят се от 6-20 оперативни работници в зависимост от големината на дирекцията и района, в който се намират. Членовете им не са освободени от всекидневните си полицейски задължения. Държат в службата си специфичното  снаряжение и се привеждат в бойна готовност за броени минути дори в извънработно време. Самите отряди се нуждаят от бойка екипировка и снаряжение. Екипировката е вече избрана и предстои анализ на предложенията за стрелково оръжие- пистолети, автомати, снайпери и други. След анализ на предлаганите автомати, вземащите решение се спират на два варианта:

1. Да се закупят АК-47, предлагани от фирмата „Ижевск” ,

2. Да се закупят М-16, предлагани от фирмата „Хеклер и кох”

Всеки от които се предлага от различна фирма. Трябва да бъде направен избор между тези варианти.

В настоящата разработка се прави оценка и анализ на трите оферти, чрез използването на метода Разходи-Ползи. Първоначално зададените параметри на всеки от вариантите са произволно избрани.

Оценяването е процес, който води до избора на едно или друго решение: да се приеме или отхвърли дадена идея или проект. Ако се окаже, че определен проект или идея са финансово и икономически неоправдани, вземащите решение не бива да пристъпват към фаза изпълнение. Под „вземащи решение” разбираме самите партньори, а не само тези които финансират проекта. Ако направите оценка, която покаже, че не бива да продължавате с изпълнението на проекта- значи не бива. Ако обаче сте извършили правилно и точно всички необходими стъпки по анализа и оценката, почти няма вероятност да се наложи да изхвълите изцяло идеята за проект, в резултат на направената оценка, много по-вероятно е да е необходимо само преработването и.

Обект на изследването са моделите автомати АК-47 и М-16.

Предметът на курсовата работа е да се направи съпоставка на оръжията по техните качествени показатели. Това включва определяне на положителните и отрицателни страни на оръжията.

Проблемът на разработката е свързан с избора на едно от описаните по горе оръжия. Необходимо е те да бъдат оценени по някакъв критерий или метод, което би довело до избор на най-добра алтернатива и до разрешаването на конкретния казус.

Основната теза на курсовата работа е че с прилагането на метода Разходи-Ползи ще бъде достигнато до избор на алтернатива. Анализът на съотношението Разходи –Ползи има за цел не само да определи обхвата на даден проект, но и да доведе до избор на вариант.

Цел на изследването е да бъде избран вариат, който да изисква минимум разходи, от посочените по горе варианти.

Задачите на изследването са две:

- да се опише същността и прилагането на метода Разходи-Ползи

- въз основа на изчисленията от прилагането на метода да бъде избрана алтернатива.

Като метод в емпиричната част на изследването е използван методът Разходи-Ползи.

За осъществяването на разработката са използвани редица писмени и електронни източници на информация, които са изброени подробно в библиографията.

Изследването е предназначено за освобождаване от изпит.

 

-------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

2.2.4.Получаване на интегрална оценка на ефекта от различните алтернативи

Тъй като сценарият на използване е един, то обобщените оценки на ефекта съвпадат с интегралните оценки на ефекта при всяка алтернатива.

ИOE/АК-47/= 0,82

ИOE/М-16/= 0,91

Въз основа на получените резултати по отношение на очаквания ефект би трябвало да се избере М-16.

3.Съпоставяне на ИОР и ИOE за моделите оръжие.

За да се направи избор между един от двата варианта е необходимо първо да се съпоставят интегралната оценка на ефектите и интегралната оценка на разходите за всяка алтернатива.

Системи

АК-47 М-16

ИОР

1

0,85

ИOE

0,82

0,91

След това се определя склонността на замяна на разходите и ефектите посредством теглови коефициенти на НОР и UOE.

Те са 0,4 за ИОР и 0,6 за ИOE, където 0,4+0,6=1

Интегрална оценка на ефекти и разходи за всяка алтернатива се получава по формулата:

ИOEPi= TOpOP +TOeOE, където:

ТОр- теглова оценка на разходите

ТОе- теглова оценка на ефекта

i=1,n, където i е съответната алтернатива

И така получаваме:

ИOEPi/АК-47/= 0,4.1 + 0,6.0,82= 0,892

ИOEPi/М-16/= 0,4.0,85 + 0,6.0,91 = 0,886

ІV. Избор на алтернатива-обосновка

Въз основа на резултата, избора се спира на АК-47.

С този избор се постига в по-голяма степен поставената цел- да се избере и закупи оръжие, с минимум разходи за това. Прави впечатление, че въпреки по-голямата си ефективност /М-16/ отпада като вариант, главно поради по-високата си цена.

Заключение

В настоящата разработка бе разгледан един много сложен и обширен въпрос, засягащ избора на стрелково оръжие, по точно автомат. Поставен беше проблемът за избора на оръжие от двете възможни алтернативи- избор за доставка на АК-47 или М-16. С цел решаването му беше представен и изследван Метода „Разходи-Ползи”. На базата на осъществения анализ се изведе и посочи най-добрата алтернатива, от гледна точка на разходите, което беше и основната цел на курсовата работа.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 853 посетителя и 53 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.