Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Готовност на Българската армия за реакция при терористичен акт


Реферат, 16 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод 3

1. Дефиниция за Тероризъм 4

2. Особености на логистичното осигуряване на силите и средствата от БА участващи в борбата срещу тероризма ..........7

3.Тероризмът като средство за ескалиране на криза...................9

4. Роля, задачи и особености в подготовката на ВВС за участие в мероприятия за борба с тероризма..............................................11

Заключение 14

Използвана литература 12

Увод

Съвременният тероризъм има много лица. За нас е важно не само да опишем най – типичните му прояви, но и да намерим онова, което ги обединява. За хората, които черпят информация главно от телевизията, тероризмът е почти неизбежна сянка на исляма. Това твърдение няма нищо общо с истината. Дори ако съдим от писмените източници, тероризмът е поне с хиляда години по – стар от мюсюлманството. Той е стар спътник на човечеството. Виновна за всичко е нетърпимостта към различното мислене, към чуждата култура, към чуждите ценности. Оттук е и стремежът към “справедливото” насилие – отмъщението като нещо, което заплашва врага и служи за основен “миротворец”.

Тероризмът е явление,различно от криминалната и организираната престъпност. Отличава се съществено от войната и въоръжената борба на националноосвободителни движения, тъй като терористичните акции имат за цел трайно овладяване или защита на територия или обект. Освен това при война се спазват определени правни норми, регламентирани главно в Женевските конвенции и допълнителните протоколи към тях.

За противодействие на тероризма, пряко или косвено , са ангажирани всички национални и териториални служби на МВР. Провеждането на специални операции, свързани със задържане на терористи, освобождаване на заложници и отвлечени лица при терористичен акт, е отговорност преди всичко на Специализирания отряд за борба с тероризма и на специализираните подразделения на националните служби “Борба с организираната престъпност”, “Жандармерия”,и “Гранична полиция”.Звената на НС “Полиция” която е с най – развита териториална структура , обикновено първи реагират при сигнал за терористичен акт и провеждат началните мероприятия за овладяване на обстановката. При ескалиране на кризата за ограничаване и недопускане на нейното разширяване и неутрализиране на значителни по състав терористични групи ще се използват и формирования от Въоръжените сили, по установения от закона ред. Войскови формирования ще се използват предимно при нахлуване на въоръжени терористични групи на територията на страната, когато силите на органите по сигурността не са в състояние да се справят със заплахата и има непосредствена опасност за дестабилизиране на страната.

1. Дефиниция за Тероризъм

В широкия смисъл на думата тероризъм се различава от терористичния акт и другите престъпления с терористична насоченост.Основната разлика е ,че за тероризма е характерен общо опасният вид на насилствените действия, които могат да предизвикат неопределено голям брой невинни жертви и други тежки последици.

Първият опит да се разкрие съдържанието на понятието тероризъм е направен през 1930 г. на III Международна конференция по унифициране на наказателното законодателство, проведена в Брюксел. В резолюцията на конференцията се посочва: “Тероризмът е предумишлена употреба на средства, които могат да създадат обща опасност, установявана всеки път, когато обвиняемият извършва деяние, застрашаващо живота, личната неприкосновеност, човешкото здраве, или деяние, заплашващо да разруши ценни блага, а именно: умишлен палеж, взрив, наводнение, разпространение на задушливи или смъртоносни вещества, оскверняване, развала, отравяне на питейна вода и хранителни продукти, заразяване и разпространяване на инфекциозни болести и епидемии.” По – нататък се отбелязва, че трябва да бъде наказан, всеки, който извършва терористичен акт, придружен с посегателство върху живота, свободата, личната неприкосновеност, а също и върху имуществото на държавата или на частни лица с цел демонстриране или постигане на политически или социални идеали. В резолюцията “За тероризма” , приета в края на проведената през 1933 год. в Мадрид 5-та конференция по унифициране на наказателното законодателство, се отбелязва, че на наказания подлежи всеки, който с цел разрушаване на който и да било социален строй по какъвто и да боли начин тероризира населението, умишлено произвежда, съхранява, внася и превозва материали или предмети, предназначени за извършване на престъпления с терористичен характер.

Съвременното международно и национално законодателство съдържа множество определения за тероризъм, като опитите да бъде дадена най – точна и всеобхватна интерпретация на понятието не спират до момента.Един от водещите изследователи на тероризма В Лакер, смята, че не съществува обща научна теория по въпроса, защото феноменът тероризъм има твърде различни прояви, причини за възникване и условия за съществуване.

 

--------------------------------------------------------------

 

Заключение

Мнозина експерти са на мнение, че първопричина за тероризма е несправедливостта или дори само усещането за несправедливост, под каквато и маска да се крие тя. Историята неведнъж е доказвала, че всеки опит да се извърши конфесионално или етническо прочистване в държавата, да се подклажда чувството,че даден народ е изключителен или на друг да се лепне клеймото “прокажен” е завършвал с изблици на терор. Ако разглеждаме нещата по – отблизо през призмата на религиозните и етническите противоречия, ще видим, че през тях почти винаги прозира икономическият въпрос. Може би главният двигател на тероризма всъщност е задълбочаващото се с всеки изминал ден поляризиране на света по равнището на живот на хората.

Според мен е необходимо да се създаде цяла система от допълнителни правни гаранции, за да се откажат чиновниците да решават служебните и имуществените проблеми чрез етнически ограничения и забрани. В законодателството трябва да бъдат внесени съответните допълнения и изменения :

- първо – нужно е законодателно да се фиксират основите на етническата и конфесионалната политика на държавата във всички социални сфери като система от минимални стандарти, които да се спазват от законодателя и от висшите органи на изпълнителната и съдебната власт.

- второ – нужно е да се усъвършенства правната основа на задължителната експертиза спрямо нормативните актове относно разкриването на условията, водещи до етническа и конфесионална дискриминация.

- трето – нужно е да се извърши тотална експертиза на всички – дори най – микроскопичните и най – секретните инструкции, в които по един или друг начин са засегнати аспектите на етническата или религиозната изключителност.

Едва тогава ще можем да се надяваме, че етническите и конфесионалните предпоставки за по – нататъшното “разрастване” на тероризма ще бъдат сведени до минимум.

Тероризмът не подлежи на разпадане и не се влияе от нравоучения. Нашият отговор на неговото предизвикателство трябва да е наистина адекватен, тоест несиметричен на неговия инструментариум.

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Използвана литература

  1. “Еволюцията на световния тероризъм”, Асламб Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} ек Аслаханов Форум България – Русия, София 2004 год., изд. БРИП ООД

2. Доклад на тема :Роля, място, задачи, и особености в подготовката на ВВС за участие в ОПМ и борба с тероризма – Главен щаб на ВВС

3. Доклад на Началника на Гл Щ – СВ пред участниците в оперативния сбор на началника на ГЩ – БА на тема: “ Роля, място, задачи и особености в подготовката на СВ за увастие в операции по поддржане на мира и бормата с тероризма”, София-2003 год.

4. Доклад на тема:” Логистична поддръжка на ВС от БА, участвуваши в ОПМ и борбата с тероризма” – Главно управление “Материално – техническо и медицинско осигуряване” към ГЩ на БА

5. http://www.geocities.com/CapitolHill/Congress/2435/irahist.html

6.http://clientes.vianetworks.es/personal/angelberto/historiaETA.html

7. http://www.gfbv.it/2c-stampa/04-1/040312es.html

8. www.actualno.bg

9. www.terorizam.strat.bg

10. www.evroportal.bg

11.www.reforma.dnevnik.bg

12. http://ue.eu.int/cms3_fo/showPage.asp?id=406〈=en&mode=g


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 772 посетителя и 9 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.