Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Разбиране, дефиниции и концепции за сигурност


Реферат, 19 стандартни страници, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

● Понятие за сигурност……4

● Политики на сигурност ……6

● Развитие на представите за сигурност……9

Промени в понятията на основните елементи на сигурността ......11

Концепции за национална сигурност и военни доктрини на централноевропейските страни .....14

Концепцията за националната сигурност на Република България…..16

Принципи на националната сигурност…..18

●Литература..........20


Може да се каже, че националната сигурност са мерките, предприети от една държава, за да осигури своето оцеляване и безопасност. Националната сигурност включва спирането на нападения — отвътре (вътрешни) и отвън (външни), както и закрилата и благосъстоянието на гражданите.

Единствената легална дефиниция за Национална сигурност в българското законодателство е визирана в ЗЗКИ (Закон за защита на класифицираната информация) в Пар.1 т.13 от Допълнителните разпоредби. Дефиницията гласи следното:"Национална сигурност е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверинитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива."

Мерките, предприети за да се осигури националната сигурност, включват: поддържането на въоръжени сили; повишаване степента на гражданската отбрана и готовност за действие в аварийни ситуации; опитите да се създаде подвижност в инфраструктурата на държавата; поддържането на разузнавателни служби за разкриване на заплахи, както и защитата на поверителна информация.

Националната сигурност е елемент от политиката на държавата, която има за цел съхраняване на вътрешните и международни условия, благоприятстващи за защитата и утвърждаването на жизненоважните ценности, противодействие на действителни и потенциални противници. Често терминът се използва за оправдаване на интервенция, агресия спрямо друга държава или за елиминиране на вътрешната опозиция. Националният интерес и националната сигурност се разждат от баланса наинтересите на различните групи и прослойки в рамките на нацията. Националната сигурност според Моргентау е критичният минимум на нациоанлния интерес. По време на война националният интерес съвпада с националната сигурност. Стремежът към сигурност е универсален, затова повечето държави поддържат въоръжени сили. Процент от БНП се отделя за предотвратяване на престъпления, преврати, бунтове, революции, нападения от др.страни (полиция, жандармерия, армия).

Уязвимостта често произтича от географското положение, както и от това, че държавите (съзнателно или несъзнателно) са обект на въздействие.

Заплахата към националната сигурност може да е под формата на претенции, въоръжено нападение и т.н.. Правителството увеличава сигурността чрез редуциране на уязвимостта и елиминиране на заплахите.

Изолация: начин за една държава да не бъде заплашвана, е да стои настрана от конфликти и да избягва военни задължения; да не предизвиква интереса на другите. Пример за това са САЩ, Япония и Албания. Характеризира се със следните елементи:

- Ниска (или липса) на въвлеченост в повечето сфери на системата

- Малък брой връзки с други субекти на системата (не се изключва поддържането на търговски или пол.отношения)

Условия за поддържане на изолационизъм са:

- географско разположение и топография

- географски дадености, осигуряващи защита

- държавата не представлява обект със стратегическо разположение за други субекти от системата

- социално-икономическа и политическа самодостатъчност /Холсти я нарича автаркия/, т.е. разполага със собствени средства да се защитава и развива.

Собствени сили: Предполага поддържане на мощна армия, която следва да разубеди потенциалните агресори, както и неучастие в съюзи (Китай 60-те г.)

Неутралитет: Неучастие в съюзи, признаване на неутралитет от други държави, които да гарантират неутралитета им. Неутралните държави нямат право да укриват чужди войски, да дават бази и т.н. Свободно преминаване на цивилни и невоенни стоки (Швейцария, Австрия)

Необвързаност: едностранен акт, при който не е задължително да бъде признат от други държави; исторически се появява след разпадане на колониалната система, а след II СВ – движение на необвързаните; могат да участват в съюзи. Това са предимно страни от Третия свят, извън НАТО и ОВД. По време на конфликт могат участват – предоставят помощ на страна от конфликта. Придобива форма на невоенна организация, като целта е да се избегна цената за създаване на съюз. Има общи интереси (ОС на ООН).

Специално за движението на необвързаните могат да се изброят следните причини:

1. позволява една активна външна политика (привидно не се взема страна)

2. възможност за натрупване на ресурси.

3. възможност да се запази от влиянието на една или друга суперсила, т.е. нещо като буферна зона.

Стратегии на съюзи: една от най-популярните политики за сигурност, държавите са обединени около обща заплаха.

Съюзите комбинират елементи на сътрудничество и конфликт, т.е. коалиране имаме при някакъв конфликт, за разрешаване на които има общ или сходен интерес. Това сътрудничество може да е:

- неформално – действия по сходен начин по отношение на трети страни или по даден проблем.

- формално – съюзи (писмена форма). При формалните съюзи е важно:

- при какви обстоятелства клаузите на договора влизат в сила;

- какви са задълженията на страните-членки – помощ, логистична подкрепа, консултации, сътрудничество (НАТО – чл.5);

- в каква степен са интегрирани въоръжените сили на съюзниците; стандартизирани ли са въоръжените сили – интегриран персонал, общ генерален щаб;

- географско покритие на договора за съюз.

 

--------------------------------------------------------------------

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Актуалност на Концепцията за националната сигурност

КНС е приета с решение на 38-то НС от 16.04.1998г.и е обнародвано в Дв. бр.46 от 22.04.1998г. Тя представлява официално приети политически виждания за защита на българските граждани, общество и държава от външни и вътрешни заплахи от всякакво естество. Концепцията определя целите и задачите в периода на присъединяването на България към ефективна, колективна система за евроатлантическа и европейска сигурност и с оглед на рисковите фактори, които заплашват по сегашния начин сигурността на страната. Националната сигурност е приоритетна за Р. България. Нацонална сигурностт има когато са защитени основните права и свободи на българските граждани, държавните граници, териториалната цялост и независимостта на страната когато не съществува опасност от въоръжено нападение, насилствена промяна на конституционния ред, политически диктат или икономическа принуда за държавата и е гарантирано демократичното съществуване и функциониране на държавните и гражданските институции, в резултат на което обществото и нацията запазват и увеличават своето благосъстояние и се развиват.

Степента на защита на националните интереси е право пропорционална на равнището на сигурност. Националните интереси обединяват в себе си интересите на българските граждани, на гражданското общество и на държавата.

Интересите на българските граждани са в реалното гарантиране на конституционните права и свободи, личната безопасност, повишаването на качеството и равнището на живота, на социалното и здравно осигуряване. Интересите на гражданското общество са в утвърждаването на демокрацията, гражданският контрол върху институциите в правата на религиозните, етническите и малцинствените групи в съхраняването на националните духовните и културни ценности и традиции. Интересите на държавата изискват защита на Конституцията ,суверенитета и териториалната цялост на страната, постигане на политическа и финансова стабилност на икономическото и социално развитие, строго спазване на правовия ред, равнопоставеност и взаимноизгодно сътрудничество.

Националната сигурност има приоритет за Република България. Тя определя основните цели и програми на нейното развитие и формира стратегическите задачи на вътрешната и външната политика на държавата. Основните фактори на националната сигурност на България са степента на развитие и ресурсите на страната, ефективност на външната и вътрешната политика, участие в колективните системи за сигурност и икономическо развитие.

Националната сигурност се гради чрез строго спазване на Конституцията, на законите на Република България и на ратифицираните от Народното събрание международни договори и конвенции. България привежда своето законодателство в областта на сигурността в съответствие със стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Република България няма териториални претенции и не признава такива към нея. Този принцип премахва стари и не поражда нови регионални напрежения. Той утвърждава България като генератор на сигурност.

Република България не изгражда своята сигурност за сметка на други държави и общества. Обявеното от нея желание за членство в НАТО е с цел да се гарантира сигурност и не е насочено срещу трети страни. Предпоставка за засилване на гаранциите за сигурността на страната е увеличаването сигурността на всички страни в Европа и в света.

Приоритетна политика на Република България са лоялност и взаимна изгода в отношенията с другите страни и с международните съюзи. Днес никой открито не проявява враждебност спрямо България.

Сигурността на България се гарантира от световните и евроатлантическите структури за колективна сигурност.

Националната сигурност се опира на отбранителна Военна доктрина, която определя строителството и използването на въоръжените сили. България се стреми към сигурност на Балканите и е против балкански военни и политически съюзи.

Българските разузнавателни и контраразузнавателни органи действат на основата на специални закони. Те добиват информация със собствени средства и чрез международните организации за военнополитическото състояние на държавите от региона и за натрупването на такъв военен потенциал, който може да застраши националната сигурност.

Специализираните органи спазват законите на страната и международното право, като съхраняват правата и свободите на българските граждани.

Чрез пропагандата на националните исторически и духовни ценности, на морала и културното наследство на всички българи се утвърждава националната идентичност и идеал. Съхранява се териториалната и национална цялост на България при зачитане на правата и свободите на различните етнически и религиозни общности. Изгражда се образът на България като Родина на всички българи във и извън границите на страната. Отстояват се техните духовни ценности и граждански права.

Литература:

●Интернет:

-www.Pomagalo.com

● Концепция за НС

● Стоянов Г. “Рискове и заплахи за вътрешната сигурност на Република България”, 2000 г.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1637 посетителя и 61 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.