Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Закрила на децата, засегнати от въоръжен конфликт


Реферат, 21 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1.Увод 3 стр.

2. Източници на Международно хуманитарно право 4 стр.

3. IV Женевскa конвенция 5 стр.

4.Декларация за защита на жените и децата при критични обстоятелства и въоръжени конфликти 8 стр.

5.Обща дискусия на комитета на тема „Децата във въоръжени конфликти”

..............................................9 стр.

6.Изследване „отражение на въоръжените конфликти върху децата” 10 стр.

7.Резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно децата и въоръженита конфликти 12 стр.

8.Противопехотни мини 13 стр.

9. Децата бежанци 15 стр.

10.Върховен комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) 17 стр.

11.Заключение 19 стр.

12.Използвана литература 21 стр.


Увод

Международното хуманитарно право обхваща принципи и норми, регулиращи средствата и методите за война, както и хуманитарната защита на гражданското население, болните, ранените и военно пленниците. Най-важните документи в тази област са Женевската конвенция за защита на жертвите на войната от 1949 г. и двата допълнителни протокола, сключени през 1977 г. под егидата на Международния комитет на Червения кръст. През последните няколко години ООН зае водеща роля в усилията за развитие на МХП. Съветът за сигурност все по активно се включва в защитата на цивилните граждани при въоръжени конфликти, като се грижи за човешките права, защитава децата по време на войни. Създаването на международни наказателни съдилища на бивша Югославия и Руанда, както и трибунали в Тимор Лесте, Сиера Леоне и Камбоджа, не само допринесе за засилване на отговорността, но и за укрепването и по широкото използване на международното право. Прецизирането от подготвителната комисия за Международния наказателен съд на “състава на престъплението” по отношение на геноцида, военните престъпления и престъпленията против човечеството е друг реален принос към разбирането за МХП.

Международното хуманитарно право регулира обществените отношения между воюващите държави, засягащи началото на военните действия, правното положение на участващите във войната, въпросите за защита на ранените, болните, военнопленниците и гражданското население. В него се третират въпросите за положението и правата на неутралните страни, редът за използването на средствата и способите за водене на война, формите за прекратяване на военните действия, както и за отговорностите на отделните държави и физическите лица, за нарушенията на нормите и принципите на това право.

Източници на МХП

Важни източници на МХП са Хагските конвенции 1899 и 1907 г. и 4-те женевски конвенции от 1949г. Голям недостатък е включената в тях clausula omnes (уговорка за всеобщнст), съгласно която разпоредбите на определена конвенция важат само за страните по конвенцията.

Съвременното международно право забранява воденето на агресивна война. Въпреки това практиката на МО показва, че правителствата на много държави не се съобразяват със съществуващите международни принципи и норми и водят кръвопролитни и жестоки войни.

Четирите Женевски конвенции са приети през 1949 г. на дипломатическа конференция в Женева, свикана по инициатива на Международния комитет на Червения кръст. Първата Женевска конвенция е за подобряване участта на ранените и болните от въоръжените сили при бойни действия на сушата. Втората Женевска конвенция е за подобряване участта на ранените, болните и корабокрушенците от въоръжените сили при бойни действия на море. Третата Женевска конвенция е относно третирането на военнопленниците, и Четвъртата Женевска конвенция е относно закрилата на гражданските лица по време на война. Актовете на международното хуманитарно право, са още двата допълнителни протокола към тях от 1977 г., Декларацията за защита на жените и децата при критични обстоятелства и въоръжени конфликти, Декларацията за правата на детето и Конвенцията за правата на детето. МХП се позовава и на други стандарти на ООН, като Международния пакт за граждански и политически права и Общ коментар 17, приет от Комитета за правата на човека във връзка с чл. 24 от пакта, който признава правото на децата на необходимата закрила.

 

------------------------------------------------------------------

 Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 564 посетителя и 2 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.