Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
БанерРеферат, 21 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение

І.Възникване и развитие на лизинга

ІІ.Характеристика на международния лизинг

1.Същност на международния лизинг

2.Обекти и субекти на лизинга

3.Класификация на лизинговите операции

ІІІ.Схема на международните лизингови отношения

ІV.Условия на лизинговия договор

V.Предимства и рискове на лизинговите операции

Заключение

Използвана литература


ВЪВЕДЕНИЕ

Лизингът е една от най-гъвкавите форми за продажби, измислена от човека. Широко разпространен в целия свят, лизингът става все по- популярен и у нас. Обект на лизинговане може да бъде всякакъв вид имущество: от компютърна техника до цели предприятия.

Лизингът като форма на кредитиране успя бързо и трайно да се наложи на българския пазар. Броят на компаниите, предоставящи лизингови услуги у нас, продължава да нараства, а през 2007 година се увеличи и техният пазарен дял. Все още най-практикуван е финансовият лизинг, но вече се забелязва интерес и към оперативния. Независимите дружества са сравнително малко на брой.

Повечето местни и международни финансови институции вече се сдобиха със собствени лизингови дружества с цел да разширят пакета си от финансови услуги.

Статистиката сочи, че през последните години на развиваща се пазарна икономика у нас лизингът като начин на финансиране на физически и юридически лица става все по-търсен и по-популярен, а предимствата му са безспорни. По-оперативната и гъвкава форма за инвестиране увеличава търсенето на тази услуга от предприемачите. Пазарът обаче постепенно се насища, регулира и стабилизира, а растежът става по-плавен.

І.Възикване и развитие на лизинга.

Съществуват различни исторически концепции за възникването на „отдаването под наем”. Според една от версиите, наемът, като механизъм на финансиране, е бил прилаган още във Вавилон и Древен Египет – около 2000 г. преди новата ера, а първото документално споменаване е факт около 550 г. преди новата ера по времето на римския император Юстиниан.

Първата форма на лизингова дейност е датирана през 1066 г., когато Вилхелм Завоевателят заел от нормандските корабовладелци кораби за нахлуването в Британските острови.

Внедряването на наема в деловата практика се оспорва от две компании. Едната от тях е английската British Railway Wagons, а другата – американската телефонна компания Bell, чието ръководство през 1877 г. решава да дава под наем телефонни апарати.

Финансовият лизинг в съвременното му разбиране бележи своето възникване в САЩ. За негов основател се смята Хенри Шонфелд, който през 1952 г. организира лизингова кампания за една конкретна сделка в областта на железопътния транспорт. Шонфелд осъзнава икономическата изгодност от лизинговите операции и за в бъдеще продължава да се занимава с този бизнес. В скоро време той основава американската лизингова компания "United States Leasing Corp.", която днес е известна под името "United States Leasing International Inc."). В Европа финансовият лизинг започва своето развитие в края на 50-те и началото на 60-те години.[1]

Развитието на финансовия лизинг в Северна Америка и Западна Европа намира благоприятна почва в лицето на научно-техническата революция през 50-те години на 20 век и активното развитие на пазара на финансови услуги, предлагащ нови форми на кредитиране.

В Южна Америка, Азия и Африка финансовият лизинг започва да намира приложение през 70-те години на 20 век, а през 80-те концепцията за финансов лизинг практически е известна в цял свят. За последните 20 години годишният обем на финансовите операции в света се е увеличил 10 пъти, като през 2000 г. съставлява около 540 млрд. долара. 41 процента от тях се падат на САЩ и Канада, на Азия – 28 %, а на Европа – 19 %.

Днес отрасловата структура на лизинговите операции зависи от конкретния регион на света. За Европа е характерен автомобилният лизинг. Той е предпочитан начин за закупуване на леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили от физически и юридически лица. Според статистиките 50 % от общия обем на закупените имущества на европейския лизингов пазар се падат на автомобилитие, а останалите 50 % се падат на производствено оборудване, плавателни съдове, самолети, компютри и др. Високата популярност на лизинга на автомобили в Западна Европа се обяснява с факта, че автомобилните компании са принудени да търсят алтернативни пътища за реализация на своите продукти, а лизингът е една от най-ефективните форми.

В Западна Европа 80 % от лизинговия бизнес се осъществява в Англия, Германия, Италия и Франция. Преминаването към пазарната икономика на страни като Унгария, Чехия, Словакия и страни от Източна Европа даде нова почва за развитието на лизинговия бизнес.

Широкото използване на лизинга в САЩ и Западна Европа, в сравнение с другите страни, се обяснява с по-благоприятните икономически условия, доколкото в тези държави ( стартирайки през 50-те в САЩ и 60-те в Западна Европа) съществува значителна подкрепа за предприемаческия бизнес, който основно работи за сметка на инвестициите чрез лизингови схеми.

Според някои специалистни нивото на развитие на лизинга в една страна се определя от следните обстоятелства: нормативно-законодателна база; държавно регулиране;макроикономически условия, състояние на инвестиционния пазар; ниво на процента на банката, данъци, степен на инфлация и други; използване на счетоводство.

Факт е, че в някои страни от Западна Европа – Англия, Германия и Дания, не са приемани специални законодателства, обвързани с лизинга. Лизингът е бил регламентиран с помощта на вече действащите търговски права. В същото време Франция, Португалия и Швеция изработват специално законодателство, където са указани правата на лизингодателя и лизингополучателя, техните взаимоотношения с производителя на имуществото, давано на лизинг.

Франция, Белгия и Италия поддържат концепцията за икономическия собственик, докато Англия, Ирландия, Холандия и САЩ изграждат взаимоотношенията, изхождайки от концепцията за юридическия собственик. В някои страни на Западна Европа се прилагат и двата варианта.

В Белгия, Италия и Франция задължително в лизинговия договор присъства условие за продажба на имуществото с изтичане на договора по предварително одобрена цена, докато в Англия и Щатите това условие не е задължително в случаите, които предвиждат наем-продажба. В САЩ лизингът е приет като финансова сделка, не по-различна от кредита и другите видове заеми.

В Англия и Франция повечето от договорите се определят като лизингови, а в Германия част от договорите отговарят на условията за разсрочена сделка. Във Франция лизинговите договори, обвързани с бъдещото право върху актива, се отнасят към сделките кредит-наем. Тази разлика има значение и се изразява в регулирането му от страна на държавата.

Френското законодателство не дава възможност на производителя на имуществото да извършва лизингови операции.

В този ред на мисли трябва да подчертаем различния характер на държавно регулиране на лизинговата дейност във всяка страна. Там, където лизингът е приоритетна функция на банките (Италия и Франция), държавните органи не само регулират банковата дейност, но и осъществяват контрол над лизинга. В Англия и Германия банките контролират само тази част от лизинговите операции, които се извършват чрез техни подведомства. Във Франция всяка лизингова дейност се регулира наравно с банките от държавата. В другите страни управлението на лизинговата дейност в сравнение с банковите операции е значително по-опростено.

В законодателствата на Италия, САЩ и Франция са предвидени специални изисквания към лизинговата процедура. Лизинговите договори подлежат на регистрация в съдебните органи. Това се прави с цел информиране на определн кръг хора, предвиден от закона, за собственика на имуществото, давано на лизинг, и други.

В Англия, Германия, Дания и Холания лизинговата дейност не се регулира и не се ограничава.

В практиката е видно, че специфичното законодателство не оказва определяща роля за развитието на лизинга. В това отношение доминират макроикономическите условия в самата страна, държавната подкрепа на инвестиционната дейност и на лизинга, в частност, като нейна форма. Най-благоприятни условия за лизингов пазар днес съществуват в Англия, Германия, Ирландия, Норвегия и Щатите. Като пример ще посочим Ирландия, където за стимулирането на лизинга на лизинговите компании се предоставят държавни субсидии, възможност да използват ускорен режим на амортизация и други инструменти. В резултат на това Ирландия се превърна в световен център за лизинг на самолети.

Има страни, където развитието на лизинга се спира от някои ограничания. В Гърция, например, е забранен лизингът на имущество, а също така и на товарни автомобили и автобуси. В някои случаи пречка за развитието на лизнговата дейност са нормите за амортизация, които упражнява държавата. Комитетът за международна стандартизация на счетоводния отчет е разработил стандарти за отчитане на лизинга. Такива стандарти са приети в Белгия, Англия, Гърция, Ирландия, Холандия, САЩ, Япония и други страни. В основата им лежи принципът за икономическо притежаване на даваното на лизинг имущество. От друга страна, някои страни от Западна ЕВроа, в това число и Комисията на Европейския Съюз и Организацията на европейския лизинг, се придържат към юридическото право на собственост върху имуществото, давано на лизинг. Поради различията във владеенето на имуществото на практика се различават и системите за счетоводен отчет, нетодите за начисляване на амортизация и данъците.

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Лизинговият пазар в България се развива все по-активно. Очакванията са, че лизингът като форма на финансиране е абсолютната алтернатива на банковите кредити. Лизинговите дружества са по-гъвкави от банките по отношение на исканото обезпечение. Това прави лизингът по-предпочитана форма пред банковия заем.

Лизингът е по-доброто решение и пред директната доставка, финансирана със собствени средства, защото така се спестяват оборотни средства и по-разумно се планират паричните потоци.

Лизинговият пазар в България е много динамичен, с редица възможности за растеж. Все повече фирми предпочитат да го използват като форма на финансиране. Лизингът позволява на фирмите да разширят дейността си без да е необходимо да блокират големи суми от текущия си оборот.

С присъединяването на България към Европейския съюз ще има нужда от все повече финансиране, тъй като страната става все по-атрактивна за чуждите инвеститори.

В скоро време лизингът ще е най-популярният начин на финансиране. При лизинга вместо клиентът да заплати цената директно на производителя или доставчика и да закупи оборудването, което желае, лизингодателят го придобива и му го предоставя за ползване. Ролята на лизингодателя в тази схема е чисто финансова. Той не се намесва при избора на стоката. Не диктува нейния вид, параметри и характеристики. Няма и ангажименти, дали би била функционална. Правната уредба на лизинга е достатъчно адекватна за българския пазар и в същото време съответства на международните актове в тази област.

Използвана литература

Каракашева Л.и кол., « Международен бизнес»,2000г.

Каракашева Л., « Международен маркетинг»,2007г.

Медведков С.Ю. «Лизинг в экономике США» «США: политика, экономика, идеология», 1980 г.

Национални стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия, 2005г.

Сп. "Диалог, 1. 2004

Сп. « Твоят бизнес», 42.2007г.[1] Медведков С.Ю. «Лизинг в экономике США» «США: политика, экономика, идеология», 1980 г., стр. 101


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 3469 посетителя и 73 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.