Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Международни Отношения (МИО) Междуамериканска банка за развитие


Малка дипломна работа, 32 стандартни страници, съдържа таблици, графики, 1 карта, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Table Grid"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

1. Въведение

2

2. Създаване на Междуамериканската банка за рзвитие

3

3. Мисия на МаБР

4

4. Управление на МаБР

4

5. Капитал на Междуамериканската банка за рзвитие

6

6.. Страни членки

7

6.1. Страни кредитополучатели

7

6.2. Страни донори

9

7. МаБР и международните валутнофинансови институции

10

8. Характеристика на дейността на МаБР

11

8.1.Финансиране в областта на публичния сектор

14

8.2. Инвестиционни заеми.

15

8.3. Техническо сътрудничество.

16

8.4. Заеми за политически програми

17

8.5. Гаранции

18

8.6. Извънредни заеми

18

8.7. Заеми за частния сектор

18

8.8. Гъвкави кредитни инструменти

19

8.9. Програма за социално предприемачество.

20

8.10. Механизъм за подготовка на проекти

20

9. Нови инициативи на МаБР

21

10. Механизми за контрол и надзор.

23

10.1. Надзор върху подготовката на проектите

23

10.2. Годишни доклади за ефективност на развитието

24

11. Оценка на ефективността и препоръки към старновите стратегии на МаБР.

24

Заключение

27


1. Въведение

Междуамериканската банка за развитие /МаБР/ е типична регионална валутно-финансова институция. Като такава, нейна основна цел е стимулиране на икономическото развитие на страните от региона на Латинска Америка и Карибския басейн и всестранно взаимно сътрудничество.

Тя изпълнява кредитно-инвестиционни функции, като извършва дългосрочно кредитиране на проекти и програми с регионално значение, а също така осъществява инвестиционна дейност в страните членки. Заедно с това, банката решава специфични задачи с приоритет защита на интересите на страните от съответния регион. Междуамериканската банка за развитие е първата регионална банка за развитие в света.

2. Създаване на Междуамериканската банка за развитие

За първи път на първата Междуамериканска конференция през 1980г се полагат усилия за създаване и развитие на институция, която да фокусира своята дейност върху проблемите на страните от региона на Латинска Америка и Карибския басейн. Предложението в тази насока на тогавашния бразилски президент Хоселино Кубитщек / Juscelino Kubitschek/ през 1958г получава широка подкрепа. Така през 1959 г Организацията на Американските държави подготвя проектодоговор за учредяването на Междуамериканската Банка за развитие.

Банката е пионер в областта на подкрепата на социални програми, институционалното развитие на икономиката, социалната сфера, образованието и здравните услуги. Тя стимулира регионалната интеграция и предоставя директни помощи а частния сектор, включително за микропредприятията.

МаБР е основана през 1959г.от 19 Латиноамерикански държави и САЩ. Първоначално членове на Банката са били: Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската Република, Еквадор, Ел Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Панама, Парагвай, Перу, Уругвай, Венецуела и САЩ.

През следващите няколко десетилетия броят на членовете на Банката нараства, присъединяват се още: Тринидад и Тобаго, Барбадос, Ямайка, Канада, Гвиана, Бахамски о-ви и Суринам. Останалите 19 страни членки, които се присъединяват не са от региона. Това са 16 европейски държави плюс Израел и Япония. Белиз става член през 1992г и Хърватска и Словения се присъединяват след разпадането на Югославия. Република Корея става член през 2005г.

Куба подписва, но не ратифицира Договорът за основаване на Банката, така че тя все още не е пълноправен член. Понастоящем Банката има 47 страни членки, 26 от които са страни заемателки от региона на Латинска Америка и Карибския басейн.

За да стане регионален член всяка страна трябва да бъде член на Организацията на Американските държави. За да стане не регионален член дадена страна трябва да бъде членка на Международния валутен фонд. Второ основно изискване и за двата типа членове е записания основен капитал, който трябва да внесе всяка страна и вноските във Фонда за специални операции.

 

---------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Препоръки към страновите стратегии на МаБР

доклада на Офиса за Оценка и надзор създаден към банката, /OVE/ отправя няколко препоръки към МаБР по отношение на страновите стратегии. Първата препоръка касае институционалните насоки. Практиката показва , че насоките одобрени от банката очертават ясни цели и високи стандарти, които много често обаче не са постигнати. Затова при определяне политиката си по отношение на отделните страни, банката трябва да се стреми към поставянето на адекватни и достижими цели.

Втората препоръка на Офиса /OVE/ касе аналитичната работа. Усилията трябва да бъдат насочени към изработване на адекватни предварителни прогнози и оценки, върху които да се разработват страновите стратегии на банката и да се осъществяват предвидените проекти.

Друга препоръка към Банката е поставянето на ясни и конкретни цели за изпълнение. Те предполагат по-голяма конкретика респективно на практическите задачи на банката и дават възможност за последваща оценка на изработените стратегии.

МаБР също така трябва да насочи усилията си към адекватно изразходване на ресурсите си, като за целта се създадат необходимите механизми за контрол при изпълнението на съответната стратегия.

Особено внимание в бъдещата си дейност банка трябва да обърне на риска. Усилията трябва да се насочат не към последващите действия при настъпване на рискова ситуация, а към вземането на адекватни превантивни мерки.

При осъществяване на страновите стратегии банката трябва да насочи усилията си към цялостното развитие на дадената страна, а не към определен отрасъл, защото практиката показва, че подобна политика води до посредствени резултати.

По отношение на програмите за развитие, главната препоръка към банката е създаването на система за измерване на резултатите от дейността. Наличието на такава дава възможност за изработване на адекватни бъдещи планове за развитие.

Според доклада Преглед на ефективността за развитие, банката трябва да насочи усилия към по-нататъшно рационализиране на своята дейност , чрез провеждането на политика на управление ориентирана към резултатите. За постигане на максимална ефективност подобна политика трябва да бъде прилагана на корпоративно, страново и проектно равнище.

Заключение

За своите 48 години съществуване Банката е оказала значителна помощ за трансформирането на страните от региона на Латинска Америка и Карибския басейн. И въпреки че все още има много което би могло да се направи, социалните и икономически индикатори на региона са се подобрили значително в области като грамотност на населението, борба с глада и недохранването и продължителност на живота.

Въпреки че, страните от региона на Латинска Америка и Карибския басейн бележат забележителен ръст по отношение на социалните индикатори като продължителност на живота и образование, през последните пет десетилетия делът на хората живеещи в бедност не е намалял значително. Днес около 360 млн. души или приблизително 7 от 10 жители на региона живеят с годишен доход под 3 260 долара.

Това множество от хора остава в страни от предимствата, които носи прогреса, главно поради факта, че тези хора нямат достъп до услугите и продуктите предназначени за подобряване на финансовото им състояние или преодоляване на временни икономически затруднения. Именно в тази насока фокусира бъдещите си планове и програми МаБР.

Източници

http://www.iadb.org/

Report on the Evaluability of Bank Country Strategies, September, 2005

2006 DEVELOPMENT EFFECTIVENESS OVERVIEW

‘Международни финанси ‘, М. Стоименов, изд. Очи, 2002г


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 3384 посетителя и 71 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.