Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Международни Отношения (МИО) Утвърждаването на фирма “Каолин” АД на международния пазар


Малка дипломна работа, 44 стандартни страници, съдържа таблици, 1 схема, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Основно обобщение (Резюме) 3

2. Преглед на компанията 5

2.1 Произход на индустрията 6

2.2 История на компанията 7

2.3 Текуща ситуация и оперативна среда 8

3. Корпоративна структура 12

3.1 Корпоративна организация 12

3.2 Собственост 14

3.3 Корпоративна култура 15

3.4 Мисия 18

Ø Цели 18

Ø Стратегии и изпълнение 19

4. Пазарен SWOT анализ 20

4.1 Външни възможности и заплахи и вътрешни силни страни и недостатъци 20

4.2 Маркетингово проучване 22

q Потребители 22

q Конкуренция 24

q Бариери за навлизане 26

4.3 Основни финанси 26

5. Препоръки и заключение 31

1. Основно обобщение (Резюме)

Водеща тенденция в световната икономика през последните десетилетия е интернационализирането на стопанската дейност. На равнище фирма тази тенденция се проявява в активизиране на външнотърговския бизнес. Връзките с международния пазар помагат на фирмите по-бързо да се адаптират към динамичните промени на деловата среда, за да обновяват и разширяват своята дейност.

Активизирането на външнотърговския бизнес се превърна в ключов фактор за оцеляването, стабилизирането и просперитета на българските фирми в условията на тежка криза на националната икономика.

Успешното излизане на съвременната фирма на международния пазар предполага избор на подходяща организационно-управленска структура, подходи, методи, средства за осъществяване на задгранична дейност и форми като експорт, франчайзинг, съвместно предприемачество, международни придобивания, субконтракторство, лицензиране, преки инвестиции в чужбина. И на тази база трябва да се изследват тези външни пазари и да се разбере коя форма е използвана в предстоящото изследване.

Изборът за ефективен начин за навлизане на нови пазари особено на нововъзникващи е водещо стратегическо решение за международния бизнес и по-конкретно за лидерите в тази област. В литературата се разграничават два първични начина за инвестиране – “зелена поляна” и придобиване. В проектът на “зелена поляна” включва изграждане на филиали за осигуряване на продажба или проиводство в чужбина. Реалната собственост се купува на местно ниво, наемат се работници и се обучават от инвеститора в неговото управление, технологии и ноу-хау. Местната дейност става високо интегрирана с глобалната дейност на инвеститора. Придобиванията са купуване на акции от вече съществуваща компания в количества, достатъчни за упражняване на контрол. Новият филиал започва като работещо предприятие, което нормално притежава производствени мощности, дистрибутори и пазарен дял. Придобиването използва предимно ресурси на местната фирма и ги комбинира с ресурси на инвеститора, особено упрвленски умения.

Именно придобиванията са пътя, който е избрала фирма “Каолин” АД за да атакува междунродните пазари едновременно с продуктите си и с наличието на голяма суровинна база. Компанията, по настоящем, оперира над 30 находища на индустриални минерали и 10 преработвателни мощности в България, Сърбия и Украйна.

В тази дипломна работа ще разгледаме стъпките по дългия път на утвърждаване и разрастване, връзката между темповете на развитие на българската икономика и решението на Дружеството да атакува международния пазар.

Като първа стъпка за утвърждаване на позициите си на междунродния пазар “Каолин” АД предприема придобиването на предприятията в Сърбия. През 2003 г. дружеството придобива и модернизира производствените мощности на “Сърбокварц” (с. Роготина) –най-големия производител на кварцови пясъци на територията на бивша Югославия както и контрол върху дружеството “Копови” (гр. Уб) – втория по големина производител на кварцови пясъци в Сърбия.. Инвестицията за тази експанзия възлиза на 2.5 млн. евро. Чрез тези придобивки “Каолин” АД разшири геогравските си пазари за кварцов пясък и в момента е основен доставчик на този продукт на територията на Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония, като активно развива и пазарите в Хърватия, Словения и Унгария. През 2004 г. дружеството инвестира отново около 100 000 евро в модернизиране на минната инфраструктура, автоматизиране на производствените процеси, компютъризиране и лабораторни уреди.

Чрез дъщерното си дружество “Юго Каолин” дружеството придобива контрол на “Копови” АД и става стратегически коректор на пазарите и ресурсите в регионален мащаб.

Но инвестиционните намерения на “Каолин” АД не спират до тук. Дружеството си поставя стратегическа цел да се утвърди на украинския пазар. През 2006 г. “Каолин” стартира два проекта в процес на развитие: единият е находище на висококачествен кварцов пясък, другият - за висококачествени каолини. Производството на пясък ще бъде изцяло фокусирано към местния пазар, който се харктеризира с растящо потребление на амбалажно стъкло. Производството на каолин ще бъде изцяло ориентирано към износ за всички пазари, на които дружеството и в момента присъства, както и ще направи опит да развие продажби в страните от ОНД. На 13 юни 2007 г. Каолин АД подписа договор за придобиване на 51 % от дяловете на украинската ПКСП-ООО, занимаваща се с добив на кварцови пясъци. За 2006 г. ПКСП-ООО е реализирало оборот от близо 3 млн. евро и печалба от 450 хил. евро. След тази сделка международната експанзия на “Каолин”АД ще продължи с увеличение на капитала на ПКСП-ООО, средствата от което ще се насочат за финансиране на строителството на преработвателна фабрика за обогатяване на кварцов пясък.

В периода 2004-2007 г.”Каолин” създава/а в края на 2007 г. отново придоби по схемата “дълг срещу собственост”/ “Kaolin Endustriyel Mineraller” (Турция), “Каолин минерал”(Румъния), “Проминерал”(Украйна) и “Каолин Азов”(Украйна).

В последните дни на изминалата година “Каолин” АД придоби 100 % от капитала на “M.I.D. ALShpk., Албания. Дружеството е с предмет на дейност – добив на индустриални минерали и е един от водещите производители на варовици в страната. Дружеството оперира кариера в непосредствена близост до Тирана. Основната част от продукцията е предназначена за строителството.

През м.01.2008 г. успешно приключи сделката по придобиване на 98.98 % на сръбското находище за кварцов пясък Рудник Неметала Вальево от страна на Юго Каолин – 100% дъщерно дружество на “Каолин” АД. Стойността на сделката е в размер на около 974 000 евро. Придобиването е част от стратегията на “Каолин” АД за разширяване на пазарното му присъствие чрез дъщерните си дружества в динамично развиващите се пазари в района на Югоизточна Европа.

 

-------------------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Препоръки и заключение

Конкуренцията е мощен двигател на съвременната икономика, какъвто е и частната собственост. Следователно държавната политика трябва да има стимулираща роля и да се проявява на макро и микроравнища, в регионален и стоков аспект като по този начин ще даде шанс на много фирми да обърнат глава към новия шанс даден от присъединяването ни към ЕС.

Утвърждаването на “Каолин” АД на международния пазар е резултат от съществуващия производствен потенциал на страната, от качеството на предлаганата експортна продукция, от степента на технологичното обновяване на производството, от интензивността на инвестициите в отделните сектори, от нивото на потребителското търсене на външните пазари, от изискванията на външните пазари за качество, от формиралите се тенденции в областта на износа и др.

Стратегията на развитие на Дружеството има и своята регионална характеристика, която може да очертае приоритет с европейска или неевропейска ориентация при съществуващото равнище на качество на експортнта продукция.

Определянето на приоритетите е процес, който съдържа в себе си като неразделна част бъдещото развитие. Извеждането на приоритетите на “Каолин” АД има пряко отношение към външноикономическата политика на Р.Бългрия, която ще се провежда в бъдеще. По отношение на регионалния аспект за нашата страна прогностичния елемент е свързан с членството в ЕС и включването на страната ни в европейското интеграционно пространство.

Външноикономическата политика на страната има пряко въздействие върху отвореността на икономиката и утвърждаването на “Каолин” АД на междунродния пазар. Преоблдващата част от икономическите изследвания доказват положителната връзка между отвореността и икономическия растеж, защото именно чрез отвореността на икономиката се реализират наличните сравнителни предимства на страната, разширяват се мащабите на производството , по-бързо се материализират достиженията на науката и техниката, дава се шанс за развитие на фирмите с голям потенциал. Порди това външноикономическта политика придобива особена значимост за бъдещото ускорено развитие на нашата страна и на бългрските фирми с поглед към международните пазари на продукти и суровини.

Осъществяването на бизнес зад граница поставя трудни и съществени задачи пред ръководството на една компания в сферата на организацията и управлението. Така както в условията на националния пазар ключов фактор на успеха е изграждането и функционирането на подходяща организационно-управленска структура, в още по-голяма степен това е предпоставка и необходимост за ефективност на дейността на международните пазари. Логиката на подобно твърдение е безспорна – международният бизнес се осъществява в условията на богато и динамично многообразие от особености, свързани със спецификата на различните пазари, с интензивна и действена конкуренция, с по-висока степен на сложност на въздействието на факторите на международната бизнес – среда върху отделното предприятие.

Използвана литература и източници на информация:

1) Дамянов, Ат., Др. Илиев, Здр. Любенов, Фирмена интернационализация, Свищов, АИ “Ценов”, 2007;

2) Каракашева, Л., Б. Маркова, Фирмен външнотърговски бизнес, София, ИК “Призма”, 1999;

3) Проспекти на фирма “Каолин” АД;

4) http://www.kaolin.bg;

5) http://www.mi.government.bg;

6) http://www.nsi.bg;

7) http://www.kompanii.investor.bg/?cat=5&id=511662;

8) http://www.karieri.bg/show/?storyid=258395;

9) http://www.deltastock.bg/cmpinfBFB/KAO.htm;

10) http://www.broker.bg/content/view/91124/7Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2449 посетителя и 67 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.