Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Международни Отношения (МИО) Международна миграция на работната сила


Реферат (малка дипломна работа), 24 страници по-големи от стандартните, съдържа графики, карти, графични елементи, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Целта на настоящия курсов проект е да се направи анализ на трудовата миграция както и да се разгледат основните въпроси свързани с нея. Във връзка с това ще разгледам следните точки:

· Същност на миграцията на работната сила

· Условия на международната трудова миграция

· Класификация на миграцията

· Причини за появата на международната миграция

· Етапи на международната трудова миграция

· Влияние на международната трудова миграция

· Миграционни потоци в международен план

· Фактори на международната трудова миграция

· Ефекти от миграцията на работната сила

· Регулиране на международната трудова миграция

· Международна организация по миграция


Същност на миграцията на работната сила

Масовата миграция на населението е едно от характерните явления в живота на световното общество през втората половина на XX век. Миграцията е процес на преселване на сравнително големи маси от хора от едни територии в други с цел смяна на местоживеенето и за нея има данни още от древността. Хората, мигрирайки, променят своето местожителство, водени от различни по характер причини – религиозни, етнически, военно-политически, политически и др.

Според дефиницията на ООН емигрант е лице, което е напуснало легално страната си за повече от една година, а имигрант е лице, което пребивава легално в чужбина за повече от една година. Така от гледна точка на една държава, местните граждани, които я напускат са емигранти, а чуждите граждани, които влизат в нея имигранти. Така ние разглеждаме страна на емиграцията ( страна донор ) и страна на имиграцията.

Миграцията съществува в различни форми: трудова, семейна, рекреационна (възстановителна), туристическа и др. В условията на глобализация и международно разделение на труда с най-важно значение е трудовата миграция, която е мотивирана най-вече от икономически причини.

Когато непосредствената причина е повишаване на доходите, както на номиналната така и на реалната работна заплата международната миграция се определя като международна трудова миграция. Това означава, че се изнася и внася труд като производствен фактор. Получава се едно интернационализиране на труда, което е следствие на факта, че всеки индивид е собственик на своя труд и на тази осново той може сам да реши къде да живее. Международната трудова миграция се различава от националната трудова миграция. При националната трудова миграция, в пазарния механизъм е включено цялото активно население. Разпределението и развитието на работната сила се извършва посредством трудовия пазар, който е относително автономен и е съставен от различни сегменти – общ, професионален, пазар на интелектуален труд и съответните механизми за договаряне заплащането на труда. В отделните страни търсенето и предлагането на работна сила се определят от общато икономическо състояние, от отрасловата и териториална структура на производството, от равнището на цените и т. н. Международната трудова миграция няма масов характер, няма единна организационо – управленска структура, не участва цялото активно население на света.

Международната миграция на работна сила през втората половина на XX век е важна част от процеса на интернационализация на международния стопански живот. Трудовият потенциал, като най-важният фактор на производството, търси своето най-ефективно използване не само в рамките на националното стопанство, но и в международната икономика.

Международният пазар на работна сила обхваща различни направления от потоци трудови ресурси, пресичащи националните граници и включва в себе си националните и регионалните пазари на работна сила.

Международният пазар на работна сила съществува като условие за трудова миграция заедно с другите световни пазари - на стоки, услуги, капитали и информация. Работната сила, преминаваща от страна в друга, и проявяваща се в качеството си на стока, формира международната трудова миграция.

 

-----------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Международна организация по миграция

Международната организация по миграцията (МОМ) е междуправителствена организация, създадена през 1951 г. Първоначално дейността на организацията е ограничена до миграционните процеси в следвоенна Европа, но през 80-те години на ХХ век – след промяна на нейния Устав – тя се превръща в универсална организация с глобални функции и бързо нарастващ членски състав. Понастоящем в организацията членуват 122 държави и 20 държави имат статут на наблюдател.

От 1991 г. Република България бе със статут на наблюдател, а от 1994 г. е пълноправен член на организацията.

Международната организация по миграцията е форум за сътрудничество и координация на усилията на международната общност, за обмяна на мнения и опит, както и за разработване на изследвания в областта на международната миграция. Организацията осъществява програми и оказва съдействие, свързани с управлението на миграционните процеси, организирания трансфер на мигранти и бежанци, завръщането и доброволното-репатриране.

Висш орган на МОМ е Съветът, в който участват всички държави-членки. Оперативната дейност на МОМ се ръководи от Изпълнителен комитет.

Непосредствената организация и реализация на националните проекти на Организацията се осъществява от нейните бюра в държавите-членки (Country Mission), които са подпомагани от 16 регионални бюра (Missions with Regional Functions). Регионалното бюро, което отговаря и за България, е в Будапеща.

Ръководството на Секретариата на МОМ се осъществява от генерален директор, избиран за срок от пет години от Съвета на организацията. Понастоящем генерален директор на МОМ е Брансън МакКинли (Brunson McKinley, САЩ).

Административната част на бюджета на МОМ се формира от членските вноски на държавите-членки. Членският внос на България за 2007 г. представлява 0,035% и възлиза на 12 779 шв. фр. Оперативната част на бюджета се финансира от доброволни вноски.

Сътрудничество между Република България и МОМ

Република България осъществява активно сътрудничество с МОМ на базата на Споразумението за сътрудничество, в сила от юни 2000 г. МОМ има свое представителство в София от 1996 г. (което до юни 2000 г. действаше като бюро за връзка).

Един от основните проекти, осъществявани от МОМ в сътрудничество с българските институции е Националната образователна кампания за превенция на трафика на хора в България. Целта на проекта е да информира учениците в средните училища на възраст 14-19 години за реалните опасности, които крият нелегалната миграция и трафикът на хора, както и за съществуващите превантивни механизми. Проектът цели също така да стимулира създаването на ефективен социален механизъм за превантивна работа за деца

На 5 февруари 2004 г. бе подписано и Споразумение между мисията на МОМ в България и Министерството на труда и социалната политика по въпросите на трудовата миграция.

Заключение

Като извод от разглежданите въпроси мога да кажа, че като цяло трудовата миграция е доста важен въпрос за икономиката и е явление с повече положителни отколкото отрицателни страни. Чрез нея се осъществява транфериране на производствени умения в световен мащаб, което спомага за по-ефестивен производствен процес и от което икономиката най-вече печели. Значението на миграцията на работната сила за икономиката понякога се отъждествява със значението на транснационалните корпорации. При голямо предлагане на работна ръка, често се създава напрежение, което допълнително прави процеса на наемане на работници и служители по-бавен и мъчителен, чрез емиграцията това напрежение намалява. Най-често емигриращите са по-бедни и чрез предлагането на ръботната си ръка в чужда страна те разчитат на това да подобрят финансовото си състояние, освен това обстоятелствата налагат те да повишат образованието си като изучават езика и културата на приемащата ги страна а след това да споделят опита си.

Тези аргументи безспорно доказват положителните ефекти на трудовата миграция и значимостта и за глобалната икономика.

Източници

· Илиев,Ив. и др. „МИО – форми, външнотърговска политика, сделки”, СТЕНО, 2004г.

· Илиев,Ив. и др. „Международна икономика”, СТЕНО, Варна,2001г.

· www.nsi.bg

· Стефанов, Г., „Теория на международните отношения”, Сиела, 2004

· www.iom.bg

  • Спиридонов, Ив., Международни икономически отношения, Свищов, 2001


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2596 посетителя и 59 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.