Търсачка

Банер

Каталог Политология, Политика ОВД И СИВ - ЗАЩО НЕ НАДЖИВЯХА КОНФРОНТАЦИЯТА?


Малка дипломна работа (реферат), 39 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

I УВОД

Цели на изследването

I I ИЗЛОЖЕНИЕ

1. СЪЗДАВАНЕТО НА СИВ И ОВД-ДВЕ РОЖБИ НА ЕДНО ЯВЛВНИЕ. ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

2. СЪЗДАВАНЕ НА ОВД

3. ДОГОВОР ЗА ДРУЖБА, СЪТРУДНИЧЕСТВО И ВЗАИМОПОМОЩ

4. СЪПОСТАВКА С НАТО

5. СЪПОСТАВКА НА ОРГАНИЗАЦИОННАТА СТРУКТУРА НА ОВД И НАТО

6. НАТО ДНЕС

7. ЗНАЧЕНИЕ НА ИНТЕРВЕНЦИИТЕ В УНГАРИЯ И ЧЕХОСЛОВАКИЯ

8. СЪЗДАВАНЕ НА СИВ

9. ОРГАНИЗАЦОННА СТРУКТУРА НА СИВ

10. СИВ срещу ЕИО

11. ЕВОЛЮЦИЯ В РАЗВИТИЕТО НА СИВ I I I

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

БИБЛИОГРАФИЯ


I УВОД

Днес повече от едно десетилетие след разпадането на социалистическата система светът не е същият. Макар и употребявана по друг повод, принадлежаща на друго време и събитие тази клиширана фраза сякаш обхваща цялата сложност и комплексност на глобалната промяна, която бе извършена в края на 80-те години на миналия век. След половинвековни усилия, хиляди политически и икономически инициативи, идеологически борби и преговори и периферни военни конфликти, бе сложен край на едно изкуствено и уникално по рода си противопоставяне на две ядрени суперсили. За първи път светът бе изправен пред такова огромно предизвикателство, което не веднъж заплаши неговото съществуване. Краят на този исторически феномен, наричан Студена война, но с множество горещи следи, в литературата се свързва твърде еднозначно с разпадането на Социалистическия лагер и победата на САЩ и Западния блок в една безмилостна конфронтация. Доколко може да има победител в едно подобно противопоставяне е въпрос, който заслужава специално внимание, защото, когато на карта се залагат общочовешките ценности и застрашава се световния мир не може да има победител и победен. От продължаването на подобен конфликт несъмнено би загубило цялото човечество. И все пак какво взриви статуквото на една стабилно установила се система на международни отношения?

Разпадането на Съветския блок бе едно, колкото очаквано, прогнозиране събитие, толкова и внезапно и непредвидимо. Обхвата на промените трудно можеше да се предвиди. Съществуват хиляди трудове, статии, опити за оценки и цялостни разработки върху проблемите на Студената война, глобалното противопоставяне и неговите регионални и общочовешки аспекти, върху значението на промените за развитието на посткомунистическия свят, но дори от разстоянието на изминалото десетилетие все още е трудно да се даде обективна оценка. По отношението на предимствата и недостатъците на предишната система в обществото съществуват много и оригинални възгледи, които варират от крайно негативна оценка и дори нескрито презрение до романтизъм и носталгия към едни по-идилични отминали времена. Макар мнението на обществото да не е меродавно, да е лишено от научност, то ни дава възможност да разберем, преценим и анализираме много от истинските черти на една система, която нашето поколение малко познава, а предишните поколения не биха могли обективно да оценят.. Много учени и анализатори се опитваха да си дадат отговор на въпроса какво предизвика промяната, къде трябва да се потърсят нейните корени и, какво обуслови, както нейното съществуване, така и нейната гибел. Това са въпроси, на които още дълго ще търси отговор.

ЦЕЛИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

В настоящото изследване бих искала да разгледам и анализирам някои от аспектите на глобалната конфронтация в контекста на разпадането, развитието, функционирането и прекратяването на двата своеобразни организационни стълба на Съветския блок- Организацията на Варшавския договор (ОВД) и Съвета за икономическа взаимопомощ.(СИВ) Историческата съдба, ролята, която тези организации изиграха за осъществяването и регулирането на вътрешните и външни за социалистическия блок отношения биха могли да ни дадат отговор на редица въпроси. Изследването на тези две структури е изключително важно не само от гледна точка на научното познание, но най –вече от гледна точка на съставянето на една ясна и обективна представа за събитията, които се случиха и които до голяма степен обуславят условията, в които живеем сега и в които съвременния свят се развива.

Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ бяха двете основни структури на една система, която вече не съществува и преди да запратим нея и нейните структури в мрака на миналото нужно е да изследваме, търсим анализираме и извлечем историческия урок , историческата поука ако не искаме да повтаряме грешките или откриваме отново вече открити постижения. Историята на човечеството за съжаление познава хиляди случаи, в които поради липсата на далновидност едни и същи грешки са се повтаряли и са имали не често фатален и гибелен ефект.

В изложението си ще се опитам още аналитично да се опитам да дам поне отчасти отговор на почти реторичния въпрос какво се случи, защо СИВ и ОВД, не надживяха политическото, идеологическо и икономическо противопоставяне, характерни за периода на Студената война? Защо се оказаха неспособни да се преборят с конфронтацията, чийто рожби всъщност бяха? Условията, глобалните промени ли предопределиха тяхната гибел или те както и основанието за самото противопоставяне бяха мъртвородени? Отговорът на въпроси от подобно естество би могъл да бъде много всеобхватен и сложен. Тематиката ни дава възможност за разгръщането на сериозни научни изследвания. В контекста на своето своеобразно изследване ще се опитам да се концентрирам върху вътрешните и външни причини, обуславящи развитието на процесите, които доведоха до прекратяването на двете социалистически структури- СИВ И ОВД.

Следвайки определена логика на първо място бих искала да направя един обобщен исторически преглед на основните събития, които характеризират онзи исторически период, който ни е познат под лаконичното и до някъде иронично наименование Студена война.

На второ място ще се опитам да спра вниманието си на всяка една структура по отделно- нейното образуване, факторите, които го обуславят, функциониране, историческа роля.

На трето място имам за цел да направя съпоставка с техните конкурентни структури в противниковия лагер, основно НАТО и ЕИО Основната задача ще бъде да направя анализ на предимствата и недостатъците на двете системи в контекста на техните военнополитически и икономически структури.

Кризите в ОВД и пречките пред икономическото развитие на СИВ също представляват съществен елемент от логиката на противопоставянето, завършило с тяхното реално изчезване от международната сцена.

И не на последно място, за да си дадем отговор на един толкова сложен въпрос като защо ОВД и СИВ не надживяха конфронтацията ни е необходим един широк поглед не само върху предимствата и недостатъците СИВ и ОВД от една страна, но също и солидно познание и обективна оценка за предимствата , достиженията и недостатъците на конкурентните им структури- НАТО, ЗЕС, ЕИО.

 

--------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Глобалното противопоставяне на два военнополитически лагера подобно на ОВД и СИВ беше лишено от историческия шанс да оцелее. Човечеството беше изправено пред алтернативата да избира .Едната възможност несъмнено беше да спре развитието си като продължи да поддържа една ретроградна система на идеологическа параноя, безразсъдна икономическа политика и постоянна военна заплаха с гибелни за цялото човечество последствия. Другата възможност беше по пътя на здравия разум да се изживеят старите идеологически догми, да се даде шанс на икономиката, политиката, дипломацията, на цялото човечество да продължи по своя път напред. Един свят на технологически напредък, на бързо нарастваща взаимозависимост трябваше да разкъса оковите, в които Студената война го прикова, не само, за да може да продължи да се развива, но и за да оцелее. Стана жизнено важно за живота на хората да се отворят пазарите, за да се отговори на икономическите нужди на страните и хората, защото няма по-страшно противопоставяне от това на бедни-богати, на охолстващи и умиращи от глад и тънещи в мизерия хора. Напредъкът в технологиите се оказа нерелевантен на прогреса в развитието на човешкото мислене- факт, който представлява огромна заплаха за нашето бъдеще. Отварянето на пазарите би било крайно недостатъчно без промяна в мисленето и манталитета на хората.

За щастие Студената война е вече история, но нейните подрънквания още се чуват в различни краища на планетата. На мястото на вакуума , породен от отпадането на една порочна, но много стабилна система, породиха много нови заплахи- най-страшната, от които е световният тероризъм. Не можем да кажем, че човешкият разум е постигнал победа, защото имаме още много несъвършенства, които трябва да преодолеем. За целта е нужно преди всичко да се учим от историята и да не завъртаме сами нейното колело, защото така ще се окажем в началото на нашия край.

Много сложен е въпросът защо ОВД и СИВ не надживяха съпротивата, но него трябва да се потърси отговор. Преди всичко те бяха рожби на една конфронтация, която е вече история. Ако не извлечем нужните поуки, ако не спрем вниманието си именно на този въпрос обаче тя би могла лесно да се завърне и дори да придобие още по- страшни размери и форми. Не бива да се пренебрегват и достиженията на образувания като ОВД и СИВ. Погрешно е да се смята, че опитът се гради само на отрицание и критика на миналото.

Разпадането на тези структури е именно е един уникален исторически и политически феномен, който ни показва какво се случва, когато една организация се гради върху отрицанието и конфликта.

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Баев, Й. “ България и създаването на Организацията на Варшавския договор

2. Огнянов, Л “България в международните отношения ( 1947- 1955)

3. Никова, Г. “ Външноикономически отношения на България след Втората Световна война”

4. Стефанов, Г “ Теория на международните отношения “

5. НАТО- юбилеен справочник

6. Европа от А до Я

Интернет сайтове:

www.fordham.edu/halsall/mod/1955

http://www.shsu.edu/~his_ncp/CMEA.html

http://www.yale.edu/lawweb/avalon/wwii/brsov42.htm

http://www.infoplease.com/ce6/history/A0813779.html

http://www.encyclopedia.com/html/C/Councilf.as


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1085 посетителя и 40 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.