Търсачка

Банер

Каталог Политология, Политика НАЧАЛНИ СТЪПКИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ


Реферат (малка дипломна работа), 29 стандартни страници, съдържа снимки, приложения, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Увод 3

2. Създаване на ЕОВС 5

3. Създаване на Европейската Икономическа общност 8

3.1. Планът Плевен и ЕОО 8

3.2. Идеята за ЕПО 9

3.3. ЕИО и ЕВРАТОМ 10

4. Идеите на Жан Моне и Робер Шуман 13

4.1. Жан Моне 13

4.2. Робер Шуман 15

5. Дебатът между федералисти и конфедералисти 16

6. Заключение 17

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 18

ПРИЛОЖЕНИЕ 2 19

ПРИЛОЖЕНИЕ 3 20

ПРИЛОЖЕНИЕ 4 21

ПРИЛОЖЕНИЕ 5 25


1. Увод

Втората Световна война повече от всяко друго събитие показва, в каква степен неограниченият национализъм застрашава връзките между държавите и тежките последствия на това във времето на унищожаването на масовите оръжия. Във втората половина на 40-те години и в първата половина на 50-те именно на тази основа се стига на международно ниво до създаването на редица организации, които трябва да работят за уреденото взаимно съществуване както на политическо, така и на икономическо ниво. Необходимо е да се посочат някои от тях:

1. Обединените Нации (октомври 1945)

2. Международният валутен фонд (влязъл в сила в края на 1945 година)

3. ГАТТ (General Agreement on Tariffs and Trade, в сила от януари 1948 година)

Втората световна война променя изцяло съотношението на силите между държавите на европейския континент и в световен мащаб. Съюзниците от Антантата са поставени пред сложния избор дали да накажат Германия и подкрепилите я страни с особено тежки санкции или да пощадят икономиката им. Наложените на загубилите войната контрибуции и репарации са в крайна сметка непосилни и са допълнително поставени за преразглеждане.

Разгромът на нацистка Германия и на имперска Япония създава благоприятни възможности за дипломатическото и правното регулиране на онаследените от Втората световна война проблеми. Основните принципи и средства на тази дейност се разработват от Великите сили на антихитлеристката коалиция в документите на Ялтенската и Потсдамската конференция, включително и в текстовете на Атлантическата харта и Устава на ООН. Политиката на мирно уреждане на международните проблеми намира широка обществена подкрепа сред демократичните и националните сили в Европа и Азия.

В така създалата се сложна обстановка в международните отношения възниква идеята за икономическо обединение на държавите с цел опазване на мира. През юни 1947 г., САЩ лансират "плана Маршал" за подпомагане и възстановяване на Европа.[1]

Катастрофата от Втората Световна война е почувствана силно в самата Европа по безспорни причини. Още от началото на 40-те години на стария континент между съпротивителните движения се сформират мрежи, в които се обмисля създаването на европейска следвоенна организация, която да се базира на кооперирането вместо на конфронтацията. Тези идеи и убеждения на "Европейците" намират своя израз през май, 1948 година, по време на първата конференция за европейско единство в Хага, в която участват около 750 делегата на невоенни организации - от различни национални и международни съюзи и организации. Импулсите на правителствено ниво довеждат до основаването на Съвета на Европа, чийто статут е подписан през май, 1949 година от основателите му - едва четири години след края на войната със Съвет на Европа се създава първата европейска организация.

Изненадващо един англичанин, традиционен противник на обединението на континента, лансира наново идеята за създаване на обединена Европа през 1946 г. Уинстън Чърчил твърди: "Необходимо е да създадем нещо като Съединени щати в Европа", и подчертава: "Франция и Германия също трябва да се включат." През 1950 г. го подкрепя френският министър на външните работи Робер Шуман. Той съставя "Плана Шуман", документ, дал старта на европейската интеграция.

Първата конференция след Втората световна война с цел да се постави надправителствен контрол върху производството на въглища и стомана, а оттам и върху производството на оръжие в Европа, е свикана през 1950 г. под председателството на Жан Моне, френски министър от правителството на Де Гол. Целта е да се запази по-дълго мирът на континента. Предложението на Моне влиза в историята под името "планът Шуман" по името на Робер Шуман, френски министър на външните работи, който бързо възприема предимствата на европейската интеграция и подкрепя идеите на Жан Моне за създаване на наднационална организация за управление на производството и пазара на въглища, стомана и желязна руда.

Създаването на съвременния облик на Европейския съюз започва на икономически интеграционен принцип и постепенно стига до политическа интеграция между страните-членки.

Развитието на съвременното световно стопанство и международната система е под силното влияние на интеграционните процеси между групи от държави в определени географски райони. В основата на възникването на качествено новите общности е обединението на националните икономики. Икономическата интеграция е установяване на базата на определени предпоставки, на транснационални правила за икономическа активност, което води до по-интензивни икономически отношения между тръгналите по този път държави.

 

----------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

5. Дебатът между федералисти и конфедералисти

В обществените отношения, в това число и в международните, реалностите се създават от идеите. Тази максима намира своето потвърждение в развитието на европейската интеграция. На стария континент са направени експерименти с прилагането на много идеи за преодоляване на противоречията, свързани с прокарването на различни линии на разделение. Когато интеграцията се възприе като път за съхраняване на европейската идентичност, за оцеляване на европейската цивилизация, получават развитие много теоретични концепции за претворяване на идеите. Национално-държавното разделение като основа на европейския ред предопределя дискусиите за интеграция да се завъртят около отношението към държавата, нейния суверенитет и идентичност.

В зората на интеграцията се оформят две направления, две школи които продължават дискусията и сега. Тя оказва влияние върху възприемането на конкретен модел на свързване и преплитане на процесите в условията на съществуване на държавите. От една страна се обосновава перспективата за изграждане на наддържавни структури, в които да бъдат вместени държавите. На наддържавните органи се отрежда ролята на двигател на интеграцията. От друга страна идеалът за интегрирана Европа е „Европа на националните държави”. В този случай за основа на интеграцията се приема междуправителственото сътрудничество.

Очакванията и предначертанията за развитие на европейската интеграция не могат да се освободят от държавно ориентираните територии. С техните категории продължава осмислянето на явленията, процесите и перспективите. Спори се дали интеграцията ще продължи да се развива под формата на федерална държава, асоциация на държави, или конфедерация на държави.[1]

Теоретичният дефицит на европейската интеграция дава шанс на експериментално прагматичния подход. За това в много случаи практическите стъпки трудно се вписват в абстрактно-теоретичните конструкции. Но това крие опасност прагматизмът да се определя от по-частни, необщоевропейски интереси. Реалистични са опасенията, че разработваните на базата на стари теории модели на европейска интеграция могат да попречат на идеята за съюз на европейските народи.

6. Заключение

Съвременната история на международните отношения отразява изключителната динамика на времето и на човешките взаимоотношения. В нея се включват външнополитическите философии, концепции и стратегии на големите и малките държави, разработени в специални доктрини.

Положителните изменения настъпват бавно и несигурно. Те се проявяват преди всичко в добронамерените форми на общуване на делови среди и политици от европейските държави. Става дума за търговски и културни контакти, за политически преговори по въпросите на европейската сигурност и мир, срещи и конференции, в които участват представители на държавите от Изтока и Запада.

Идеите за създаване на общи наднационални европейски структури и тяхното реализиране показват добрата воля на политиците да осъществят мирни взаимоотношения, а евентуалните противоречия да се разрешават без силата на оръжието. Заплахата от евентуална Трета Световна (ядрена) война принуждава държавните ръководители да поемат по пътя на активното сътрудничество, а не на конфронтацията.

Първите наднационални европейски организации (ЕОВС, неосъществените ЕОО и ЕПО, създадената от тях ЕИО и ЕВРАТОМ) регулират междудържавните взаимоотношения и стартират процеса на обща икономическа интеграция, която впоследствие се развива в политическа такава, за да се стигне до „общите политики” на ЕС, които наблюдаваме днес.

 

--------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Динков Д., Европейска интеграция, С. 1998

2. Маринов, В. и колектив Европейска икономическа интеграция, С., 2001

3. Мирчева, Хр. Съвременна история, С. 1999

4. Caporaso, J. The European Union and Forms of State. Journal of Common Market Studies. 1996

5. www.dadalos-europe.org

6. www.horizonti.bg

7. www.evropa.bg

 Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 605 посетителя и 1 потребител в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.