Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ WINDOWS XP PROFESSIONAL. ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПОДОБРЕНИЯ. AUTOMATIC UPDATES


Реферат (малка дипломна работа), 30 страници по-големи от стандартните, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

1. Новото в Windows XP

2. Запознаване с Windows XP

3. Основни концепции на Windows XP Professional

4. Влизане на компютър с Windows XP Professional в домейн

5. Активиране на Windows XP Professional

6. Използване на мишката

7. Влизане на компютър с Windows XP Professional без домейн.

8. Влизане на самостоятелен компютър с Windows XP Professional

9. Излизане от Windows XP Professional

10. Изключване на компютър Windows XP Professional

11. Изключване на компютър с Windows Professional без домейн

12. Ефективна работа в Windows XP

13. Опознаване на работния плот на Windows

14. Използване на лентата за задачи

15. Терминологичен речник


1.Новото в Windows XP

Веднага след като стартирате Microsoft Windows XP, ще забележите някои промени от предходните версии. Работният плот, менюто Старт и лентата със задачи имат нов външен вид. Но в тази версия на Windows новите или значително подобрените възможности далеч надхвърлят само промените на външен вид. Някой от тези промени няма да се проявят, докато не започнете използването на операционната система. Windows XP се разпространява в три издания:

Ø Windows XP Professional е предназначен за бизнес организации от всякаква величина, а в някои случаи може да бъде подходящ и за домашно ползване, ако във вашия дом имате мрежова среда. До Windows XP Professional можете да направите ъпгрейд от Microsoft Windows NT Workstation или Microsoft Windows 2000 Professional. Windows XP Professional е първата вресия на операционната система Windows, която е локализирана на български език. Разглежданията ще се базират на българската версия на операционната система.

Ø Windows XP Home Edition е предназначена за домашни компютри, които не работят в мрежов домейн. (Компютрите с Windows XP Home Edition могат да бъдат включвани в мрежа, но не и такава управлявана от домейн контролер.) Windows XP Home Edition е проектиран с възможности за ъпгрейд от Microsoft Windows 98 или Microsoft Windows Milennium Edition (Windows ME). Windows XP Home Edition включва чудесни нови възможности, улесняващи работата в него и добавящи мултимедийни и Интернет възможности към компютъра. В изложението по нататъка няма да разглеждаме изданието на Windows XP Home Edition.

Ø Windows XP 64-Bit Edition е проектиран само за работа на конкретни типове компютри, поддържащи 64-битова обработка на данните. Тези компютри са предназначени за специализирана работа, изискваща много памет, например компютърна графика от високо ниво и мултимедиен дизайн. В изложението по нататъка няма да разглеждаме изданието на Windows XP 64-Bit Edition.

2.Запознаване с Windows XP

Microsoft Windows XP е най-новата от операционните системи Windows. Windows XP е наследник на Microsoft Windows 2000 и Microsoft Windows Milennium Edition (Windows ME) и е първата операционна система, проектирана от Microsoft специално за нуждите, както на бизнеса, така и на отделните потребители.

Тук ще направим общ преглед на основните харектиристики на Windows XP и всичко от процеса на стартиране на самата операционна система, до способите за приключване на работата с нея и спиране на компютъра. Независимо дали виждате Windows за първи път, или сте запознати с негова по-ранна версия, тук ще намерите полезна и ценна информация. Но много от възможностите на Windows XP Professional, работят “зад кулисите” и нямат външно проявление за обикновения потребител, а други се използват за инсталиране, настройка и администриране на мрежа. Няма да разглеждаме тези възможности, защото повечето хора не се занимават никога с тях.

Важно!

За да ви се помогне бързо да идентифицирате възможностите, които са нови или значително разширени в тази версия сме използвали надписа Ново в Windows XP на всички места, където се разглеждат или показват такива възможности. Това ще ви помогне да се ориентирате бързо в текста и да наблегнете само на новите неща, ако имате представа от предишните версии на операционната система Windows 9x.

Действията в изложението в тази глава са специфични според това, дали Windows XP Professional е с включен или не е включен в домейн, поради разликите за влизане и излизане и при изключване на компютъра. Ние приемаме, че имате инсталиран Windows XP Professional и че знаете вашето потребителско име и парола (ако използвате такива). Упражненията в изложението обхващат тези възможности на Windows XP Professional, които ще ви бъдат необходими и приема, че имате административни привилегии на компютъра, който използвате.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

15.Терминологичен речник

IP адрес – мрежовия слой от TCP/IP протокола, широко използван в Ethernet мрежите. Той предоставя рутиране, фрагментация и асемблиране на пакетите. Накратко — уникален адрес за всеки компютър или друго устройство, който го идентифицира в мрежата. В момента най-широко се използва v4 (версия 4) на протокола. Представлява четири числа от 0 до 255, разделени с точка, например: 60.10.11.2, 198.12.220.1. През последните години се появи и v6 на протокола, наричана още New Generation. Основните промени са увеличаване на адресното пространство като вече се използват 16 разредни адреси, вместо досегашните 4; добавяне на криптиране; различни полета за автентификация, автоматична настройка; поддръжка за чувствителен към забавяне трафик, например поточно видео и звук. Запомнянето на такива подредби числа е доста трудно, а и ненужно. Много по-лесно е да се запомни например linux-bg.org, вместо 212.50.10.132. Този превод се извършва с помощта на DNS сървър.

Браузър – клиент за http протокол. Съвременните браузъри могат да работят и с много други протоколи, например https, ftp, ftps, gopher, fish, smb и други. Браузърът се свързва към уеб сървъра и изисква от него да му се изпрати страницата във вид на HTML код. Този код после се интерпретира и се предоставя на потребителя в подходящо оформен текст и графика. Съвременните браузъри не са само средство за показване на страници. Те могат да изпълняват малки програми, което позволява страниците да станат интерактивни. Тези програми обаче, могат да съдържат злонамерен код, който в зависимост от браузъра, може да нанесе сериозни щети на операционната система. Браузърът на Microsoft Internet Explorer е печално известен със своите слабости в сигурността, позволяващ изпълнението на злонамерен код. Браузъри като Mozilla, Konqueror, Opera и вече остарелият Netscape предоставят много по-добра сигурност.

Бъг – с този термин се означава грешка в програмата, която води до неправилното й функциониране. Според теорията на програмирането за бъг може да се счита и всяка неочаквана от потребителя реакция от страна на изпълнената програма.

DNS сървър – в Интернет имената на машините са във вид на уникални числа, наречени IP адреси. За да се улесни намирането на определена машина, е създадена системата за имена на домейни Domain Name System (DNS). Тя превръща IP адресите в имената, които познаваме и обратно, например mail.yahoo.com, www.kernel.org, www.linux.org Преди клиента да се свърже към сървър, предоставящ дадена услуга, той първо трябва да превърне името на домейна в неговия IP еквивалент. За тази цел той се свързва към DNS сървъра и отправя запитване. След получаването на отговор, клиентът се обръща към интересуващия го сървър по IP адрес.

Java – език от високо ниво, съчетаващ в себе си най-доброто от компилаторите и интерпретаторите, а именно по-добра бързина на изпълнение в сравнение с интерпретаторите и възможност за изпълнение на програма, независимо от вида на процесорната архитектура и операционната система.

Лиценз – представлява документ в писмена или електронна форма, който урежда условията за ползване на даден софтуерен продукт. Лицензите се определят от компаниите-производители, които решават как да се разпространява техния продукт. По своята същност лицензите могат да изискват или не такси за закупуване/ползване.

Linux (GNU/Linux)UNIX-базирана операционна система с отворен код. Разпространява се под GNU GPL лиценз, който позволява да се правят неограничен брой копия на приложението, както и промени в тях. Linux не следва точно стандартите на UNIX операционните системи, но възприема много от тях, което е повод тя да бъде бъркана с UNIX.

Машинен език — единственият език, който се разбира от процесора на компютъра. Всички програми се привеждат по един или друг начин до този език. Нарича се също асемблерен или бинарен език. Всеки различен клас процесори има свой машинен език и той е несъвместим с тези на другите.

Междуплатформеност – способността на дадена програма да се изпълнява от различни операционни системи, работещи на различни процесори.

Мултимедия – обобщено название на звук и видео софтуер и хардуер.

Протокол – набор от команди за комуникация и управление между различни услуги, програми, дори хардуер. Понятие обхващащо комуникацията на хардуерно и софтуерно ниво.


Процесор -
CPU (Central Processing Unit) — процесорът на компютъра е единствената единица, която може да извършва изчисления и да прави адресиране, т.н. “сърце” на компютъра. Съществуват различни класове процесори, наречени още процесорни архитектури – i386, PowerPC, SPARC, Alpha, IA64 и много други. Например компютрите, които се използват най-масово (с процесори на Intel и AMD) са i386, а тези на Apple са PowerPC.

Свободен софтуер – това са приложения, които се разпространяват без каквито и да било ограничения. Това включва и изходния код. Най-често "свободен софтуер" и "софтуер с отворен код" са синоними. Това зависи от лиценза, под който се публикува приложението. Всеки свободен софтуер е с отворен код, но обратното не винаги е вярно.

Скрипт – програма написана за интерпретатор. Скриптът може да съдържа команди за настройка на операционната система, както и за генериране на уеб страници.

Софтуер – програмите, които се изпълняват от компютъра. Абстракция, включваща в себе си всичко свързано с управлението и работата на компютъра, което не може да се “пипне” с ръка. Например твърдите дискове и CD-тата не са софтуер, а са носители на такъв. Операционната система e софтуер, както и програми като Word и Internet Explorer.

Софтуер с отворен код – това е софтуер, при който производителя на даден продукт предоставя и достъп до изходния код на програмата. В зависимост от лиценза може да бъде и свободен софтуер. Съществуват комерсиални продукти, които предоставят и изходния код. Техният лиценз обаче, разрешава само преглед на този код, но не и промяна, публикуване и др. Такъв софтуер не е свободен.

Сървър — приложение, което предоставя дадена услуга на клиентите, които са свързат с него и изискват информация по предварително определен протокол. Например уеб услугата се предоставя от HTTP сървър, т.е. приложение, което работи по протокола http.

Shareware – програма, предоставена за безплатно ползване за определен период от време, след което се изисква заплащането на определена сума. След изтичането на дадения период програмата не престава да функционира, а приканва потребителя да заплати за нея или да спре да я използва. Изходният код на програмата не се предоставя на потребителите. Примери за това са WinZIP, WinRAR и др.

UNIX операционна система създадена през 70-те от Bell Labs. През годините на базата на нея са създадени много операционни системи, някои от които се използват и до днес. UINX-базираните операционни системи имат много общи черти в подредбата на директориите, начина на зареждане, използваните програми и протоколи за комуникация. Различават се основно по използваните файлови системи, също и по изпълнимия код на програмите. Това означава, че програма, компилирана за дадена операционна система, не може да се изпълни на друга.

Ядро – част от операционната система, която се грижи за връзката между отделните части на компютъра. Чрез драйверите свързва хардуера с приложенията. Отговаря за управлението на процесите на приложенията, както и ресурсите, които те заемат.

15.Използвана литература

1. Microsoft Windows XP Professional – българска версия – Стъпка по стъпка, СофтПрес ООД, 2002гКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2404 посетителя и 57 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.