Търсачка

БанерДипломна работа, 66 стандартни страници, съдържа таблици и схеми, липсва съдържание, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

1. Увод

Ранните телефонни мрежи са били чисто аналогови системи, които са свързвали директно телефонните потребители посредством осъществяване на връзка между различни проводници. Тази система е била неефективна, предразположена към пропадания и шумове и освен това връзка на далечни разстояния се осъществяваше доста трудно. Стартирайки през 1960 г, телефонната система се променя възходящо, като започва да променя своята структура на вътрешни връзки към пакетно ориентирани цифрови комутационни системи. .

Концепцията за изграждане на единна цифрова мрежа с интегрирани услуги ISDN (Integrated Services Digital Network) се е породила още в началото на 70-те години за да удовлетвори нуждите на пазара от универсални услуги. ISDN представлява следващ стадий от еволюцията на телефонната мрежа, като осигурява цифрова връзка от краен потребител до краен потребител. Тя се базира на познатите методи за цифрово предаване, използва ограничен набор от типове на свързване и многофункционални интерфейси “потребител-мрежа”.

ISDN интегрира различните телекомуникационни технологии. Взаимната работа на системите за гласова комуникация, данни и изображение в единна мрежа е възможна само при определени условия. Отделните терминали и процедури за мрежов достъп са различни и изискват създаване на подходяща среда за реализиране на интеграцията. Това налага развитие на телекомуникационните мрежи, на модернизирането и усъвършенствуването им, с преминаване от съществуващите различни мрежи към една универсална, която да интегрира различните информационни и телекомуникационни технологии с цел да се улесни комуникациите между потребителите във всичките им аспекти.

В настоящата дипломна работа се разглежда реализацията на ISDN технологията, където намират приложение множеството от услуги предоставяни на потребителите от ISDN мрежата. В приложната част се предлагат варианти за изграждане на малка офис мрежа с помощта на ISDN технологията.

2. Същност и основни характеристики на ISDN

През последните години телекомуникациите претърпяха бърз растеж и еволюционно развитие, изразяващо се в предоставяне на нови телекомуникационни услуги, усъвършенстване на крайния потребителски достъп и стандартизация на мрежовите интерфейси. От друга страна потребителските нужди за обмен на реч, данни, подвижни и неподвижни изображения доведоха до търсене на нови гъвкави възможности за предаване и комутиране на информацията. Въпреки, че гласовите комуникации продължават да представляват доминиращата част от телекомуникационния пазар, най-голям растеж се наблюдава в областта на негласовите комуникации. Интересът на потребителите се пренасочва към услуги, включващи предаване на данни, факс-съобщения, изображения и графична информация. Аналоговата телефонна мрежа не е в състояние да удовлетвори тези изисквания.Фиг.1 Цифров пренос до потребителя

Създаването на единна мрежа, която предоставя на потребителите услуги за предаване на глас, данни, образ и текст става възможно след решаването на две основни задачи:

ü Интеграция на технологиите – уеднаквяването на технологиите се свежда до използването на едни и същи методи за предаване и комутация на сигналите по мрежата. Това включва интегриране на ползваните от мрежите за гласова комуникация уплътнителна и комутационна техника в една цифрова интегрирана мрежа IDN (Integrated Digital Network).

ü Предоставяне на повече от една услуга, а също и нови типове услуги.

Редом с тези основни задачи е решен начинът за осигуряване на обществен достъп за ползването им чрез използване на стандартини процедури за изграждане, обслужване и разпадане на връзката, както и специфициране на стандартен интерфейс между терминалните устройства и мрежата.

 

 

-----------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

9. Заключение

През последните години бързото нарастване на глобалната мрежа за данни, особено на Интернет, доведе до несъвместимост, безрезултатност и недостатъчност, които трябва да се разрешат в бъдещите мрежи. Глобалната информационна инфраструктура, базирана на нови компютърни и телекомуникационни технологии с използване на оптични, телевизионни и спътникови мрежи, е предпоставка за предоставяне на широка гама нови услуги. Навлизането на новите информационни и комуникационни технологии широко в обществения живот бележи началото на информационното общество, при което взаимоотношенията между членовете му са основани на глобалния достъп и използване на информационните и комуникационните мрежи и услуги без национални ограничения. Развиващата се мрежа ще продължи да използува различни решения, за да посрещне потребностите на различните клиенти и пазари.

Развитието на мрежата с интеграция на услугите в двата й аспекта - теснолентов и широколентов – е едно от необходимите действия в тази посока.

СПИСЪК НА ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИ СЪКРАЩЕНИЯ И ТЕРМИНИ

ISDN - (Integrated Services Digital Network) Цифрова мрежа с интеграция на услугите

IDN - (Integrated Digital Network) Интегрална цифрова мрежа

QoS - (Quality of Services) Качество на услугите

TDM - ( Time Division Multiplex) Мултиплексиране по време

LAN - (Local Area Network) Локална мрежа

BRI - (Basic Rate Access) Основен достъп

PRI - (Primary Rate Access) Първичен достъп

LE - (Local Exchange) Местна централа

LT - (Line Terminal) Крайни линийни устройства

ET - (Exchange Terminal) Крайни устройства на централата

PH - (Packet Handler) Пакетен хендлер (концентратор)

NT - (Network Terminal) Мрежов терминал

TE - (Terminal Equipment) Терминални устройства

TA - (Terminal Adapter) Терминален адаптер

DPABX - (Digital Public Automatic Branch Exchange) Цифрова УАТЦ

TSSI - (Time Slot Sequence Integrity) Интегриране на последователни времеинтервали

PSPDN - (Packet Switched Public Data Network) Обществена мрежа за предаване на данни с комутация на пакети

MSN - (Multiple Subscriber Number) Многократен абонатен номер

CW - (Call Waiting) Чакащо повикване

SUB - (SUB addressing) Подадресиране

DDI - (Direct Dialling-In) Автоматично входящо избиране

CLIP - (Calling Line Identification Presentation) Представяне идентификацията на виканат линия

CLIR - (Calling Line Identification Restriction) Ограничаване идентификацията на викащата линия

COLP - (Connected Line Identification Presentation) Представяне идентификацията на виканата линия.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

· Инж. А. Костадинова, инж. М. Пашова, инж. Т. Миладинова, инж. Я. Павлова и инж. Цв. Сергиева;” Национална обществена мрежа с интеграция на услугите ISDN-DON, интерфейс потребител- мрежа за достъп до ISDN”; Център за научно-техническа информация (ЦЕНТИ); София, 1997 г.

· Инж. А. Костадинова ,инж. М. Пашова;” Реализация на ISDN връзки”; Център за научно-техническа информация (ЦЕНТИ); София, 1998 г.

· М. Петкова ; “Телекомуникационни мрежи и услуги”- книга пета; София, 2001г.

· М.Петкова ; ”Цифрови телефонни мрежи”- книга втора; София, 2001г.

· М. Петкова ;”Основи на телекомуникационните мрежи”; София, 2001г.

· Мерджанов П., Р. Голева, ISDN (цифрова мрежа с интеграция на услугите), Нови знания, София, 1999.

· Първанова, Н., Широколентов ISDN, Център за научно-техническа информация (ЦЕНТИ), София, 1997.

· ЕВРО-ISDN. Функции и икономичност, ДИГИКОМ, София.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 887 посетителя и 96 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.