Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Публична администрация Законодателна рамка на електронното обслужване в публичната администрация


Дипломна работа (курсова работа), 41 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици и схеми, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Законодателна рамка на електонното обслужване в публичната администрация

Ключови думи:

Е-документ - електронно изявление, записано върху магнитен, оптичен или друг носител, който дава възможност да бъде възпроизвеждано.

Е-подпис - всяка информация, свързана с електронното изявление по начин, съгласуван между автора и адресата, достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота, който: разкрива самоличността на автора; разкрива съгласието на автора с електронното изявление, изащитава съдържанието на електронното изявление от последващи промени. Той има значението на саморъчен подпис, освен ако титуляр или адресат на електронното изявление е държавен орган или орган на местното самоуправление.

Е-правителство – използване на информационно-комуникационните технологии за подобряване на административните услуги.

Закон – създава се за уреждането на основни дейности или обществени отношения, които се поддават на трайна правна уредба.

Въведение

В контекста на концепцията за изграждане на е-правителство, държавните ведомства, областните и общински администрации неминуемо ще предоставят все повече услуги в електронен вид. България е страна, прохождаща в тази област, затова е необходимо да бъдат проучени реализираните по света модели, насочени към осигуряване на административни услуги. Примерите от практиката сочат, че база за постигането на положителни резултати са адекватното юридическо осигуряване на електронния документооборот и електронните разплащания и интергацията на предоставяните електронните услуги.

Преди ерата на Интернет представителите на взаимоотношенията организация-клиент и организация предоставяща дадена услуга общуваха лично, ползвайки методи от преди десетки, а понякога и стотици години, така че всички юридически и технически аспекти на това взаимодействие бяха адекватно отразени съответно в средства за автоматизация и в законодателството на съответната държава. Новите електронни методи на общуване макар и технологично възможни, все още не са подробно описани в нормативни актове. И приложението им винаги налага решаването на въпроси, свързани със сигурността и поверителността на информацията.

Несъмнено, след приемането на закона за електронния подпис и с усъвършенстването на нормативната уредба за него, все повече държавни ведомства, финансови и търговски организации ще предлагат различни варианти на електронно обслужване на клиентите. За тази цел държавните, областните и общинските администрации, както и фирмите трябва да изградят системи за сигурност, които да реализира следните основни функции:

· удостоверяване на самоличността на потребителите

· цялост на информацията

· конфиденциалност

· защита от копиране.

Удостоверяването на самоличността е процес на надеждно определяне на истинската идентичност на потребителя, който гарантира, че никой друг не може да се представи за валидирания потребител. Този процес позвозволява изпращане по мрежата само на защитени данни.

Цялост – означава коректността на данните, спрямо вида в който те са изпратени. Процесът гарантира защитата на данните от нерагламентирана промяна при прехвърлянето им.

Конфиденциалността е гаранция, че данните са достъпни само за този потребител, за когото са предназначени.

Защита от копиране е процес, който не позволява прихващане на данните, които се обменят между подател и получател, по мрежата и по-късното им използване за неразрешен достъп до информацията.

Целта да се изгради ефективна и модерна администрация, способна да посрещне високите очаквания на гражданите и бизнеса за добро обслужване и висока професионална етика, компетентни и добре мотивирани държавни служители, е постижима, ако е изгадена една адекватна, ефективна и прозрачна съдебна система, обосноваваща се на прецизно изготвена законодателна рамка. Тя трябва да бъде съобразена с посочените функции, чиято реализация е задължителна. В България са направени първите крачки за увеличаване на доверието на гражданите и бизнеса в администрцията чрез примането на редица закони, които трябва да осигурят реализацията на основните функции, свидетелство за сигурност - удостоверяване на самоличността на потребителите, цялост на информацията, конфиденциалност, защита от копиране.

Първият приет закон, уреждащ част материята е Закон за електронния документ и електронния подпис (в сила от 06.10.2001г.). Той урежда електронния документ, електронния подпис и условията и реда за предоставяне на удостоверителни услуги.

Вторият закон, който се приема е логично следствие от първия и се явява необходим поради него. Това е Закона за защита на личните данни(в сила от 01.2002г.). Той урежда защитата на правата на физическите лица при обработването на личните им данни. Целта на закона е „гарантиране на неприкосновеността на личността и личния живот чрез осигуряване на защита на физическите лица при неправомерно обработване на свързаните с тях лични данни в процеса на свободното движение на данните” (чл.1, ал 2). В него е посочен органът, който трябва да съблюдава за спазването на законовия текст(комисия за защитя на личните данни), както и задълженията на администраторът на лични данни(той обработва данните). Посочени са още техническите и организационни мерки, необходими за защитата на данните; правата на физическите лица, относно отнасящите се за него лични данни; предоставянето им на трети лица и административнонаказателни разпоредби в случай на нарушение.

-------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

В заключение, може да се каже, че до момента законодателната рамка на електронното обслужване се изгражда по примера и съобразно законодателството на ЕС в тази област. Остава само да вярваме, че ще законите ще бъдат правилно тълкувани и прилагани. Само така българското електронно обслужване ще стане по-ефективно и кой знае след година - две и нашето е-управление ще печели награди по европейските и световни форуми.

Източници:

1)eGovernment Factsheets

2)http://www.ccit.government.bg – координационен център по информационни, комуникационни и управленски технологии

3)http://www.lex.bgбългарски правен портал

4)http://www.cio.bgсписание CIO - България

5)http://www.crc.bg/v2/files/bg/962.htm

6)http://www.is-bg.net/site_io/?cat=42

7)http://www.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/theme?THEMEID=83783

8)http://www.b-trust.org/?p=val_edoc

9)http://www.aip-bg.org/library/laws/zzki.htm

10)http://idg.bg/presentations/i-security2002/15_20-15_40-Peter_Popov-KomisiaRegSuobsht.ppt#2

11) http://www.epractice.eu сайт на Европейската комисия

12) http://www.lex.bgбългарски правен портал

13) http://www.it.fmi.uni-sofia.bg (E-Democracy) – сайт за онлайн обучение, публикуване на материяли и обмен на идеи

14)http://www.ide.liстатии от България и света

15) http://www.commissariatodips.itPolizia di stato, италиански портал OLPS

16) http://www.government.bgКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1351 посетителя и 88 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.