Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ Компютърни системи Сравнителна характеристика на мрежовите архитектури


Малка дипломна работа, съдържа 39 стандартни страници, има литература, липсва съдържание
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Модерните компютърни приложения изискват все по-бързи средства за комуникация. След първоначалното навлизане на 10Mbps мрежов протокол Ethernet, той постепенно се измества към Fast Ethernet предлагаш скорости от 100 Mbps. Сега на пазара вече се налагат 1Gbps решения, като се очаква скорошното навлизане на пазара и на 10Gbps компоненти.

За предаване на данни при Ethernet и Fast Ethernet не е ценово оправдано да се прилага преносна среда оптично влакно, а почти изцяло се използва медeн кабел от категория 5. При скорости от 1Gbps данните могат да бъдат предавани по меден кабел, но на твърде къси разстояния(до 25м) докато оптичните влакна нямат тези проблеми.

Понякога нуждата от висока скорост бива изместена от желанието за удобство, а именно използване на безжични връзки. При положения където липсва или е невъзможно да се постави структурно окабеляване най-често използваните радиочестотни връзки са в диапазона 2.4 GHz или 5 GHz, които осигуряват скорости на предаване на данните от 1Mbps до 54 Mbps.

В широка употреба навлизат сървърно ориентирани операционни системи като Windows NT, NetWare, UNIX и колективното използване на файлове. Това предполага развитие на мрежовото съхранение на данните и неговата все по-силна употреба.

Един от начините за описание на мрежа е по нейната архитектура. Най-общо казано, мрежовата архитектура включва набор от спецификации, които отчитат нейната физическа и логическа топологии, типа на използвания кабел, ограниченията в разстоянията, методите за достъп до преносната среда, размера на пакетите и хедърите, и други фактори. Може да видите тези спецификации под името протоколи на каналния слой. В момента най-популярните LAN архитектури са Ethernet и Token Ring. Други общоприети LAN архитектури са AppleTalk, ARCnet и FDDI. Всички те са описани в следващите секции.

Ethernet мрежи

Ethernet мрежата е разработена през 60-те години и е усъвършенствана от Xerox, Digital и Intel за формиране на базата на спецификациите IEEE 802.3; днес тя е най-популярната мрежова архитектура. Ролята на спецификациите на IEEE ще разгледаме в Глава 3.

Ethernet мрежите се конфигурират като физическа шина или звезда и използват метод на достъп до преносната среда, наречен множествен достъп с разпознаване на носещата и откриване на колизии (CSMA/CD). Стандартният Ethernet е ограничен по скорост до 10 Mbps, но сега масово е разпространен Fast Ethernet, който работи на 100 Mbps. Съществува и Gigabit Ethernet, който има възможност за работа при скорост, надхвърляща 1 Gbps, и се очертава като нова и вълнуваща технология.

В зависимост от типа на използвания кабел съществуват различни подкатегории на Ethernet мрежите. Те са следните:

. 10Base2 (thinnet)

. 10Base5 (thicknet)

. 10BaseT (UTP)

. 100 BaseX (Fast Ethernet)

. 1000 BaseT (Gigabit Ethernet)

. 1000 BaseVG-AnyLAN

. 10 BaseFL

. 100 BaseFL

В следващите секции ще разгледаме характеристиките на всеки тип Ethernet мрежа.

ЗАБЕЛЕЖКА. В повечето книги спецификациите за максимална и минимална дължина на сегмент се представят в метри, защото стандартна практика в научната общност е използването на метрична мерна система, вместо американската мерна система. В книгата ще следваме тази конвенция. Но в изпитите за сертификати ще срещнете и двата типа мерни системи. Например в един въпрос дължината може да е зададена в метри, а в друг да се използва мерна единица футове; затова е важно да знаете формулата за преобразуване: един метър е равен на 3,28 фута.

Мрежи 10Base2 Ethernet

Според стандарта IEEE 802.3, Ethernet топологията 10Base2 реализира метода на достъп CSMA/CD в разположение линейна шина и използва тънък коаксиа-лен кабел. Тази топология е известна и под името thinnet.

Числото 10 в името означава скоростта на трансфер на thinnet, която е 10Mbps. Ethernet е мрежа с теснолентово предаване (пряко предаване без модулация). Числото 2 се определя малко по-трудно; то показва приблизителната стойност на максималната дължина на един кабелен сегмент за тази топология, която е 185 метра (закръглено 200 метра, или 2).

Мрежата 10Base2 е ограничена до 30 възела (компютри или други мрежови устройства) на един 185-метров кабелен сегмент. Thinnet използва цилиндрични метални конектори и Т-конектори (и двата вида се наричат BNC конектори) и BNC терминатори на всеки край на шината. Фигура 1 илюстрира начина на използване на цилиндричен конектор за увеличаване на дължината на кабела.

 

-----------------------------------------------------------

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Недостатъци на FDDI

Както винаги високата скорост и надеждност имат цена. FDDI е сравнително скъпа за реализиране и нейните ограничения в разстоянията, макар и по-малки от тези на други LAN връзки, я правят неизползваема за истински WAN комуникации.

Обобщение на характеристиките на FDDI

FDDI представлява добра възможност за избор при мрежи със среден размер -MAN и големи LAN. Той е подходящ за мрежи, които изискват висока пропускателна способност, например за работа с приложения в инженерството, компютърната графика и видеото.

Нека обобщим разгледаните мрежови архитектури с дадената по-долу таблица:

Сравнение на мрежовите архитектури

Съвременните форми на комуникация позволяват предаване и съхранение на огромни масиви от информация. Нуждата от голяма скорост породи постоянното повишаване на скоростта при локалните мрежи. Мрежите от своя страна се разширяват към глобални (WAN–Wide Area Network), градски мрежи, свързващи отделни малки мрежи в една голяма (MAN–Metropolitan Area Network). След Ethernet и Fast Ethernet, вдигайки скоростта от 10 Mbps,а после до 100Mbps постепенно се премина към 1 Gbps. Това налага промени в преносната среда. При тези големи скорости медния кабел губи своята сила. До скоро невероятни скорости се развиват и при безжичните локални мрежи. Този тип връзки намира място във все по-пълните съвременни офиси където поставянето на структурното окабеляване е трудно или дори невъзможно. Също така масовото навлизане на сървърно ориентирани операционни системи и нуждата от поделено използване на файловете доведоха до навлизането на мрежовото съхранение на данните.

Всяка една част има огромно поле за развитие пред себе си. Типичните мрежови комуникации на базата оптично влакно са достигнали до невероятната скорост от 2,56Tbps. В областта на радиочестотните мрежи скоростта също расте непрекъснато. Разработва се идеята за предстоящия стандарт Bluetooth 2, а Wi-Fi мрежите са във постоянен възход. Мрежовото съхранение на данни се развива също с невероятни темпове. Вече има решения за работа с петабайти от данни, сървърите съхраняващи и обработващи данните са все по-мощни и по-бързи.

Използвани източници

1. http://bg.wikipedia.org/wiki/FDDI

2. http://bg.wikipedia.org/wiki/Token_ring

3. Шиндър, Дебра, „Компютърни мрежи”, 2003, „Софтпрес”


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1225 посетителя и 47 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.