Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ Разглеждане на ERP система „Колибри”


Дипломна работа, 82 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици и схеми, има литература
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

A. ЕРП системите като абщо понятие

Интегрираните информационни системи (ИС) за управление на промишлените предприятия присъстват на българския пазар отскоро. Експерименти с внедряването им у нас се извършват в началото на 90-те год. Броят им не е голям, но предмет на спорове в теорията и практиката често е качеството и успешното им внедряване. В същото време интересът към интегрираните информационни системи расте и руководителите на предприятия се решават на рисковани стъпки, одобрени от щедрите обещания на специалисти от отдела за продажби, конференции, статии и др.

„Прежде чем перейти к вопросам организации выбора и особенностей внедрения ERP систем на предприятии предлагается общая информация о назначении, составе и общих особенностях организации интегрированных информационных систем автоматизации процессов управления предприятием, которые приобрели наименование ERP”.

1. Обща характеристика на ERP системите

Основното предназначение на ERP системите е да се автоматизират процесите по планиране, отчитане и управление на основните дейности в предприятито и затова Enterprise Resources Planning systems – Системи Планирования Ресурсов Предприятия в общи чертах може да се разглеждат като интегрирана совкупност от следните основни подсистеми:

· Управление на финансите

· Управление на материалните потоци

· Управление на производството

· Управление на проектите

· Управление на сервизното обслужване

· Управление на качеството

· Управление на персонала

Посочените функционални подсистеми не претендират за полнота и отразяват основните направления в дейността на предприятието. Всяка от изброените подсистеми може да включва в себе си функционални блокове, които също могат да бъдат оформени като отделни подсистеми. Например, подсистемата за управление на материалните потоци, как правило, включва в себе си функционално завършен блок “Управление на транспорта” който служи за составяне на графици и транспортни схеми за доставка, за планиране и управление на транспорта. В изброените подсистеми не е посочена и подсистемата за информационна поддръжка на реинжиниринга (моделиране на предприятието) и т.н.

В същото време подсистемите за управление на информационните потоци, производство/проекти, сервизно обслужване и др. формират в совкупността си информационно логистическата система на предприятието (логистика на снабдяването, съхраняването, транспортната логистика, производствената логистика, логистика на пласмента (реализацията) и т.н.)

Фиг. 1. Логически цели

Основните ресурси за планиране са:

· паричните средства;

· материално-техническите ресурси;

· мощностите (машините и оборудването, складовете и хранилищата, транспортните единици, трудовите ресурси и т.н.).

Функционалността на повечето от посочените посистеми е такава, че дава възможност да се извърши планиране на материално-техническите ресурси и мощностите и да се трансформират в съответстващи потребности от парични ресурси.

1.1 Управление финансите

В общия случай управлението на финансите може да се представи във вид на четири функционални нива ( Фиг. 2):

· Финансово планиране дейността на предприятието (финансов план)

· Финансов контрол на дейностите (бюджет и бюджетен контрол)

· Контрол на финансовите процеси (контрол на финансовите операции)

· Реализация на финансовите процеси (управление на финансовите операции)

Двете ниски нива представляват процеси, които са в достатъчна степен независими от типа на дейностите. (Като пример може да се посочат стандартните операции за регистрация на входящите и изходящите сметки, теглене пари от банките, операциите с дълготрайните активи и т.н

Двете висши нива в голяма степен зависят от типа на дейност на предприятието, тъй като на тези нива се определят особеностите в организацията на управленската отчетност в предприятието. Например, за типа дейндейност “Монтаж по поръчка” от гледна точка на финансоото планиране и контрол могат да бъдат определени центровете за разход (подразделенията) и единиците за разход – произвежданите изделия. За типа на дейност “Конструиране по поръчка” като обекти на финансов мониторинг могат да се определят конструкторските проекти.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

5. Zeron 2005

Zeron 2005 е мощен, съвременен софтуерен продукт за управление на бизнеса. Той е предназначен за управление на wашите:
- складово стопанство
- търговска дейност
- счетоводна отчетност
- производствени процеси
- сервиз на техника

Zeron 2005 има 3 основни варианта - Standard, Professional и Enterprise. Standard е класическият продукт, Professional съдържа всичко от Standard и добавя по-големи възможности. Enterprise е най-мощният вариант на Zeron 2005.

Мощни възможности

Счетоводство, склад, производство и сервиз с нови по-големи възможности. Пълна автоматизация на операциите. За по-сложните концепции навсякъде в програмата се стартират помощници, които Ви превеждат леко през задачите.

Zeron 2005 се основава на възможностите на Zeron 1.xx и Zeron 2003 като добавя нови възможности като:
- работата с продукта е значително опростена
- прозорците в Zeron 2005 са много по-еднотипни един с друг и по-интуитивни от тези в Zeron 2003
- въведена е по-пълна поддръжка на работата с клавиатура при отваряне на прозорци и "разхождане" по екрана
- менютата на програмата са променени към по-организирани и интуитивни
- всички по-сложни операции са отделени в специални помощници, които леко Ви превеждат през изпълнението на задачите.
- въведени са нови прозорци за ускорено въвеждане на счетоводни операции
- въведен е изцяло нов модул за обслужване на сервизната дейност
- производството е отделено в самостоятелен модул с разнообразни специализирани справки
- въведена е обработката на производство чрез разпад
- в складовия модул са добавени още много възможности като резервиране на количества за клиенти, по-мощни кредитни лимити и други
- добавена е видеопомощна система за по-нагледно показване на работата с програмата
- пуснат е в действие този сайт, чрез който въвеждаме и интернет поддръжка към Zeron. - Въведена е възможност за така наречените "допълнения", с които ние можем да направим за Вас каквито желаете специфични за Вас възможности към програмата
- отдалечените работни места (офиси), работещи със Zeron вече могат да работят и в реално време през интернет
- добавени са още много по-малки и по-големи възможности. Разгледайте демо-версията на продукта за да се запознаете с тях.

Максимално настройване според Вашите нужди

В Zeron 2005 Вие разполагате с богат набор от вградени възможности. Можете обаче и да си добавяте Ваши възможности към продукта като:

- Можете да добавяте неограничено много нива на групиране за артикулите

- Можете да добавяте неограничено много нива на групиране за контрагентите

- Можете да добавяте Ваши колони за въвеждане на данни към артикулите

- Можете да добавяте Ваши колони за въвеждане на данни към контрагентите

- Можете да си създавате и изцяло Ваши номенклатури като Дилъри, Агенти, Автомобили, Комисионери и каквито още решите като задавате какви данни да се въвеждат за тях

- Освен стандартните складови операции за покупка и продажба можете да дефинирате и Ваши типове документи и операции

- С вградения дизайнер можете да задавате как да изглеждат документите при отпечатване

- Освен вградените към програмата справки разполагате и с интуитивен и лесен за работа помощник за създаване на Ваши видове справки

- Разполагате и с дизайнер за дефиниране на по-сложни отчети

Работа в реално време през Интернет

Всяка фирма, която има свои физически отдалечени от централата офиси се е сблъсквала с предизвикателствата, свързани с обединяването на данните от отдалечените офиси в централната фирмена база-данни.

Тези предизвикателства са най-различни като например: как и кога данните от отдалечените офиси да пристигат в централата, липсата на информация по клоновете какви наличности на определени стоки има в централния склад или в другите обекти на фирмата, проблеми свързани с единна номерация на документите във фирмата, трудно администриране на данните в отдалечените офиси и така нататък и така нататък.
Развитието на интернет дава нови възможности за решаването на тези проблеми като просто отдалечените обекти вместо да са със самостоятелни от централата бази данни - да работят през интернет директно в централната база-данни все едно са в локалната мрежа на централния офис.

Такава технология обаче не е много лесно да се направи, най-вече защото интернет е бавна и несигурна среда. На пазара има най-различни решения много от които не са ефективни и понякога създават нови проблеми вместо да решават старите. Това е така защото фирмите пригаждат старите си счетоводни системи за новите предизвикателства на интернет връзките.

Затова ние още от самото планиране на новия Zeron 2005 сме заложили в основата му работа в реално време през интернет. Технологията, която използваме е изцяло текст-базирана (XML) а не бинарна. Така много лесно се работи през защитни стени. Скоростта на работа е много голяма - Zeron 2005 може да работи през интернет съвсем добре дори и при dial-up връзка. Поддържа се и VPN и/или SSL-криптирана https връзка за максимална сигурност на данните.

  1. ERP 6.0

На 31 юли компанията пусна второ разширение, представляващо следваща стъпка в цялостния ъпгред на корпоративния си ERP пакет. Обновяванията SAP ERP 6.0, наричани по-рано MySAP ERP 2005, включват функционалност, която може да бъде внедрявана при нужда, вместо да се прави едно основно обновяване.

Пакетът включва както хоризонтални допълнения, така и специфични за отделни индустрии решения, обновяване на базовата функционалност на пакета, опростяване на процесите и потребителските интерфейси и нови уеб услуги, взети от бизнес приложенията на SAP.

SAP планира да пуска по два разширяващи пакета годишно. Целта е те да опростяват начините, по които потребителите управляват и разпределят новите софтуерни функции. През 2006 г. компанията обяви своята стратегия да поддържа платформата си ERP 6 до 2010 г., предоставяйки ъпгрейди и допълнения „на парче”, така че клиентът да може да избира дали да ги внедрява или не.

Идеята е да се разчупи изключително скъпият и времеотнемащ цикъл, през който преминават ИТ отделите при обновяване. SAP по принцип е известна с многобройните стъпки на настройване към нуждите на клиента при внедряване.
Въпросът, който си задават сега аналитиците, е дали и колко бързо клиентите ще обновяват. И ако те не го правят дали това ще повлияе на способността на SAP да предлага иновации. Към днешна дата SAP има 2800 клиента на платформата ERP 6.0, което е малък процент от списъка й от над 33 000 клиенти. SAP има също 5800 клиенти на MySAP ERP 2004, която въведе NetWeaver платформата, целяща да „сближи” ИТ с изискванията на бизнеса. Тези клиенти също трябва да ъпгрейдват до ERP 6.0, за да получат необходимата функционалност за използване на пакетите с допълнения на SAP. Според източници от компанията това е минимално обновяване.

Клиентите от своя страна са положителни към стратегията на SAP да поддържа стабилно ядро през следващите няколко години, но повечето все още не са предприели стъпки към закупуване. Всяко пипане на неща, които работят може да отнеме месеци настройки на цялата система. От SAP разбират трудностите и според тях време и усилия се изразходват главно по време на тестовете. Затова те са предприели стъпки към улесняването на този етап.

Как ще се развие тази стратегия все още предстои да видим.

  1. Atlantis E.R.P.

Atlantis ERP обхваща въвеждането, съхранението, обработката и оперативните справки върху целия поток от данни, възникващи при обслужването на всички бизнес процеси, свързани с търговската, финансова и счетоводна дейност на компанията.

Atlantis  ERP осигурява Вашата компания с високотехнологична система, която Ви предоставя навременна информация при вземането на решения, подобрява обслужването на клиентите, ускорява бизнес процесите, дава възможност за тяхното управление като повишава конкурентността Ви на пазара.


D. Използвана Литература

1. http://www.edabg.com/bg/colibri_erp/index.php

2. http://www.intersoftpro.com/

3. http://www.microinvest.net

4. http://www.impero.bg/

5. http://www.zeron.bg/

6. www.computerworld.bg/

7. news.idg.bg/

8. ladger.com/bg/usefulinformation/erp/whatiserp/

9. www.unisoftware.net/

10. www.dnevnik.bg/

11. www.erpbulgaria.com/

12. http://sagabg.net/itforum/articles.php3?unit_id=12&article_id=7253

13. www.nitbg.com/

14. http://www.acsior.com/pages/content.aspx?p=24

15. http://www.unisoft.bg/erp_atlantis_erp_en.htm


 


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1060 посетителя и 64 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.