Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ Информационна система за обслужване на абонамент на периодични издания


Дипломна работа, 218 стандартни страници, съдържа таблици и формули, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

1 част: Обзор върху Информационната система и Базата данни

1. Изисквания на Информационната система

Информационната система прeдставлява организирана съвкупност от данни, обработки и човешки ресурси, която осигурява ефективно функциониране на дадена организация при работата й върху дадена задача. Целта на създаването на всяка информационна система е автоматизация и подобряване ефективността на работа, най-често свързана с фиксиран брой многократно повтарящи се дейности.

При управлението на дейността на агенция за извършване на абонамент на периодични издания информационната система носи редица предимства - спестява време, повишава бързодействието и ефективността на служителите, функционалността, която предоставя, улеснява работата им, лесният и достъпен интерфейс позволява бързо обучение на новите служители за работа с информационната система. Системата предоставя на служителите, работещи с нея, необходимите им в работата справки.

Съществуват няколко големи фирми за абонамент на периодични издания в България. Тяхната дейност е свързана с намиране на клиенти, които да абонират за периодични издания, осъществяване на връзка с издателите на тези издания, вземане на изданията от издателя възможно най-скоро след отпечатването на съответните издания и доставка до клиентите на тези издания. За да се осъществява тази дейност е необходимо да се поддържа актуална база данни с информация за клиентите на фирмата, предлаганите издания и техните издатели. За клиентите се следят техните заявки, каква част от заявките са платени и каква част не са платени, съответно да могат да се изискват плащания по неплатените заявки. За всяка заявка на клиента се изготвя проформа-фактура, като при постъпване на плащане на база на този документ в счетоводството се изготвя фактура, която се отразява в системата. За клиентите се поддържа база данни с информация за техните данни по регистрация, необходими за издаването на проформа-фактура: телефон, факс ... - използвани при осъществяване на връзка с клиента за уточняване на заявката, плащането или доставката до клиента, както и данни за доставка – адрес, на който да се доставят желаните издания, особености на адреса.

За всяко издание е необходимо да се следи кога излиза, колко често, актуална цена за абонамент, издател.

За издателите е необходимо да се знаят данните по регистрация, изданията, които издават, търговската отстъпка, която фирмата ползва от съответния издател, телефон, факс, ... - необходими за връзка с издателя, адрес, на който се намира издателя.

Чрез използването на информационна система може много да се улесни работата на служителите във фирма, занимаваща се с абонамент за периодични издания. При подходящо проектиране и осъществяване на информационната система може да се постигне максимално удобство за служителите, като в същото време се намали времето за изготвяне на необходимите справки.

2. Използвани технологии

За изготвяне на настоящата информационна система са използвани PHP, HTML, CSS и MySQL.

Информационната система е разработена като web-приложение. Разработването му е извършено чрез използването на многослоен модел:

· Първи слой – web-клиент – web-браузър

· Втори слой – web-сървър – Apache, поддържащ MySQL база данни и PHP скриптове

· Трети слой – сървърът за базата данни - MySQL

PHP е вграден език за създаване на скриптове от страна на сървъра. Той работи в рамките на HTML документ, добавяйки към него възможност за динамично генериране на съдържанието му. PHP кодът се изпълнява на сървъра. По този начин се минимизира мрежовият трафик – браузърът получава само необходимата информация, намалява времето за зареждане – зарежда се само HTML страницата, предоставя защита на данните – данните могат да се кодират . Свързването на PHP с базата данни и извличане на информация от нея става лесно и бързо. PHP е с висока производителност, поддържа се от множество платформи и е безплатен за ползване.

HTML (HyperText Markup Language ) е език за създаване на уеб страници.Страниците, създадени с него, могат да съдържат от текст до музика и видео. Могат да се отворят с всеки браузър на множество платформи – Linux, Windows ...

CSS (Cascading style sheets) е нов и удобен начин за форматиране на текста, шрифтовете, изображенията и всичко останало на една уеб страница. Настройките за форматирането се правят в един файл и се отразяват на всички страници. Така бързо и удобно се контролира и променя външния вид на целия сайт едновременно.

MySQL е релационна база данни. Тя е стабилна, бърза, безплатна за ползване. Лесна е за администриране, PHP има много добра поддръжка за MySQL.

Чрез използването на тези технологии се осигурява бързо и лесно създаване на информационната система. Може да се ползва както от Linux компютри, така и от компютри с операционна система Windows. Не е необходимо компютрите, от които ще се използва, да са в близост един до други – информационната система може да се използва от всеки компютър с връзка към Интернет. Изискванията към компютрите не са големи – от всеки компютър, на който може да се стартира Web браузър, може да се използва системата. Инсталирането на сървъра също е лесно – чрез инсталиране Xamp, който съдържа целия пакет от необходими компоненти, сървърът е конфигуриран и готов за употреба. Остава само да се напише желаната информационна система.

Всички използвани технологии са безплатни. Това е голям плюс при изграждане на една информационна система. Минималните изисквания към използваните компютри също намаляват разходите при внедряването на информационната система. Добрата поддръжка на PHP на MySQL води до бързо изграждане на базата данни, което също намалява разходите по изграждането и.

3. Потребителска функционалност

За нуждите на изгражданата информационна система е необходимо въвеждането на два типа потребители - администратори и обикновени потребители. Тъй като информационната система е изградена да се използва през интернет, само администраторите ще могат да въвеждат в системата нови потребители. По този начин случайни хора няма да имат достъп до данните в системата.

Използвайки информационната система, потребителите трябва да могат да извършват следните дейности:

· Въвеждане на нови потребители на информационната система. Само администратор ще може да дава и да отнема администраторски права.

· Въвеждане и редактиране на данните за клиентите

· Въвеждане и редактиране на заявки на клиентите, изготвяне на проформа-фактури, въвеждане на плащане на проформа-фактурите, проверка на получаваните издания от клиент, редакция на неплатени поръчки

· Изготвяне на справки за клиентите - неплатили клиенти, клиенти, за които не е зададено кой ще ги обслужва, приходи от клиенти

· Въвеждане и редактиране на информацията за изданията. Въвеждане на актуална цена за абонамент, проверка на получателите на избрано издание, справка за необходимите бройки от изданието, разделени по периоди, и платени/ неплатени, справка за заявените бройки към издатели

· Изготвяне на справки за изданията – общ брой необходими издания за определена дата, изданията, необходими за определена дата, разпределени по райони на обслужване, абонатите на изданията за определена дата за избран район

· Въвеждане и редактиране на информацията за издателите. Въвеждане на поръчка към издател и редактиране на неплатените поръчки, отбелязване на плащане на поръчките, въвеждане на търговска отстъпка за изданията, издавани от издателя

· Изготвяне на справки за издателите – неплатени поръчки, разходи от заявяване на издания

· Редактиране на данните за потребителя – потребителите трябва да могат да променят въведената за тях информация, само администраторът трябва да може да вижда и променя данните за другите потребители

· Администраторът трябва да има достъп до всички данни – кога и от кого са въведени, той трябва да може да ги редактира. Само администраторът трябва да може да редактира платени поръчки от клиенти и към издатели при нужда.

 

---------------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

5 част: Извод

Така описаната и разработена информационна система за момента има експериментален характер. Системата е надеждна, обхваща дейността на агенция, извършваща абонамент за периодични издания и нейното използване би улеснило работата на служителите във фирмата. Интерфейса е удобен за употреба и максимално опростен за по-бързо възприемане от потребителите. Системата може да се използва от всеки компютър, свързан със сървъра и с възможност за отваряне на уеб документи.

Системата може да бъде усъвършенствана с добавяне на редица възможности. Би било необходимо въвеждането на криптиране на паролите на потребителите на информационната система за увеличаването на сигурността. Би било полезно регистриране на изданията, пристигнали в офиса на фирмата и съответно регистриране на датата и клиентите, на които е изпратено всяко издание. По този начин, ако клиент не си е получил исканото издание, ще може да се направи подробна справка на коя дата е изпратено съответното издание.

Реално изискване към системата би било да се следи всяко обаждане на клиент с проблем, и съответно предприетите мерки за решаването на този проблем. При евентуално повторно обаждане служителите биха имали възможност да проверят до къде е стигнало решаването на конкрентия проблем, както и при повторно възникване на проблема, служителите биха имали историята с проблемите на съответния клиент.

Всичко това е обект на евентуални бъдещи изисквания от страна на фирмата, използваща информационната система, които към момента на задаване на дипломната работа на се били споменати.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1087 посетителя и 76 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.