Търсачка

БанерДипломна работа, 44 страници по-големи от стандартните, съдържа схеми, снимки, графични елементи, има литература, липсва съдържание
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Принтерите са основното средство за създаване на физическо изображение върху хартия. Те съществуват още от ранните години на персоналните компютри и се използват за различни цели като например за бизнес кореспонденция, флаери и други рекламни материали, както и за създаване на фотографии. Днес те са се превърнали в задължителна част от периферията на компютрите.

Всички принтери имат за задача да отпечатат някакво изображение върху лист хартия, формирано от малки точки.Точките могат да бъдат с различен размер или да бъдат отпечатани с различни мастила, които се нанасят върху хартията по различни начини.Колкото по-малки са точките, толкова е по-добър видът на принтирания текст или графика.

Характеристики:

 • Скорост: или колко страници могат да бъдат принтирани за една минута. Войната между фирмите, предлагащи на пазара на принтери до такава степен се е разрастнала, че е необходимо да се създават все по-бързи и мултифункционални принтиращи устройства.Мастилно-струйните принтират между 2 и 15 страници в минута, монохромните лазерни – между 10 и 18, а цветните – от 7 до 12 страници в минута.Лазерните принтери, подходящи за принтиране на графики печатат между 1 и 3 странизи в минута.
 • Качество на принтиране: повечето монохромни и цветни лазерни принтери печатат текстове с много високо качество, те принтират добре и графики.Мастилено-струйните от своя страна принтират изображенията с токова високо качество, че те наподобяват снимки,особенно ако се използва гланцирана хартия.Голяма част от тях обаче печатат текстовите документи и графики леко размазани.
 • Резолюция: или колко мастилени точки на инч могат да се получат върху листа. Колкото по-висока е тя, толкова по-добро е качеството на изображението.Често се оказва обаче, че високата резолщция не е практична, тъй като за принтирането на една единствена страница е необходима много време и мастило.Повечето цветни мастилено-струйни принтери са с резолюция 2400x 1200 точки на инч.Монохромните лазерни принтери са с максимална резолюция 600x600 или 1200x1200, a цветните 1200x1200 или 2400x1200.
 • Цена за печатана страница: при мастилно-струйните принтери мастилото е доста скъп консуматив.Цената му варира между 21 и 38 дилара за трицветна касетка и между 21 и 34 долара за такава с отделен сепаратор за черно мастило.При лазерните цената за една сгтраниза принтиране възлиза на 2-4 цента,но тези принтери са с отделна касетка за всеки цвят мастило.

Качество: качеството, което потребителят изисква от принтиращото устройство трябва да е съобразено с това какво ще бъде принтирано с него и колко често ще бъде използвано то:

· Конструкция: при закупуването на принтер трябва да се обърне внимание върху здравината на конструкцията и как се държи устройството при принтиране, т.е. дали извършва някакви вибрации.

· Шум: ако потребителят е чувствителен към шумове, е необходимо да се обърне внимание и върху това, тъи като има принтери, които са почети безшумни, но има и такива, които при работа издават непоносим за някои хора шум.

 • Цена на страница: това е много важна опция, за потребители, принтиращи големи количества информация.Понякога въпреки един и същия тип принтери цената на печатане на страница може да бъде шокиращо голяма при различните модели и производители.

Критерии за сходство: съществуват няколко критерия за сходство между принтера и PC-то, които биха стеснили избора на принтиращо устройство до минимум в зависимост от компютъра, който ще ползвате (въпреки, че повечето принтери работят с повечето компютри ):

 • Интерфейс: много от принтерите се свързват към системата чрез паралелен порт, но ако такъв не съществува свързването може да стане и чрез USB.
 • Капацитет на хартията: най-разпространените принтери могат да работят с различно количество хартия.Има такива гнезда за хартия, които поемат между 25 и 100 страници.Принтиращите устройства могат да работят и с различен размер на страниците, като за целта се задават допълнителни изисквания към принтера.Естесвено тези, които работят със стандартния формат А4 са по-евтини от другите.
 • Операционна системна поддръжка: много принтери имат свои ключови функции като част от техните софтуерни драйвери, например ако вашата операционна система не е Windows, принтерът трябва да може да работи с тази, която вие сте избрали.

Консумативи:те са основната част на принтиращите устройства.Най-известните са мастилото и хартията.

· Мастило: течност използваща се за рисуване на изображения и писане на текстове.То се състои от оцветители, разтворители и добавки.Най-често цветът му е черен.Голяма част от принтерите използват течни мастила, но има и такива, които работят с твърди или прахообразни.Например лазерните използват пудра, наречена тонер, докато ударните принтери използват намастиена лента.Съществуват принтери, които затоплят мастилото преди то да попадне върху хартията, но и такива които впръскват мастилото през малки дупчици върху повърхността на листа.Цените на мастилото са различни в зависимост от качеството и цветовете му ( CMY или черно ).

 

 

---------------------------------------------------

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Тестова среда:

Лабораториите CNET тестват принтерите на компютри Compaq Evo W4000 на базата на Pentium 4 на тактова честота 2.4 GHz с операционна система Windows XP Professional със Servise Pack 1, 512 MB памет и Matrox Millennium P750 графични карти. Преди да се направи тест на принтер се използва PowerQuest Drive Image 7.0, за да се сложи нов имидж на твърдия диск, съдържащ операционната система, програми необходими за тестването и тестови документи. Принтерите се инсталират според инструкциите на производителя и се свързват чрез Compaq USB 2.0 или паралелен порт.

Лабораториите CNET разделят принтерите на пет подкатегории и прилагат различни тестови методи за всяка:

- Обикновен мастилено – струен принтер: Принтерите на нормална цена са проектирани за всекидневно печатане. От тях се очаква да са добри при печат на текст и някои графики, но не така добри при печат на снимки.

- Мастилено – струйни за печат на снимки: Тези принтери са проектирани главно за печат на снимки. От тях се очаква да печатат снимки с високо качество на специална фото хартия, но да не се справят така добре с текст на обикновена хартия.

- Принтери за снимки: Принтери с малък формиращ фактор и са проектирани предимно за печат на снимки, обикновено използват технология на сублимация на багрила или струйна. От тях се очаква да печатат снимки толкова добре, че да нямат разлика с тези които се подават към тях по дигитален път.

- Многофункционални принтери: Тези устройства освен че предоставят възможностите на обикновен принтер, могат също да сканират и да изпращат факсове. Те могат да използват струйна или лазерна технология и трябва да имат качество на печат като на отделен принтер.

- Персонални лазерни принтери: Високо скоростните лазерни принтери са проектирани да печатат текст и графики с високо качество на копирна хартия. Обикновено се тестват само тези предназначени за домашна употреба. Подобно на мастилено – струйните се очаква да са добри с печата на текст и някои графики, но не така добри със снимките.

 • Тест на скоростта:

Лабораториите CNET използват метода от щракване до край за техните тестове за време. Щракването се отнася до последната команда, която е изпълнена преди започване на самото печатане, а за край се счита времето когато и последният лист е излязал от принтера. Въпреки че има много методи за измерване на скоростта на печат се смята че този най-добре описва желанията на потребителя.

При тестването за скорост на печат се използват автоматичните режими на работа на принтера (където той сам определя настройките си според зададената хартия), с изключение на теста за скорост на печатане на снимки. Тук се използва настройката на принтера за фотографска хартия. Най – малко три пъти се прави всеки тест, за да може обективно да се каже, че крайните стойности са постоянни и на тях може да се разчита.

 • Тест за скорост на печат на текст: Лабораториите CNET правят този тест на всички принтери с изключние на тези за печат на снимки. Документа се състои от 10 страници, само текст, 62 KB-ов Microsoft Word Файл, който включва в себе си различни размери на шрифта, различни шрифтове, включващи и удебелен, наклонен, зачеркнат, подчертан и обикновен текст. Използва се Microsoft Word 2002 за изпълнение на теста.

 

 • Тест за скорост на печат на снимка: Този тест се прави на всички принтери с изключение на персоналните лазерни принтери. Тестовата снимка е с размери 6.5х10 инча, 500 DPI (точки на инч), 11.1 MB JPEG и съдържа многообразни обекти с различни форми, размери, цветове и четири човека с различен цвят на кожата. Използва се Adobe Photoshop CS за изпълнение на теста.

 • Тест за скорост на сканиране: Тези тестове се правят само на мултифункционалните принтери. Сканират се два документа – един черно – бял и един цветен. Черно- белият е Kodak Science Imaging Test Chart TL – 5003 и има една черно – бяла снимка, градираща скала и текст в различни шрифтове и размери. Цветният документ е с размери 8.5х11 инча и включва една цветна и една едноцветна снимка, градираща скала, преливаща се тонална скала, многоцветна скала и детайлна графика. Използва се софтуеъра за сканиране, който е приложен към принтера за извърщване на теста и се засича времето за сканиране на всеки документ.

 • Тест за скорост на копиране: Този тест се се извършва също само на мултифункционални принтери. Принтера се използва за изпечатване на съчетание на текст и графики, като документа съдържа текст в различни шрифтове и размери, детайлни черно – бели снимки, символи със сянка и градираща скала. Използва се софтуеъра за копиране, който е приложен към принтера и се засича времето за което мултифункционалното устройство фотокопира документа.

 • Тестове за качесво:

Лабораториите CNET провеждат оценяване от жури, за да определят качеството на печат за всекяка примерна разпечатка на принтер. Екипът от специалисти изследват резултата в добре осветена стая. Текстовите примери се оценяват за добра четливост, яркост, плътност, дебелина на текста при различните шрифтове и размери, а също така и за отсъствие или присъствие на пролуки породени при печата между редовете обхванати от главата. Също така се отчита икачеството на цвета на мастилото, дали е тъмно черно, тъмно кафеникаво или синкаво.

Сравняват се графиките с оригиналите, отпечатани на IRIS commersial offset. Обръща се голямо внимание на диапазаона на вариация на тоновете при цветен и едноцветен печат, качествата на цветовете, като топлина, студенина и дълбочина, точност на цветовете, качество на снимката, детайлност и отново за присъствие или отсъствиен на пролуки. Също така образите се оценяват и по рязкост, чистота на изображението, прецизност на цветовете (особено при тоновете на кожата). За мултифункционалните принтери се оценява и качеството на сканиране, като се равняват сканираните образи с оригинала.

 • Тест за качество на обикновена хартия: Отпечатват се два примера, използвайки настройките по подразбиране на принтера, като се печатат 20 различни големини на буквите върху копирна хартия. Първият примерен документ се състои от една страница, включваща разнообразие от шрифтове и големини, както и наклонени, удебелени или някакъв друг по – особен вид формат на шрифта и се резпечатва чрез Microsoft Word 2002. Вторият примерен документ също е от една страница и е Adobe Portable Document Format (PDF) файл, съдържащ няколко едноцветни и цветни снимки, както и многообразие от графични елементи, включващи няколко цветни градиращи скали, седем квадратчета с плътен цвят, многоцветен тестови шаблон, и няколко линейни изображения на обекти. За извършване на теста се използва Adobe Acrobat Reader 6.0. Този тест се прави и на двата вида принтери – лазерни и мастилено – струйни.

 • Тест за качество на гланцирана хартия: Използват се настройките на принтера по подразбиране и гланцирана хартия посочена в спецификация за тестване от производителя на принтера. Използват се двата тестови документа както при теста на обикновена хартия. Този тест се прави само на мастилено – струйни принтери.

 • Тест за качество на фотографска хартия: Използват се най – добрите възможни настройки на принтера и фото хартия посочена от производителя в спецификация за тестване. Тестовият документ е същия JPEG файл, който се използва при тестовете за скорост. За изпълнение на теста се използва Photoshop CS. Този тест се прави на мастилено – струйните принтери и принтерите за печат на снимки.

 • Тест за качество при графиките: Този тест се прави само на персоналните лазерни принтери. Изплолзват се настройките по подразбиране, печатане на различни големини на букви и копирна хартия. Примерният документ е Microsoft Word файл и е смесица от черно – бели графики и текст. За реализация на теста се използва Microsoft Word 2002.

Използвана литература

Лекции- гл. ас. Сава Иванов

www.ecs.ru.acad.bg

www.forci.com

www.answers.com

http://www.redhat.com/

http://en.wikipedia.org/

http://computer.howstuffworks.com/

http://electronics.howstuffworks.com/photocopier1.htm
http://www.pctechguide.com/

http://www.ixbt.com/

http://www-uxsup.csx.cam.ac.uk

http://printscan.about.com/cs/laserprinters/a/laserbas.htm

http://www.localcolorart.com/search/encyclopedia/Computer_printer/

http://reviews-zdnet.com.com/
http://www.pcguide.hit.bg/Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 552 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.