Търсачка

БанерРеферат (Малка дипломна работа), 33 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, снимки, графични елементи
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

 1. Монитори.Видове монитори......................................................................... 3
 2. Принципи на възпроизвеждане на изображение......................................... 4
 3. Пиксели. Стуктура на пиксели...................................................................... 5
 4. Плазма. Видове. Характеристики.................................................................. 6
 5. Структура на панела. Подобрения................................................................ 10
 6. Яркост.Основни методи за управление и адресация на панела............................................................................................................... 13
 7. Принцип на управление и стуктура на ALIS панел...................................... 18
 8. Предимства и недостатъци на PDP спямо другите

технологии за плоски дисплеи........................................................................ 20

 1. Анализ на изскванията към плазмения дисплей.

Oсновни характеристики на PDP като цифров дисплей..................................... 21

 1. Интерфейси за свързване на PDP към външни устройства.......................... 23
 2. Основни обработки на сигналите в PDP ....................................................... 26
 3. Корекция на цветовете (Color/Gamma Correction)......................................... 29
 4. Тестове за плазмените дисплеи....................................................................... 30

 1. Монитори. Видови монитри

Замисляли ли сте се някога относно технологията, която прави възможно действието на това устройство, през което всеки ден човек гледа любимите си филми, спортни предавания, сериали или играе любимите си игри , работи и "сърфира" из Интернет. Как вашият телевизор (или монитор) продуцира картината? Отговора на тези и на някои други въпроси ще се опитаме да разясним в настоящия реферат.

Монитор (или още дисплей, екран) e устройство за изобразяване на информация във визуален или тактилен вид. Повечето монитори в близкото минало имаха лъчева тръба и формата на голяма кутия с екран, но от няколко години се увеличава използването на екрани с течни кристали (LCD) и плазмени екрани, които са по-компактни. Показаната схема представя базова класификация на мониторите въз основа на някои основни характеристики.

Плоските екрани представляват плосък панел, върху който във вид на двукоординатна матрица са разположени светочувствителни елементи. Активирането на елементите става с електрически сигнали, подавани на двукоординатен адрес. Съществуват различни класове продукти, които използват плоски екрани, а това определя и голям брой технологии за реализацията на различните плоски екрани. Освен това за всяка технология съществуват различни модификации, направени с цел подобряване на качеството. В най-общ план всеки дисплей може да бъде определен като емитиращ (активен) –самостоятелен източник на светлина, или като неемитиращ (пасивен), такъв който се нуждае от допълнителен източник на светлина. На фиг. 1 са показани трите фундаментални принципа за релизация на дисплеи. Към групата на пасивните дисплеи спадат – електрофоретични, електрохромни и с течни кристали, а към активните – електролуминисцентни, светодиодни и плазмени.

фиг. 1 Основни принципи за възпроизвеждане на изображение

Нека разгледаме по - задълбочено плазмените дисплей(Plasma Display Panel , PDP) – тяхната история, технология, приложение, предимства и недостатъци и бъдеще. Най – общо под термина “плазмен дисплей” се разбира - екранна технология, използваща йонизиран газ (плазма) за създаване на изображения. При някои плазмени устройства, светлината от плазмата се използва за възбуждане на фосфор, който излъчва видима светлина.

Изненадващо е, но тази технология не е толкова нова. Изследването на плазмените дисплеи е започнало още през 1960 г. в САЩ. Първият прототип на такъв продукт е създаден през 1964 г., като е представлявал матрица от 4х4 пиксела, излъчващи монохромна синя светлина. През 1967 г. матрицата нараства до 16х16 пиксела и светлината вече е бледочервена. Разбира се, от новата технология се заинтересуват гигантите IBM, NEC, Fujitsu и Matsushita. Липсата на пазари за такава продукция обаче замразява развитието на технологията за дълго време. Изследванията продължават най-вече в Япония, където в началото на 90-те години на миналия век се появяват първите комерсиални продукти.

3. Пиксели. Структура на пиксели

По същество PDP са екрани емитиращи светлина и използват фосфор, както и електроннолъчевите тръби. Те са изградени от пиксели, всеки от които се състои от три суб-пиксела, съответно по един за всеки от основните три цвята R, G, B. На фиг. 2 е показана структурата на такъв пиксел от панела.

фиг. 2 Структура на пиксел от плазмен панел

Принципът на действие на плазмените дисплеи се състои в следното. Всеки субпиксел е микроскопична флуоресцентна лампа, която излъчва само един от трите основни цвята. Чрез промяна на интензитета на светлината на субпикселите се постигат нюанси на възпроизвежданите цветове.Суб-пикселите са разделени и образуват малки клетки, запълнени със смес от инертни газове аргон, неон и ксенон. Инертните газове затворени при ниско налягане имат свойството да излъчват ултравиолетова светлина при настъпване на елктрически, газов разряд в тях. Когато се приложи достатъчно високо напрежение, в даден суб-пиксел газът се йонизира, т.е. преминава в плазмено състояние - налични са еднакъв брой свободни електрони и положителни йони. В резултат на приложеното напрежение се формира поток на електроните към положителния електрод и на йоните към отрицателния. При сблъскването на атомите последните получават енергия, благодарение на която електроните им преминават на по-високо енергийно ниво. При връщане към стандартните им орбити се отделят фотони или казано с други думи - светлина. Така светлината е резултат от движението на плазмата под въздействието на силно електрическо поле. Тази светлина обаче не е видима, а е ултравиолетова, затова стените на телата, в които е затворена плазмата, се покриват със специален прах (фосфор), който реагира на ултравиолетови лъчи и на свой ред излъчва бяла светлина. Освободената UV светлина предизвиква светене на дадения суб-пиксел със съответния цвят на фосфора. За да се управлява и подава напрежение, към всеки суб-пиксел в PDP се използва пасивна матрица от елктроди, които са отделени от клетките с диелектричен слой и в горната част на панела са направени от прозрачен материал. По конкретно структурата на пиксела и протичащите процеси са показани в напречно сечение на фиг. 3.

 

------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

13. Тестове за плазмените дисплеи

В следващите няколко абзаца на вниманието на читателя ще предоставим извадка от тестове проведени върху телевизори зпозващи плазмени дисплей. Тестовете са проведени от Roam Consulting Inc. по инициатива на Plasma Display Coalition (корпорация съставена от лидерите в производството на плазмени дисплей – Hitachi , LG, Panasonic, Pioneer и Samsung).Целта е да се получат реални, практични резултати ,с които да се развенчаят митовете и редица погрешни схващания свързани с плазмените дисплей.За нуждата на тестовете се използват 5 , 50 инчови телевизора, по един от всеки представител на коалицията.

 • тест на цветовата гама:

На всеки дисплей се подава серия от цветни и черно-бели, тестови шаблони, като същевременно чрез цветен анализатор се отчитат стоиностите на всеки показан цвят.След това с помоща на софтуер получените резултати за цветовата гама на всеки дисплей се сравняват със стандартните REC-709 HDTV I SMPTE-C цветови гами.

В крайна сметка се достига до извода, че червеният, зеленият и синият фосфор използван в плазмените дисплей осигоряват същите богати,

Фиг 25 цветова гама

наситени цветове и широки цветови гами като CRT дисплейте.

 • тест за яркост и контраст

Правят се две различни замервания на яркостта и контрастта при различни условия. Резултатите от тях се сумират (поотделно) и усредняват.За средно ниво на бялото при нощна светлина се получва от 50 до 136 нита , а при пълен мрак от 48 до 55 нита. При фабрични настройки средното ниво на контрастта за групата изследвани дисплей достига до 500:1.

Петте изледвани плазмени монотори осигоряват повече от задоволителни стойности за яркостта и контрастта за гледане на телевизия при дневна и нощна светлина.

 • тест за задържане на картината(Image retention)*

Image retention представлява най-голям интерес за потенциялните потребители на РDРs. Теста за image retention и за стареене на фосфора се провежда на базата на три цикъла:

 1. Черно-бял правоъгълен шаблон се подава към всеки РDР в рамките на 8 часа. В края на периода напълно бяло поле се изобразява на всеки екран и се правят измервания за яркостта фиг 26 image retention

*image retention (не открихме друг по-подходящ превод)

Резултатите за 5-те екрана са различни, но нито един не показва данни за разграждане на фосфора. Разликата в яркостта преди и след теста не надвишава 8,2 %.

 1. Цветна решетка от високо-интензивни (ярки) червени, зелени, сини, синьозелени, пурпурни и бели блокчета се включват към всеки РDР. Като резултат се вземат яркостта и температурата на цветовете.

 1. Целта е да се види дали даден фосфорен цвят „старее” по-бързо от другите.

По отношение на яркостта осезаема разлика се получава само при един от изследваните телевизори, що се отнася до измерената температура на цветовете – тя е незначима от 490К до по-ниска от 147 градуса.

 1. Подава се статича картина на телевизионен канал в случая FoxNews и се следи за появата остатъчни сенки.

От този цикъл става ясно, че „изгарянето” на фосфора не е основна

Фиг 28 статична картина

причина за image retention, а по-голямо влияние указва натрупаният ел. заряд в пикселовите стени.

 • тест за консумация на ел. захранване

Проверява се нивото на косумация при 50 инчовите РDРs за 8 ч. работа. В резултат се вижда че тя варира от 292 до 505 W, а тока от 2,45 до 4,17 А.

В областта на големите екрани PDP е переспективна технология, която доставя едни от най-впечатляващите образи и вълнуващи преживявания докато гледате телевизия или работите с компютър на пазара. В сравнение със CRT, плазмените дисплеи заемат малко задекранно пространство и не излъчват вредни електро-магнитни емисии. Въпреки че имат и някои недостатъци, те имат огромното предимство, защото са цифрови дисплеи. Това ги прави изключително предпочитани в условията на широкото разпространение на цифровизираните данни. За бързото навлизане в употреба на плазмените дисплеи, от съществено значение е подобряването на качествените им показатели и намаляване на производствените разходи. Затова значителен интерес представляват различните структурни решения на панела, с техните положителни и негативни особености. От значение е разработването на нови съставни елементи и най-вече драйверни интегрални схеми, които са основната причина за високата цена на PDP на сегашния етап.

Литература:

1. Plasma Display Coalition www.plasmadisplaycoalition.org

2Betsui, K. et al. High-resolution Plasma Display Panel (PDP). FUJITSU Sci. Tech. J. 35, 1999.

3Gene, C. The zoom engine for very high definition LCD/PDP displays. Ph. D., Trumpion Micro-electronics Inc.

4. Maiser, E. German Technology : Flat Panel Displays. VDMA Verlag GmbH, Frankfurt, 2001.

5.  Mimura, Y. et al. Plasma Displays. The Leading Medium in Visual Presentations at Exhibitions and Shows. Hitachi Preview Vol. 49, 2000.

6. How stuff works www.electronics.howstuffworks.com

7. Wikipedia www.wikipedia.com

8. www.whatis.techtarget.com

9. www.digital.bg

 


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 863 посетителя и 32 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.