Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ Динамичен Web сайт за организация па състезания с гласуване


Дипломна работа, 86 страници по-големи от стандартните, съдържа схеми, програмиране, има литература
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

У В О Д

През последните няколко години Интернет премина от обслужване на научните среди до бизнеса. Преминаването от статични HTML страници към динамични страници (PHP) и потребителски интерактивни презентации бе постигнато предимно чрез въвеждането на скрипт технологиите. В основата на този напредък е обществото на отворения код. Терминът отворен код се използва не само за безплатен софтуер, но и затова, че изходният текст на кода е отворен, т.е. достъпен за всички. Повечето web-базирани решения са именно с отворен код.

Свободният достъп до кода означава, че авторите са принудени да се придържат към стандартите. Отклонението от стандартите води до грешки и ако авторът не ги коригира, тогава ще го направи някой друг. Голям брой независими програмисти (които са наясно какво прави една програма) като се уверяват, че са спазени съответните стандарти, не позволяват на автора да експлоатира потребителя, което често се случва при комерсиалния софтуер.

За програмиране на сървърната част на едно на web-приложение, трябва да има инсталиран сървър на машината, която се използва за разработка. Това може да бъде IIS за MS Windows, или Apache или Xitami за тази и други операционни системи. Днес Apache е един от най-популярните web-сървъри, който поддържа 70% от web-сайтовете по света.

За да може да се използва инструмента за писане на скриптове от страната на сървъра, трябва да бъде инсталиран и конфигуриран интерпретатор на PHP на сървъра. PHP работи ефективно както при MS Internet Explorer, така и при Netscape и много други web-браузъри.

Най-популярният език за създаване на интерактивни и динамични web сайтове е PHP. Това е не просто твърдение, а реален факт според изследователските фирми. Причините са много - гъвкав, компактен, лесен за изучаване и използване, предлагащ всички възможности за създаване на динамичен, съвременен сайт, задоволяващ и най-големите капризи...

Създаден като личен проект, той бива преработен от група разработчици и бързо намира приложението си в Интернет. За да улесни грижите си за собствения си личен сайт, през 1994 година Размус Лердорф създава скриптов език, наричайки го Personal Home Page Tools. От това наименование по-късно излиза и съкращението PHP.
Нововъведението бързо събужда интереса на множество разработчици и скоро след това първата версия на езикът е вече факт. Съкращението PHP вече се разбира като PHP: Hypertext Preprocessor, но основната идея - простотата на използване, е запазена. PHP и до днес остава силен скриптов език с много възможности за web програмиране. И може би най-лесния за изучаване и прилагане.

Факт е, че PHP позволява да постигнете определен резултат само с няколко реда код, докато ако използвате други програмни езици за целта може да се наложи да изпишете десетки редове. Това е основната причина, поради която езикът получи толкова бърза и голяма популярност сред web разработчиците. Използването на PHP спестява време, а и позволява създаването на интерактивни сайтове дори от начинаещи. Малко по малко почти всички хостващи компнии започват да предлагат поддръжка за езика.

Често, за да се изпълни целия код, трябва достъп до релационна база данни. Изборът на база данни е също доста голям. В приложението “динамичен web сайт с възможност за гласуване и регистрация” се използва машината за база данни MySQL. За самото програмиране са използвани следните софтуерни продукти Notepad, Dreamweaver, phpDesigner.

Цел на дипломната работа е създаване на динамичен Web сайт с възможност за гласуване по дадена задача и осигурена възможност за регистрация на участници

Дипломната работа се състои от 3 глави.

В първа глава се описва архитектурата клиент/сървър на web приложенията. Недостатъците на статичните web страници и предимствата на динамичните. Сравняват се използвани скриптови езици от страната на клиента и от страната на сървъра. Освен това описва предимствата и недостатъците на сървъра за база данни – MySQL за изграждане на динамични сайтове с гласуване.

Във втора глава се описва MySQL и PHP като програмни инструменти за решаване на задачата.

В трета глава се описва подробно структурата на създадената за целта базата данни.

В четвърта глава се описва функционалната организация на динамичния сайт за гласуване.

В заключението са написани кои цели и задачи са постигнати в разработването на дипломната работа и резултатите при използването на динамичния сайт.

ПРОГРАМИРАНЕ В WEB СРЕДА

1.Основна архитектура

На най-основно ниво Web има архитектура клиент/сървър. Това означава, че и централният сървър, и приложението-клиент са отговорни за из-вестна част от обработката. Това се различава от програмата като Microsoft Word, която работи съвсем добре без някаква помощ от сървъра.

1.1 Клиент

Приложенията, които се разработват с PHP и MySQL, използват единичен клиент – браузъра за Web. За всички специални приложения, които изискват повече обработка от страна на клиента или които се нуждаят от поддържане на състояние, може да бъде необходим аплет на Java. Но използването на Java от страна на клиента е напълно ненужно, освен ако не се програмира не-що като програма за разговори в реално време.

Единственият клиент е браузърът за Web. Приложенията се извеждат в браузър. Основният език на браузърите е езикът за създаване на хипертекст или HTML (Hypertext Markup Language). HTML осигурява множество от етикети, които описват как трябва да изглежда една страница за Web. Повечето браузъри приемат нещо повече от HTML. Съществуват всякакви типове външни модули, включително RealPlayer, Flash и Shockwave. Повечето браузъри също така имат известно ниво на поддръжка на JavaScript и някои от по-новите могат да работят с XML.

1.2 Сървър

Почти цялата работа в приложенията за Web се извършва на сървър. Едно специфично приложение, наречено “сървър за Web”, отговаря за комуникациите с браузъра. Един сървър на релационни база данни съхранява такава информация, каквато изисква приложението. Трябва да има език, който да посредничи на запитванията между сървъра за Web и сървъра на базата данни; той се използва също така за извършване на програмни задачи върху информацията, която влиза и излиза в сървъра за

Web.

Но това не е възможно без операционна система. Сървърът за Web, езикът за програмиране и сървърът на базата данни трябва да работят добре с

операционната система.

1.3 Операционна система

Съществуват много операционни системи(ОС). Windows 98 и Macintosh OS са най-популярните. Windows NT/2000/XP и UNIX обхващат над 90

процента от всички сървъри в Web. (фиг. 1)

 

---------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

По време на разработването на дипломната работа е изградена

основната цел – разработването на web сайт с възможности за гласуване и регистрация на PHP и MySQL база данни.

В нея са постигнати следните задачи:

1. Създаване на анкета за гласуване.

2. Анкетата се публикува на тестов домейн http://test.cbbbg.com създаден за целта на Дипломната работа.

3. Създаване на login система с включена възможност за допълнителни регистрации на нерегистрирани в системата участници.

4. Създаване на скрипт за защита (чрез вече изградената login система) на създадената страница с форма за анкета, задача с гласуване.

5. Визуализира се анкетата заедно с проверката за съществуващ потребител (login форма) и след успешно влизане в системата достъп до възможност за гласуване.

6. Генерира се процентна статистика за резултатите от направените гласувания.

Резултатът от разработката на тази дипломна работа e автоматична и бърза проверка в процентно съотношение на резултати от гласуване по определена задача, тема, анкета. Така разработената програмна система може да бъде интегрирана в анкетни сайтове, страници целящи статистическа обработка на резултатите и анализ на въпроси и отговори на задача, анкета.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1 – MySQL/PHP приложения за бази данни – издателство Алекс Софт.

2 – Професионално програмиране с PHP издателство Софтпрес

3 – Динамични Web форми – Професионални проекти – Дан Рансъм


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 505 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.