Търсачка

БанерДипломна работа, 90 стандартни страници, съдържа таблици, схеми, формули, диаграми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

1. Анотация

2. Увод

2.1. История на безжичните компютърни комуникации

2.2. Общо понятие за безжична компютърна мрежа (БКМ)

2.3. Причини, обуславящи използването на БКМ

3. Описание на някои съществуващи решения и общи постановки

3.1. Видове и стандарти

3.1.1. Стандарти

3.1.2. Mетоди за организиране на предаването

3.1.2.1. DSSS

3.1.2.2. FHSS

3.1.3. Режими на работа

3.1.3.1. Pежим точка-точка (IBSS)

3.1.3.2. Режим клиент/сървър

3.2. Основни елементи

3.2.1. Продукти за безжична мрежа

3.2.2. Радио-релейни системи

3.3. Защита на данните

3.4. Общи постановки при работа с WLAN

4. Проектиране и описание на реализирания проект за WLAN

4.1. Аргументи в полза на безжични решения за Интернет достъп. Правно основание.

4.2. Реални проблеми и решение за краен клиент.

4.3. Избор на оборудване. Предимства и възможности. Цена.

4.4. Конкретни примери на безжична мрежа. Кратки пояснения.

4.5. Администриране на WLAN

5. Анализ на реално работеща система

6. Речник на термините

7. Използвана литература и информационни връзки

7.1. Литература

7.2. Информационни източници


1. Анотация

В настоящата работа са разгледани безжичните компютърни мрежи в детайлноствидове и стандарти, методи за организиране на предаването, режими на работа, основни елементи, защита на данните, общи постановки. Определени са основните стъпки в проектирането и изграждането на WLAN и на тяхната база са създадени проекти. Показано е администриране на WLAN елементи под различни операционни системи (Windows, Linux). Анализирани са реално работещи системи и са тествани скоростите и производителността им при трансфер на данни.

2. Увод

2.1. История на безжичните компютърни комуникации

Историята на безжичните мрежи е от преди петдесет години, през Втората световна война, когато Армията на Съединени щати използва за първи път радио сигнал за предаване на данни. Те развиват технология за предаването на данни по радио сигнал, които са силно криптирани. Това вдъхновява група изследователи през 1971 в Университета в Хаваи да създадат първата комуникационна мрежа основана на радио сигнали. ALOHNET, като е била именована, по същество е първа безжична локална мрежа (WLAN). Тази WLAN се е състояла от 7 компютъра, които са били свързани в двупосочна звездна топология, и е обхващала четири от Хавайските Острови, с централен компютър разположен на остров Оаху. Така се ражда безжичната компютърна комуникация.

Докато кабелните компютърни мрежи са доминирали изцяло над мрежовия пазар, последните няколко години показват повишение в използването на безжичните компютърни мрежи. Това се вижда най-добре в най-добре може да е посрещнато в Учебните заведения, здравеопазването, производство, и складовете.

2.2. Общо понятие за безжична компютърна мрежа (БКМ)

Безжичната Компютърна Мрежа (WLAN) е гъвкава комуникационна система за предаване на данни реализирана като продължение, или като алтернатива, на кабелните мрежи. Използвайки електромагнитни вълни, БКМ предават и приемат данни през въздуха, намалявайки потребността от кабелни връзки. Така, БКМ обединяват свързаността на данни с потребителската подвижност, и през опростена конфигурация, позволява подвижни БКМ. През последните седем години, БКМ спечелиха силна популярност в много пазари, включително здравеопазването, продажба на дребно, производството, складовете, и учебните заведения. Тези индустрии са извлекли полза от приходите на производителните печалби от използването на джобни терминали и преносими компютри за предаване в реално време на информация до централите за преработка. Днес БКМ стават все по-широко разпространени като алтернатива на универсалните мрежи за широк диапазон от бизнес клиенти.

БКМ и други безжични технологии

Безжичните компютърни мрежи използват електромагнитни вълни (радио и инфрачервени) за да предадат информация от една точка до друга без необходимост от каквато и да е физическа връзка. Радио вълните доставят енергия до отдалечен получател. Данните, които се предават се нанасят върху радиото предавателя така, че да могат точно да се извлекат от приемащата страна. Това обикновено се приема като модулация на преносителя на информацията която се предава. Веднъж нанесени (модулирани) данните върху радио предавателя, радиосигналът заема повече от една честота, понеже честотата или размера на битовете на модулираната информация се добавят към преносителя.

Многочислени радио предаватели могат да съществуват в едно пространство в едно и също време без да си пречат един на друг ако радио вълните се предадават на различни радио честоти. За да извлечете данните, радио приемника настройва (или избира) една радиочестота като отхвърлявсички всички други радио сигнали на различни честоти.

В типична конфигурация на БКМ, предаващо/приемащо (приемо-предавател) устройство, наречено точка за достъп, се свързва с кабелна мрежа от фиксирано местоположението използващо стандартния Ентернет кабел. Точката на достъп приема, буферизира, и предава данни между БКМ и кабелни мрежови инфраструктури. Една единствена точка за достъп може да поддържа малки група потребители и да функционират в диапазон от по-малко от сто до няколко стотин фута (1 foot=30, 48 cm). Точката за Достъпа (или антената свързана към точката за достъп) обикновено е монтирана високо, но може да бъде монтирана по принцип навсякъде стига да е получено желаното радио покритие.

Достъпа на крайния потребители до БКМ се осъществява чрез безжични LAN адаптери, които са реализирани като PC карти в преносимите компютри, или се използват ISA или PCI адаптери в настолните компютри, или са напълно интегрирани устройства за джобни компютри. Безжичните LAN адаптери осигуряват интерфейс между клиентската мрежова операционна система (network operating system - NOS) и радиовълните (през антена). Естеството на безжичната връзка е прозрачна за NOS.

2.3. Причини, обуславящи използването на БКМ

WLAN-продуктите осигуряват бързи, надеждни и финансово изгодни решения за изграждане на локални мрежи и безжичен достъп до информация, при следните условия на приложение:

Ø Отдалечен достъп до информация от корпоративни мрежи

Ø Електронна поща, прехвърляне на фаилове и терминална емулация

Ø Трудна за опроводяване работна среда

Ø Исторически и други стари сгради

Ø Сгради с азбестова изолация

Ø Открити пространства, където не е изгодно полагане на кабели

Ø Често променяща се работна среда

Ø Организации, които често променят местоработата си или част от нея

Ø Временни LAN за специални проекти или пикови натоварвания

Ø Изложби, складове, летища и големи строителни обекти

Ø Медицински, търговски и технически специалисти, които трябва да имат сигурен роуминг и винаги да имат достъп до ресурсите на корпортивната мрежа

Ø Осигуряване на връзки между отделни части на сгради

Ø Безжични връзки между сгради, които се изграждат много бързо и спестяват големи разходи за наети линии

 

---------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

4. Речник на термините

Access Point (AP) – Точка за достъп

Интерфейс между безжична мрежа и кабелна мрежа.

Basic Service Set (BSS) Основен обслужващ пакет

Комплект от 802.11 станции които работят като напълно-свързана безжична мрежа.

Data Encryption Standard (DES) Стандарт за кодиране на данни

Основен криптогравски алгоритъм, използван при проектирането на голяма част от шифриращите устройства.

Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) - Широколентов честотен спектър с една честота

Обединява данновия сигнал на изпращащата станция с битова последователност с висока скорост на предаване на данни, позната още като последователност на късчето.

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) Динамичен протокол за конфигуриране на host системи

Клиент-сървър протокол за присвояване на статични и временни IP адреси, а в някои случаи и на имена на мрежови устройства.

European Telecommunications Standards Institute (ETSI) – Европейски институт за стандартизация в областта на телекомуникациите

Разработва европейски стандарти в областта на комуникациите.

Extended Service Set (ESS) Разширен обслужващ пакет

Колекция от Основни Обслужващи Пакети свързани заедно чрез система за разпределение.

Forward Error Correction (FEC) Изпреварваща корекция на грешки

Методи за кодиране и декодиране на сигналите от клетъчните радиосистеми, които предотвратяват замирането на сигнала, предизвикано от интерференцията при многократното му отразяване.

Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS) - Широколентов честотен спектър с прескачаща честота

Взема даннoвия сигнал и го модулира с носещ сигнал, който прескача от честота на честота като функция на времето над широка лента от честоти.

Gaussian Frequency Shift KeyingГаус Честотно Автоматично Превключване

Техника за честотната модулация, която филтрира сигнала с Гаус филтър преди изпълнение на модулацията.

High-level Data Link Control (HDLC) Протокол от високо ниво за управление на канала

Международен стандарт, установен от ISO за пренасяне на данни по една линия с контрол на потока и грешките.

Independent Basic Service Set Network (IBSS Network) - Независим Основен Обслужващ Мрежов Пакет

Безжична мрежа основана на IEEE 802.11, която няма основна инфраструктура и се състои поне от две безжични станции.

Industrial, Scientific, and Medicine bands (ISM bands) Производствени, Научни и Медицински честотни ленти

Радиочестотни ленти, които Federal Communications Commission (FCC) е одобрила за безжични мрежи. ISM лентите са установени на 902 MHz, 2.400 GHz, и 5.7 GHz.

Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) Международна организация на инженерите по електроника и електротехника

Организация за стандарти в Съединените Щати участваща в развитието на стандарти за системи за предаване на данни.

Integrated Services Digital Network (ISDN) Цифрова мрежа с интегриране на услугите

Тип услуга за цифрови комуникации, предлагана от телефонните компании.

International Standards Organization (ISO) Международна организация за стандартизация

Основана е през 1946 година и включва поне 70 национални организации по стандартизация.

Light Emitting Diode (LED) Светодиоди

Полупроводникови диоди, които се използват за индентификация.

Medium Access Control (MAC)Управление на достъпа до средата

Основен термин за начина, по който работните станции получават достъп до предавателната среда.

Network Interface Card (NIC)Мрежова интерфейсна карта

Мрежов адаптер поставен в компютъра, за да може да се свърже към мрежа.

Physical LayerФизически слой

Осигурява предаването на битове през комуникация канал чрез определяне на електрическа, механична, и процедурна спецификация.

Pulse Code Modulation (PCM)Импулсно-кодова модулация

Начин за модулиране на цифрови сигнали.

Radio Frequency (RF) Радиочестота

Service Set Identifier (SSID) Обслужващ Идентификатор

Идентификатор свързан към пакети изпратени по безжичната мрежа, който функционира като "парола" за присъединяване към определена радиомрежа (BSS).

Time-Division Multiple Access (TDMA)Многократен (множествен) достъп с временно уплътнение на каналите

Организация на връзките и каналите в мобилните клетъчни радиосистеми.

Wired Equivalent Privacy (WEP) Еквивалент на кабелната поверителност

Незадължителна IEEE 802.11 функция, която предлага поверителност чрез предаване на рамката подобно на кабелната мрежа.

Wireless Internet Service Provider (WISP) Доставчик на Безжични Интернет Услуги

Компания, която се специализира в доставянето на Интернет достъп до клиенти по безжичен път.

Wireless Local Area Network (Wireless LAN) – Безжична локална мрежа

Комуникационна мрежа, която използва радиочестота технология за да предаде мрежови съобщения през въздуха за дадена област.

5. Използвана литература и информационни връзки

7.1. Литература

Пълно ръководство за работа с мрежи

Автор: Питър Нортън
Издател: ИК "Инфодар"
Дата на включване: 2000-04-14

WLAN Systems & Wireless IP for Next Generation Communications

Автор: Neeli Prasad и Anand Prasad
Издател:
Artech House
Дата на включване: 2002-01-01

The Global Wireless Local Area Network (WLAN) Market

Автор: Scope eKnowledge Center Ltd.
Издател:
MarketResearch
Дата на включване: 200
2-04-01

Worldwide WLAN Semiconductor Market Forecast and Analysis, 2000


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 537 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.