Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ Изграждане на база данни за продажба на офис техника и аксесоари


Дипломна работа, 60 страници малко по-големи от стандартните, съдържа таблици, схеми, графични елементи, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

УВОД 2

ГЛАВА 1. МЕТОДИ И СРЕДСТВА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪВРЕМЕННИ информационни системи 5

1.1. Развитие на модела за релационни бази данни 6

1.2. OLAP-технологията за аналитична обработка на данни 9

1.3. CASE-технологията за създаване и обслужване на КИС 12

1.4. Технологии на базите данни за World Wide Web (WWW) 16

ГЛАВА 2. ПРОЕКТИРАНЕ НА РЕЛАЦИОННА БАЗА ДАННИ ЗА ПРОДАЖБА НА ОФИС-ТЕХНИКА 19

2.1. Общи данни за ФИРМА NETinfo Group of Companies Ltd 19

2.2. Описание на релационната база данни 23

ГЛАВА 3. РЕАЛИЗАЦИЯ НА РЕЛАЦИОННАТА БАЗА ДАННИ С ACCESS 2000 33

3.1. Описание на таблиците и релациите 34

3.2. Създаване на форми (формуляри) 39

3.3. Създаване на заявки 48

3.4. Генериране на справки 55

3.5. Създаване на интерфейса с потребителя 58

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 61

ЛИТЕРАТУРА 62


УВОД

Целта на настоящата дипломна работа е да се изгради компютърна информационна система (КИС) за фирма NETinfo Group of Companies Ltd със седалище в град Никозия, остров Кипър. За да постигне тази цел беше направено следното:

Проучени са и са анализирани методите и средствата за организация на съвременните информационни системи. Специално внимание е обърнато на методите за изграждане на релационни бази данни като основа на КИС. Разгледани са OLAP-технологията за аналитична обработка на данни като съвременно средство за обработка на информация в реално време. Също така са описани възможностите за използване на CASE-технологията при проектирането и разработката на големи информационни системи.

Дадено е кратко описание на технологиите за обработка на бази данни с приложение в INTERNET (World Wide Web), които все повече се развиват във връзка с практическото използване на INTERNET мрежата. В този случай е налице използване както на традиционни средства за изграждане на КИС, така и нови технологии, отчитащи особеностите на обмен на информация на различни нива на потребление в глобалната мрежа.

В дипломната работа е дадено описание на дейността на фирма NETinfo Group of Companies Ltd и идеите за бъдещо развитие на един нов проект, рамките на който може да намери приложение и настоящата разработка на КИС. Този общ проект обхваща решаването на следните четири задачи:

а) развитие и усъвършенстване на наличните средства за информационно обслужване на фирмата;

б) въвеждане на средства за електронни разплащания;

в) създаване на електронен магазин;

г) разработване на WEB-дизайн за реклама и маркетинг чрез INTERNET.

Нашето проучване и разработка са свързани с първата задача. За нейното решаване е описан подробно един релационен модел на базата данни на КИС. Дадени са описанията на отделните таблици за предлаганите и продавани от фирмата стоки и релациите между тях.

На базата на релационния модел е описана подробно реализацията на КИС чрез средствата на MS ACCESS 2000. Тя съдържа описание на таблиците и релациите, създаването на формите и заявките, по които се правят изчисленията в системата, а така също и справките, предлагани н потребителите. Отделните форми са онагледени графично.

В заключението на дипломната работа се правят някои обобщения на получените резултати. Счита се, че формата NETinfo Group of Companies Ltd може да подобри своята работа, използвайки по-нови и рационални средства като предложената КИС за обработка на информацията.


ГЛАВА 1. МЕТОДИ И СРЕДСТВА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪВРЕМЕННИ информационни системи

Тенденциите за развитие на съвременните информационни технологии водят към постоянно нарастване на сложността на компютърните информационни системи (КИС), създавани в различните области на живота. Съвременните големи проекти на КИС се характеризират, като правило със следните особености:

· Сложност на описанията (достатъчно голямо количество функции, процеси, данни и сложните взаимодействия помежду им), изискваща щателно моделиране и анализ на данните и процесите;

· Наличие на съвкупност от тясно взаимодействащи си компоненти (подсистеми), имащи свои локални задачи и цели на функциониране (например, традиционни приложения, свързани с обработката на транзакции и решенията на регламентирани задачи, приложения за аналитична обработка (поддръжка на приети решения), използващи нерегламентирани запитвания към данни с голям обем);

· отсъствието на пряк аналог, ограничава възможностите за използването какви да е типове проектни решения и прилежащите им системи;

· необходимост от интеграция на съществуващи и новоразработените приложения;

· функциониране на няколко апаратни платформи в нееднородна среда;

· разделение и разнородност на отделните групи специалисти по степен на квалификация и сложност на традиционно използваните едни или други инструментални средства;

· съществено разтегляне по време на проекта, обусловено, от една страна, с ограничените възможности на разработващия колектив, и от друга страна, от мащабите на организациите - поръчители и различната степен на готовност на отделните им подразделения за внедряване на КИС.

За успешната реализация на проекта, обектът на проектиране (КИС) трябва да бъде преди всичко адекватно описан. Необходимо е да бъдат построени пълни и непротиворечиви функционални и информационни модели на КИС.

 

 

-------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Релационният модел описва, какви данни могат да се съхраняват в релационната база данни, а така също методите за обработка на такива данни. В опростен вид основната идея на релационния модел се състои в това, че данните трябва да се съхраняват в таблици.

В момента съществуват много различни системи за обработка на данни, опериращи с понятието "таблица", например, текстовият редактор MS Word, Visual FoxPro 6.0, Microsoft Excel, Microsoft Access, SQL Server 7.0 и др.

Ние разгледахме само някои възможности за проектирането и изграждането на информационна система на фирма NETinfo Group of Companies Ltd. ALFIN S.A. на базата на Microsoft Access 2000, което може да помогне за усъвършенстване на работата в складовото стопанство и счетоводството на фирмата. Тази информационна система може да работи в локалната мрежа на фирмата и може да послужи като основа за изграждане на OLAP-приложение за фирма NETinfo Group of Companies Ltd.


ЛИТЕРАТУРА

1. С.Д. Кузнецов, Основы современных баз данных, Информационно-аналитические материалы Центра Информационных технологий, http://citforum.ru/ .

2. Microsoft Access 2000 Стъпка по стъпка, Софтпрес, 2001.

3. OLAP – основа на корпоративните анализи, www.olapreport.com.

4. К. Дейт, Введение в системы баз данных, Наука, 1980.

5. Руководство по реляционной СУБД DB2, Финансы и статистика, 1988.

6. Дж. Ульман, Основы систем баз данных, Финансы и статистика, 1983.

7. www.ofice.bgКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1067 посетителя и 95 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.