Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ ЕДИН ВАРИАНТ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТЕМИТЕ ЗА ИЗЧИСЛЕНИЯ, ФУНКЦИИ И ФОРМУЛИ, НАЧИНИ НА АДРЕСИРАНЕ В МОДУЛ “ЕЛЕКТРОННИ ТАБЛИЦИ”


Дипломна работа, 39 стандартни страници, съдържа таблици, формули, приложения, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

Увод 3

І. Теоретични основи на изследването 6

1.1. Въведение в ЕТ за MSExcel за Windows 6

1.2. Анализ на изчислителните процеси, с помощта

на функции и формули 8

1.2.1. Основни действия в ЕТ 8

1.2.2. Създаване и работа с ЕТ 12

1.3. Начини на адресиране 14

1.3.1. Относително адресиране 14

1.3.2. Абсолютно адресиране 15

1.3.3. Смесено адресиране 15

ІІ. Методика на изследването 16

2.1. Методически единици 17

2.1.1. Урок №1: Изчисления в електронни

таблици, функции и формули 17

2.1.2. Урок №2: Начини на адресиране 24

Анализ на екпертна оценка 30

Изводи и заключения 32

Литература 33

Приложения 34

УВОД

Нашето съвремие се характеризира със силно присъствие на информационните технологии. Те са неделима част от общата грамотност на съвременния човек, проникват не само на всички информациоонни равнища, но и на всяко работно място. Съставени са приложни програми за автоматизиране на различни видове дейности, които дават възможност на специалистите да оформят по най-разнообразен начин своите документи с текст, картинки, таблици и графики. Ето защо, изучаването на приложните програми за текстообработка и електронни таблици е застъпено в горния курс на българското училище като самостоятелен предмет от задължителната подготовка на учениците, изучаващ се в 9 и 10 клас.

Под информационни технологии се разбират начините за събиране, съхраняване и обработка на информацията.Акцентът в обучението по предмета е поставен върху придобиване на умения за работа с най-често използваните в ежедневието и малкия бизнес приложни продукти от областта на информационните технологии.

Знанията и уменията за използване на софтуер с общо предназначение (текстообработка, електронни таблици, бази от данни и др.) са основен елемент от информационната грамотност на съвременния гражданин. Ето защо, общообразователната подготовка в училищата трябва да гарантира овладяването на приложните програми с общо предназначение на едно базисно равнище. В частност, овладяването на съвременните средства за таблично представяне, обработка и извеждане на информация поражда потребност от самостоятелен модул “Електронни таблици”.

Това ще допринесе самочувствие на учениците за приложимост на придобитите знания в реални житейски ситуации, чието разрешаване би се улеснило с използване на информационни технологии.

През първата година на въвеждане на предмета в 9 клас се разглеждат: компютърни системи с общо предназначение, текстообработка, работа с електронни таблици и база данни.

Предметът се изучава втори срок в 36 учебни часа.

За изучаването на темата Електронни таблици са предвидени 6 учебни часа. Програмните продукти от вида електронни таблици са едни от най-разпространените сред потребителите на персонални компютри. С тези приложни програми се работи бързо и лесно, подходящи са както за решаване на прости задачи, така и за съставяне на модели за анализ и прогнозиране.

Въз основа на направените разсъждения формулирам следната разработка на изследването:

“Един вариант за изучаване на темите

за изчисления, функции и формули,

начини на адресиране в модул

Електронни таблици”

Така формулираната разработка има за обект и предмет на изследването:

Обект – учебно-познавателната дейност на учениците при работа с електронни таблици.

Предмет – усъвършенстване организирането на учебно-познавателния процес и средствата за сформиране на умения за работа в ЕТ.

Основата на предмета на изследването предлага следната цел:

-Да се разработи методичен вариант и система от задачи с приложен характер за усъвършенстване на учебно-познавателния процес и на уменията за работа с ЕТ.

За изпълнение на поставената цел се налага да разработя следните задачи:

1. Да се разкрият възможностите на компютъра, като средство за подпомагане процеса на обучение и възможности за приложение на ЕТ.

2. Да се анализира учебното съдържание за да се установят възможностите за включване на системата от задачи за по резултатно формиране на умения за изчисления в ЕТ.

3. Да се разработи методичен вариант и група от задачи за работа с ЕТ.

4. Да се изследва чрез експертна оценка разработения методичен вариант и серията от задачи.

5. Анализ на резултатите.

6. Изводи и заключение.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ИЗВОДИ и ЗАКЛЮЧЕНИЯ

Използването на системата от задачи с приложен характер при подходящо избрани условия и съдържание дават по-добра възможност за формиране на навици и умения у учениците за работа с компютри в програмна среда.

Използването на електронни таблици подпомага учебния процес.

Използването на система от задачи облекчава учебния процес и води до по-лесно усвояване на електронните таблици.

Мощните, удобни и полезни средства заложени в електронните таблици за изготвяне на документи в табличен вид довеждат до широкото им приложение в обществената практика.

ЛИТЕРАТУРА

1. Ангелов, А. - Електронни таблици – ASIO, 1999г.

2. Люкарски, Ал. – Информационни технологии 9 клас – Булвест 2000, 2001г.

3. Асенова, П., Келеведжиев, Е. – Информатика 9. Клас – Регалия 6, 2001г.

4. Старчева, В. – Електронната таблица в задачи – ДИПКУ, 1998г.

5. Радев, Е., Шишков, Д., Монев, А. – Информатика и компютри – Люрен, 1998г.

6. Додж, М., Стинсън, К. – MS Excel 2000 – Софт прес, 2001г.

7. Асенова, П., Лишкова, Р., Неделчев, Н., Стойчев, Вл., Митрополитски, В., - Работа с компютри във фирмите – Призма, 2001г.

8. Карбо, М. – Excel 97 – Егмонт България, 2000г.

9. Панагюрски, А. – Информационни технологии 9 клас – Булвест, 2000г.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1657 посетителя и 40 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.