Търсачка

Банер

Каталог Информатика, ИТ Програма за обучение подпомагано с компютър


Дипломна работа, 69 стандартни страници, съдържа таблици, схеми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

УВОД

В индустриално-развитите държави все повече потребители очакват да получат възможност за ползване на някои по-специални телекомуникационни услуги, като предаване на аудио и видео сигнали, данни с високи скорости, мултимедии и т.н

За тази цел е неoбходимо съоръжаването на телекомуникационната мрежа с нова по-сложна инфраструктура. Сред останалата част от потребителите обаче, която в повечето държави е пробладаваща, най-широко разпространение е получила така наречената основна телекомуникационна услуга – осъществяване на телефонни разговори, предаване на данни и факс съобщения. Поради това новите елементи на мрежата, които ще съдействат за получаване на новите услуги трябва да бъдат проектирани и внедрявани така, че усъвършенствуването към по-висока степен на сложност да се осъществи с минимални промени в основната тeлекомуникационна мережа.

Съществуват следните по-характерни тенденции в развитието на телекомуникационните мрежи:

- в процесите свързани с получаването, съхранението, обработката и разпространяването на информацията, телекомуникациите играят съществена роля.

- обемът на пренасяната информация може да варира в широки граници, вследствие на което се изисква гъвкава организация на телекомуникационната мрежа.

- информацията може да бъде звук, образ, данни, текст и графика или комбинация от тях.

- мрежата трябва да разполага с необходимите ресурси за бързото предоставяне на телекомуникационни услуги до потребителя.

- сигурността и секретността на информацията, обменяна в телекомуникационната мрежа придобиват все по-голямо значение.

- не на последно място е и цената, която потребителите трябва да платят за ползваните от тях телекомуникационни услуги.

Принципът на цифровизацията и оптичните преносни линии са фундаментът за развитието на новите технологии: Асинхронен метод на пренасяне (ATM); Синхронен метод на пренасяне (STM); Приложението им в теснолентовите мрежи с интеграция на услугите (N-ISDNs); Широколентови мрежи с интеграция на услугите (B-ISDNs); Интелигентни мрежи; Абонантни мрежи за интегрирани услуги, изградени с оптични влакна.

ATM (Asynchronous Transfer Mode) – Асинхронен режим за предаване - това е мрежов протокол, одобрен от MKKTT през 1988 г., за целите на широколентовите цифрови мрежи (B-ISDN). Това е комбинация от предимствата на две утвърдени технологии – традиционната пакетна комутация и мултиплексирането по време (Time Division MultiplexingDTM). ATM осигурява висока пропускателна способност малки закъснения и ефективно използване на линията.Г Л А В А I

Същност и особености на режима на асинхронно пренасяне

1.1 Характерни особености на ATM

Режимът на асинхронно предаване е телекомуникационен метод, използуван за предаване на информация от една точка до друга. Възприети са два дискретни режима на предаване:

- комутация на вериги (cirquit switching)

- комутация на пакети (packet switching)

Всеки режим поддържа различен вид предаване.

Комутацията на вериги, при която се изгражда и поддържа връзка между две точки, за цялото време на предаването е подходяща за говор и видео изображения, изискващи предаване на данни в реално време.

Пакетната комутация, при която данните се предават като пакети с различен размер и различно темпо, е подходяща за комутация между компютри.

Основните характеристики на АТМ са:

АТМ се разглежда като специфичен пакетноориентиран режим за пренасяне и комутация, базиращ се на малки пакети, наречени клетки (cell) с фиксирана дължина, които осигуряват скорост на предаване 155 Мbit/sec и нагоре. Всяка клетка се състои от информационно и заглавно поле. Последното се използва предимно за определяне на виртуалния канал и осъществяване на подходящо насочване през мрежата (маршрутизиране). Стойностите в заглавното поле се присвояват на всеки участък от връзката за цялото времетраене на връзката. Връзките се установяват за времетраенето на повикванията. Това установяване на връзка се състои в определяне на идентификатор на виртуалния път (VPI), а също и в предаване на необходимите ресурси за потребителски достъп и в самата мрежа. (1)

1.2 Принципът на ATM

Принципът АТМ (Аsyncfronous Transfer mode) е много гъвкав и ефективен метод за пренасяне на цифрова информация, при които по едно и също време и в една и съща преносна среда могат да бъдат пренасяни различни типове информация-реч, образи данни и др., като всяка от тях може да бъде с различна скорост. Съществена предпоставка за реализация на този тип “транспорт” е информацията, подлежаща на пренасяне да бъде в цифров вид. В този случай различните съобщения могат да се представят, като поток от битове, а отделните потоци съставящи дадена информация могат да бъдат с различна скорост. Отделните потоци от битове се “разкрояват” на отделни АТМ-клетки с една и съща стандартизирана дължина. Всяка от тези АТМ-клетки се състои от адресно поле с дължина 5 байта наречено “header” и информационно пoле с дължина 48 байта. С помощта на информацията записана в адресното поле всяка клетка може еднозначно да бъде причислена към дадена връзка, полезната информация, на която тя пренася. Самата информация подлежаща на пренасяне се записва в информационното поле на клетката. Така описаната структура на АТМ – клетката е международно стандартизирана. На фиг. 1.1 е илюстриран принципът на работа АТМ, който е разработен в слоеве на базата на модела ОСИ (Open System Interconnection). (2)

--------------------------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

З А К Л Ю Ч Е Н И Е

ATM ще доведе до коренна промяна на изграждане на мрежите. Този режим е проектиран и създаден, за да реши много от проблемите, стоящи пред днешните мрежови архитектури.

Най-големият проблем в момента е, че голяма част от стандартизираната подготовка, неопходима за реализирането на обещаните от ATM преимущества, все още предстои да бъде извършена. От тук идва и високата цена на ATM устройства, поради която те не се произвеждат в големи серии.

Като технология, ATM е комутация на широколентов ISDN. Но не са описани протоколите по второ и трето ниво на OSI модела, за да се постигне съвместимост между производителите. Една от големите организации, които обединяват производителите е ATM форумът с 281 членове. Той се опитва да реши с по-бързи стъпки проблемите по стандартизирането на ATM. Със сигурност може да се твърди, че ATM е получил всеобщо признание като най-добро решение за следващото поколение високопроизводителни мрежи. Според специалистите причината е простата и значителна скорост на обмен.

Основните преимущества на ATM са:

* Пренася говор, данни, видео и изиображения

Той е една от малкото технологии за свързване на локални и глобални мрежи, проектирани предвидливо за всички видове трафик.

* ATM е асинхронен, т.е. крайните усторйства подава пакетите си асинхронно. Ако дадено устройство няма данни за предаване, друго устройство може да ползва неговото време. Така трафикът се оптимизира.

* ATM няма ограничения по разстояние. Всъщност той първоначално е проектиран за използване от съобщителни компании и техните мрежи.

* Може да пренася всякакъв вид трафик

* Намира приложение на всички нива от мрежата, започвайки от работната станция, като по този начин осигурява реална интеграция между локалните и глобалните мрежи.

* Осигурява висока пропускателна способност. Планират се скорости, измервани в гигабити в секунда.

*Обединява в една функционална система мрежов комутационен възел, концентратор и маршрутатор, което опростява управлението и поддържането на мрежата.

* Предлага прозрачен за потребителя достъп до отдалечените източници на информация.

Посоки на развитие: Първото възможно приложение на ARTM е в глобалните корпоративни мрежи. Държавните организации, големите промишлени корпорации, университетите и болниците се нуждаят от глобални високоскоростни комуникации, където работните места могат да бъдат най-различни – в една сграда или в различни държави.

Администрирането и управлението на ATM мрежата, поради голямото разнообразие от услуги и възможности, които тя предоставя на потребителите и операторите, ще бъдат много по-сложни и комплексни, отколкото администрирането и управлението на съществуващите телекомуникационни мрежи. Поради това е необходимо разработването и внедряването на пилотни проекти в телекомуникационните мрежи, чрез които да се усвоят и използват огромните възможности на ATM-техниката.


С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

Задание

Увод........................................................................1стр.

Глава I: Същност и особености на режима на

асинхронно пренасяне (ATM)......................................3 стр.

1.1 Характеристики на ATM ........................................3 стр.

1.2 Принципът на ATM ...............................................4 стр.

1.3 OSI – модел ........................................................5 стр.

1.4 ATM – клетка ......................................................7 стр.

1.5 Мултиплексиране в ATM-техниката .......................10 стр.

1.6 Комутация в ATM-техниката .................................12 стр.

1.7 Реализиране на връзка в ATM-техниката ...............13 стр.

Глава II: Мрежова архитектура и качество

на обслужването .....................................................20 стр.

2.1 Мрежови слотове в ATM-мрежи ........................... 20 стр.

2.1.1 Физически слой ..............................................21 стр.

2.1.2 ATM – слой .....................................................22 стр.

2.1.3 ATM – съгласуващ слой ....................................23 стр.

2.1.4 По-горни слоеве .............................................27 стр.

2.1.5 Контролна и потребителска равнини .................28 стр.

2.1.6 Равнина на управлението ................................28 стр.

2.2 Категории услуги ...........................................29 стр.

2.3 Качество на услугите ......................................31 стр.

Глава III: Критерии за качество на облужването .………36 стр.

3.1 Критери за качество на обслужването в

АТМ B-ISDN мрежи ........................................36 стр.

3.1.1 Процеси и параметри, обуславящи закъснението

на информацията ...........................................37 стр.

3.1.2 Процеси и параметри, обуславящи загубите

на информация .............................................39 стр.

3.1.3 Критерии за качество на обслужване на

АТМ – ниво ..................................................40 стр.

3.2 Структура на QoS .........................................41 стр.

3.2.1 Параметри на QoS функционалността ..............42 стр.

3.2.2 Общи QoS параметри ................................. 43 стр.

3.2.3 Нетехнически QoS – архитектура ................... 43 стр.

3.3 QoS и управление на мрежата ....................... 45 стр.

3.3.1 Връзка между качеството на обслужването QoS

и управлението на мрежата (NM) ....................46 стр.

3.3.2 Функция на QoS управлението .......................47 стр.

Глава IV: Изследване на процесите и параметрите

oбуслaвящи качеството на АТМ мрежите ....49 стр.

4.1 Оформяне и контрол на трафика ……………………………49 стр.

Контрол на струпването………………………………………….54 стр.

Контрол на достъпа…………………………………………….55 стр.

Запазване на ресурсите…………………………………….56 стр.

Контрол на базовата скорост при струпване ..56 стр.

Заключение ...........................…………………………………….60 стр.

Литература ………………………………………64 стр.

Речник …………………………………………….65 стр.Л И Т Е Р А Т У Р А

1. Алиази А., Дисератация “Управление нас трафика в широколоентови цифрови мрежи с интеграция на услугите в B-ISDN”, ТУ София, 1994 г.

2. БТК, “Бюлетин за научно-техническа информация” “Далекосъобщения” бр. 1, 3, 1995 г. и бр. 2 1996 г.

4. Списание “Съобщения и информатика, бр. 9, 11, 12 1994 г.

5. Jung J., Seret D., Pikard R., “Quality of Service in B-ISDN and Relation with Network Management”, SUPERCOMM, 1992, vol 4, 203.3

6. Staalhagen L., “A Comparison Between the QoS Reference Model and the B-ISDN Protocol reference Model”, IEEE Network, vol. 10, N 1. January/February 1996.

7. Tanenbaum A., “Computer networks”, PR. ENTY ICE HOLL, NEW JERSY, 1996.

8. Vetter R., “ATM – Concepts, Architecture, and Protocols”, Comuunications of the ACM,, vol 38, N 2. February 1995

9. Кокеров M. Георги, Димитър Василев. Компютърни мрежи. ТУ-София, 2007

10. http://cio.cisco.com/warp/public/614/12.html

11. http://www.phys.uni-sofia.bg/~burova/14.htm


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1206 посетителя и 43 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.