Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТИ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ


Дипломна работа, 104 стандартни страници, съдържа таблици, бележки под линия, диаграми, има съдържание, липсва литература
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

У В О Д

СЪЩНОСТ И СЪДЪРЖАНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА

СИГУРНОСТ

1. Икономическата основа на сигурността

2. Същност на икономическата сигурност

3. Съставни елементи и равнища на проявление

на икономическата сигурност

ЗАПЛАХИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ

1. Ендогенните и екзогенните шокове в икономическото

развитие, като заплахи за икономическата сигурност

2. Ендогенни заплахи за икономическата сигурност

3. Екзогенни заплахи за икономическата сигурност


У В О Д

Проблемът за икономическата сигурност никога не е съществувал сам за себе си. Той винаги е произтичал от необходимостта за икономически растеж на всяка степен от развитието на обществото. В този смисъл гарантирането на икономическата сигурност винаги е било една от най-главните функции на държавата, но въпросът за икономическата сигурност, като основа на националната сигурност в съвременни условия е сравнително нов и непълно изследван проблем.

Гарантирането на икономическата сигурност на Република България, като необходимо условие за развитието и просперитета на нашата страна все повече концентрира общественото внимание, тъй като мащабът на заплахите и реалните щети, които те нанасят на националното стопанство безспорно извеждат тези въпроси сред най-значимите национални приоритети.

Актуалността на проблема за икономическата сигурност рязко нарасна в условията на кризисен преход и необходимостта от търсенето на пътища за икономическа стабилизация, основани на определена стратегия за развитие на стопанството в областта на структурната, индустриалната, финансовата и външнотърговската политика на страната.

От петнадесет години всички сфери на дейност на българското общество и държава са обхванати от огромни трансформации. В икономически план се осъществява безпрецедентна и непозната досега в световната практика смяна на централизираното командно стопанство с пазарно. Трудностите, характерни за периода на преход ще се проявяват дотогава, докато в страната не завършат процесите на формиране на гражданско общество, правова държава и ефективна пазарна икономика, като необходими предпоставки за осигуряване на устойчиво вътрешно развитие и укрепване на нейните международни позиции.

Тази трансформация протича на фона и под въздействието на процесите на преструктурирането на световната икономика, основана на качествено нов модел на развитие, в резултат на което светът не става по-прост, по-безконфликтен и по-безопасен. Светът търси нова точка на равновесие едновременно в три глобални пространства – геополитическото, геостратегическото и геоикономическото.

В геоикономическата сфера все по-отчетливо се проявява формирането на интернационални възпроизводствени връзки, чиито звена са националните икономики и транснационалните корпорации. Това съдейства за нарастване на съществуващите и възникването на нови противоречия в световната икономика. Заедно с това развитите държави, начело със САЩ, запазват общия си подход към главните тенденции на световното развитие, което рефлектира в координиране на усилията за осъществяване на общите им интереси. В този контекст привидно чисто “българският” икономически хаос е резултат и от въздействието на общите глобални тенденции, присъщи на системата на световното стопанство.

Тезата, която се защитава е, че икономическата сигурност е основа не само на националната сигурност, а и на останалите елементи, които изграждат нейната структура.

В този контекст се разглеждат същността и съдържанието на икономическата сигурност. На базата на разбирането за комплексния характер на националната сигурност се извеждат нейните основни структурни елементи и се подчертава особеното място, което принадлежи на икономическата сигурност.


І. СЪЩНОСТ И СЪДЪРЖАНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА

СИГУРНОСТ

1. Икономическата основа на сигурността

Понятието “сигурност” е един от най-разпространените и най-често употребявани термини в нашата съвременност както в публицистиката, така и в строго научната литература. Отминалият ХХ век се характеризира с невиждано по-рано по мащаби и дълбочина противоборство за преустройство на световния ред и на световната система за сигурност. Средствата, използвани в този процес, са най-разнообразни – от кървави войни и катаклизми до оказване на политически или икономически натиск на държавно и международно равнище.

За да дадем коректен отговор и вярна формулировка на въпроса, какво представлява икономическата сигурност, е необходимо първо да изясним базисните (по отношение на икономическата сигурност) понятия – сигурност и национална сигурност.

Например един от безспорните авторитети в тази област проф. Георги Стефанов в книгата си “Международната сигурност” говори за две равнища на сигурност – безопасност и гарантирана надеждност; като формулира някои от измерителите на сигурността, Илия Пеев в книгата си “Психологически аспекти на сигурността” говори за липса и отсъствие на опасност, гарантирана безопасност и сигурност (тук двете понятия са равнопоставени – бел. моя), защитеност, застрахованост, неприкосновеност.

Потребността от защита от нежелани външни въздействия и радикални вътрешни промени, или иначе казано потребността от сигурност, е базова, основополагаща потребност както в живота на отделния човек, така и в живота на обществото и държавата. Самото понятие сигурност се определя по много и различни начини.

 

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ИЗВОДИ

1. Заплахите за икономическата сигурност се свързват с възможността да се причинят сериозни щети на стопанството или да не се реализират целите, поставени пред националната икономика.

2. Дефинирането на икономическата сигурност чрез понятието "устойчивост" по отношение на вътрешните и външни за стопанската система фактори, нарушаващи икономическата стабилност позволява да се идентифицират ендогенните и екзогенните заплахи за страната.

2. В принципен план е необходимо да се търси връзка между провежданата на държавно равнище икономическа политика и свързаните (произтичащи от или намаляващи вследствие държавната намеса) с нея потенциални заплахи за икономическата, респ. националната сигурност при сложен и труден преход към пазарна икономика.

3. Обстоятелство, че българската икономика не е конкурентна е една, при това много обща заплаха за икономическата сигурност. В този аспект зависимостта на икономическата и националната сигурност от икономическите заплахи има перманентна актуалност.

4. Тъй като стопанската сфера е силно инерционна не бива да се допуска икономическата сигурност да регистрира равнище, след което процесите ще бъдат необратими.

5. Главна задача на държавата в условията на смяна на една стопанска система с друга е да гарантира определено равнище на икономическа сигурност като прогнозира и елиминира с помощта на макроикономическите си лостове и средства за въздействие, възникването и развитието на различни заплахи[1].

6. Първостепенна задача в областта на икономическата сигурност е постигнатото в дадена област равнище на сигурност да се запази и на тази основа впоследствие да се повиши и да се разпростре в области и сфери, в които има дефицит.

7. По този начин чрез умело използване на макроикономическите лостове на практика ще се осъществи идеята за възпроизводство на икономическа сигурност, като предпоставка за генериране на повече сигурност в стопанството.

Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1096 посетителя и 75 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.