Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Производство, технологии ПРОЕКТИРАНЕ НА ПРЕНОСНА СРЕДА ЗА МОБИЛНИТЕ КОМУНИКАЦИИ


Дипломна работа, 68 стандартни страници, съдържа схеми, графични елементи, таблици, диаграми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

І. Увод………………………………………………………………….3 стр.

ІІ. Методи за проектиране на преносни линии……………….….….7 стр.

2.1. Преносна среда………………….……..…………………….7 стр.

2.2. Избор на преносна среда…….………..………………….…8 стр.

2.3. Ред и етапи на проектирането….……..…………………….9 стр.

ІІІ. Проектиране на преносната линия……...…………………..... 11 стр.

3.1. Обяснителна записка……………………….……………....11 стр.

3.1.1. Обща част…….……………………..……………….…11 стр.

3.1.2. Линийни устройства тип HDSL………………….……12 стр.

3.1.3. Симетрични съобщителни кабели………………….…28 стр.

3.1.4. Синхронен транспортен модул…………………….….36 стр.

3.1.5. SDH - мрежи…………………………………………….56 стр.

3.2. Организация на връзките…….………………………….….62 стр.

ІV. Заключение………….………………………………………..…..64 стр.

V. Списък на употребяваните съкращения……………………..….66 стр.

VІ. Използвана литература…………………………………….……68 стр.

VІІ. Приложения …………………………….……………….…..…69 стр.

v Приложение 1. Графично представяне на връзката

между покривано разстояние и диаметър за Watson 3

v Приложение 2. Монтажен план за Попово - Опака

v Приложение 3. Данни получении от контролни

измервания на кабела

VІІІ. Спецификация …………………………………………....….70 стр.

ІX. Графична част………………………………………….……...71 стр.

v Принципна схема на проектираната линия

v Разположение на съоръженията. В.Ч. Зала - Попово

v Разположение на съоръженията. БС - МКРС

v Схема на кабелното трасе

v Схема на организация на връзките

І. Увод

Днес сме свидетели на много бързи изменения в областта на телекомуникационните мрежи. Движещи сили в тази област са телекомуникационните администрации, операторите на телекомуникационна апаратура и съоръжения и доставчиците на телекомуникационни услуги.

Администрацията отговаря за регулиране на процесите в телекомуникациите и се стреми да създаде условия за толерантна конкурентна борба при предоставяне на телекомуникационните услуги. Вследствие на тази дейност, потребителят трябва да получи възможно най-добрите услуги, като същевременно и производителите и операторите трябва да получат определени стимули за разработване и предлагане на полезни телекомуникационни продукти и услуги.

В резултат на либерализацията на телекомуникационния пазар редица фирми и корпорации се стремят да получат лицензи като оператори на телекомуникационни мрежи или като доставчици на телекомуникационни услуги. Всички те имат една обща цел: минимални средства и срокове за въвеждане в експлоатация на мрежата и предоставяне на потребителите, на съвременни телекомуникационни услуги с високи технически показатели.

Операторите на класическите телекомуникационни мрежи вече имат в лицето на операторите на телекомуникационни мрежи връзка с подвижни обекти сериозен конкурент. Но паралелно с това се открива и нова ниша за увеличаване на приходите чрез предоставяне на наети линии срещу заплащане, за организиране на свръзката между базовите станции и мобилната централа.

С цел да се покрие по-голям географски район, обслужваната от мобилната телекомуникационна система, зона се разбива на клетки. Всяка клетка се обслужва от една базова приемо - предавателна станция.

Базовите станции на мобилните клетъчни мрежи са свързани с мобилната централа посредством опорната телефонна мрежа, като се използват наети телефонни линии, радиолинии или градски комуникационни мрежи (MAN).

Във всяка клетка трябва да има базова станция.

Ø Клетка с базова станция, обслужваща всички мобилни телефони в мрежата

Ø Контролер на базовата станция

Ø Клетки и базови станции

Ø Топология на свързване на базовите станции към контролера

Звезда Каскадно Пръстеновидно

Връзката между мобилната централа и мобилния телефон се нарича канал. Един такъв канал се състои от радиоканал между базовата станция и телефона на подвижния абонат и цифрова четирипроводна линия между централата и базовата станция. Качеството на връзката не зависи единствено от радиовръзката между базовата станция и подвижния абонат, а трябва да се отчитат и всички останали части от мрежата, ангажирани във връзката.

Структура на GSM

Основни елементи на мрежата

PLMN - Обществена наземна мобилна мрежа

PSTN - Обществена телефонна мрежа

ISDN - Цифрова мрежа с интеграция на услугите

Елементи в мрежата за достъп

MS - Мобилен телефон (станция)

BTS - Базова станция (приемо-предавателна)

BSC - Контролер на базовата станция

Елементи в опорната мрежа

MSC - Мобилна централа

VLR - Регистър на временно пребиваващи абонати

HLR - Регистър на домашни абонати

AUC - Център по сигурност

EIR - Регистър на оборудването

OMC - Център за управление и опериране

GMSC - Вход (шлюз, портал) за влизане в мрежата

SMS-C - SMS център

Настоящият дипломен проект третира осигуряване на цифрова свързаност на базова станция на GSM - оператор в гр. Опака с мобилната мрежа. Тази свързаност трябва да се изведе до Териториален Възел Далекосъобщения - Попово, от където ще се включи към SDH мрежата на БТК, предоставяща и достъп до мобилната клетъчна централа.

При проектирането е необходимо да се определят изискванията, свързани с експлоатацията на обекта:

- скорост на предаване: изисква се осигуряване на 2Mbit/s цифров

поток;

- дължина на линията;

- BER изисквания: BER=10-7 .

Предварителните проучвания са направени във връзка с организацията на преноса между гр. Опака и гр. Попово.

Възможност за ползване на HDSL технология.

Тип на кабела – ТЗБ 19 x 4 x 1,2 ; ТПП – 50 x 2 x 0,5

Диаметър на проводниците – 1,2 mm ; 0,5 mm

Дължина на кабелното трасе - 13,1 km.

Наличен свободен капацитет на преносните системи.

ТЗБ 19 x 2 x 0,5 между Т.Т. станция Опака и ТВД - Попово

ТПП 50 x 2 x0,5 между избраното място за базова станция и Т.Т. станция Опака.

 

 

----------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ІV. Заключение

Постоянно растящите потребности и изисквания на нашето съвремие наложиха разработката и внедряването на нови технологии за потребителски достъп, осигуряващи възможност за предоставяне на широка гама от телекомуникационни услуги при високо ниво на качеството на обслужване.

Стратегията на операторите на телекомуникационни мрежи е да търси оптимално решение между два въпроса, от една страна да минимизират разходите за развитие и поддържане на мрежата, от друга - непрекъснато да увеличават капацитетните й възможности чрез внедряване на нови технологии, дейности и услуги.

За наложилите се вече оператори на телекомуникационни мрежи намаляването на разходите на първо място ще означава силно ограничаване на инвестициите в съществуващите мрежи, което пък налага драстичното им преструктуриране. Процесът на преструктуриране и модернизация има за цел да подготви и адаптира мрежата към изискванията които поставят новите услуги. Икономическият им интерес е насочен в посока увеличаване на приходите. Това може дасе постигне по няколко направления, като увеличаване на трафика, предоставяне на нови телекомуникационни услуги, отваряне на мрежите за външни доставчици на услуги (чрез предоставяне на наети линии срещу заплащане) и др.

Тези услуги изискват обаче значително по-широка честотна лента от тази, която предоставят съществуващите съобщителни мрежи с медни проводници. В случаите, когато подмяната им с кабели с оптични влакна е неоправдана и икономически неизгодна, се търсят други начини за повишаване на капацитета им, като например технологията xDSL. Технологиите xDSL за мрежов достъп от типа “точка - точка” дават възможност за пренос на различен тип трафик: данни, глас и видео по обикновен меден телефонен чифт. С xDSL се означават различни DSL технологии, включващи ADSL, RADSL, HDSL, SDSL, VDSL. Основни разлики между тях са разстоянието на информацията, които определят означението им и приложенията, в които се използват.

В настоящият дипломен проект е използвана HDSL технологията. Тази технология е била разработена от гледна точка на цифровизация на абонатните и съединителните линии, характерни с малкия си диаметър и с нехомогенната си структура поради използването наразлични типове каскадно свързани съобщителни кабели, по чиито двойки могат да се предават аналогови или цифрови сигнали и от други комуникационни устройства. Т.е. в утежнен режим на работа.

Използването на HDSL устройства позволява регенераторните разстояния да се увеличат няколко пъти, осигурява предаване на цифрови потоци със скорост 2.048 Mbit/s по симетрични съобщителни кабели, дава възможност за разширение на най-тясното място в преносната мрежа - абонатната линия. Изходната скорост 2.048 Mbit/s осигурява стандартизиран достъп до PDH или SDH преносните мрежи.

С тази нова технология, медта се превръща в злато за телекомуникационните оператори. Дава им възможност за икономически изгодни модули решения от широк спектър услуги.


V. Указател за използваните съкращения

ANSI - Американски национален институт по стандартизация

ETSI - Европейски институт за стандартизация в телекомуникациите

CCITT (МККТТ) - Международен консултативен комитет по телефония

и телеграфия

ITU - T - Международен съюз по далекосъобщения, сектор

телекомуникации

МС (MS) - мобилна станция

БС (BTS) - Базова станция

ЦКС (MSC) - централна комутационна станция (мобилна централа)

МКРС - мобилна клетъчна радиосистема

МКРЦ - мобилна клетъчна радиоцентрала

LAN - локална мрежа

MAN - градска комуникационна мрежа

xDSL - цифрова абонатна линия

ADSL - асиметрична цифрова абонатна линия

HDSL - високоскоростна цифрова абонатна линия

VDSL - цифрова абонатна линия с много висока скорост

SDSL - симетрична цифрова абонатна линия

RADSL - цифрова абонатна линия с променлива скорост

SOH - заглавна информация на секцията

POH - заглавна информация на пътя

MSOH - заглавна информация на мултиплексна система

RSOH - заглавна информация на регенераторна секция

AU - PTR - пойнтер на административен модул

STM - синхронен транспортен модул

SDH - синхронна цифрова йерархия

PDH - плезиохронна цифрова йерархия

LTU - крайно линийно устройство

NTU - крайно мрежово устройство

АЧХ - амплитудно-честотна характеристика

MUX - мултиплексор

STM-1 - синхронен транспортен модул от първо йерархично ниво 1

ISDN - цифрова мрежа с интеграция на услугите

PRI - първичен потребителски интерфейс

ATM - режим на асинхронно прехвърляне

CRC - циклична проверка с излишък

HDB - биполярен код с висока плътност

CAP - амплитудно-фазова модулация без предаване на носещия сигнал

2B1Q - импулсно-амплитудна модулация с четири нива

NMI - мрежово - възлов интерфейс

NTI - влошаване на предаването поради шумове

TMN - мрежа за управление на телекомуникациите

BER - коефициент на грешки по битове

DDF - цифров разпределител (репартитор)

PBX - учрежденска телефонна централа с изходящи съединителни

линии

SXC - синхронен крос-конектор


VІ. Използвана литература

1. Пейчев В. - “Преносвателни мрежи”, Издателство “Техника”

1979 год.

2. Пулков В., Р. Димова - “Мултиплексиране в телекомуникациите”,

Издателство “Нови знания” - 2000 год.

3. “Телекомуникации - телефонни мрежи” - 2 част, София, НИИС.

4. Христов Хр., Сеферин Мирчев, Н. Неделчев - “Основи на

телекомуникациите” Издателство “Нови знания” - 2001 год.

5. “Съвременни системи за достъп. Аналитичен обзор” - София, НИИС, 1999 год.

6. Пулков В. - PDH - SDH цифрови йерархии в телекомуникациите”,

Издателство “Нови знания” - 1998 год.

7. “Тълковен речник по телекомуникации” - Издателство “Нови

знания” - 1999 год.

 


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1637 посетителя и 54 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.